x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Popularii europeni decid dacă o vor pe EBa

Popularii europeni decid dacă o vor pe EBa

de Gabriela Antoniu    |    24 Iun 2009   •   00:00
Popularii europeni decid dacă o vor pe EBa
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Cererea Elenei Băsescu (foto) de a adera la Partidul Popular European (PPE) din Parlamentul European (PE) va fi tranşată prin vot. Popularii europeni deţin 264 de mandate dintre cele 736 ale noului PE (35,87% din membrii PE).



PPE s-a întâlnit ieri la Bruxelles în prima sa şedinţă constitutivă pentru legislatura 2009-2014. Potrivit purtătorului de cuvânt al liderului grupului PPE, Antoine Ripoll, citat de Agerpres, în cursul întâlnirii vor avea loc alegeri pentru postul de preşedinte şi pentru funcţiile de vicepre­şedinţi.

Membri ai PPE devin în mod automat cei care au obţinut un mandat de eurodeputat - în alegerile europene recente - pe lista unui partid afiliat deja la PPE, cum este cazul PD-L şi al UDMR. În cazul eurodepu­taţilor care nu s-au aflat pe aceste liste, acceptarea în grupul PPE se face în urma votului din partea celorlalţi membri.

Acesta este şi cazul Elenei Băsescu, care a candidat ca indepen­dent la alegerile europarlamentare din România, de la 7 iunie, şi şi-a exprimat dorinţa de a intra în PPE.

Posibilitatea ca Elena Băsescu să adere grupul PPE a făcut, la finalul săptămânii trecute, obiectul unei scrisori trimise prin e-mail celorlalţi membri ai PPE de eurodeputatul ungur Laszlo Surjan, membru al FIDESZ (ai cărui eurodeputaţi fac parte din PPE), partid din Ungaria care a obţinut 14 mandate în PE la recentul scrutin european.

Ripoll a confirmat pentru Agerpres trimiterea acestui e-mail intern de Surjan, prin care eurodeputatul ungur cerea grupului din care face parte să nu o primească în rândurile sale pe Elena Băsescu, susţinând că în acest mod s-ar încuraja nepotismul.

×
Subiecte în articol: politic