x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Popularii europeni, reuniti la Bucuresti

Popularii europeni, reuniti la Bucuresti

02 Iun 2005   •   00:00

Timp de doua zile, 47 de membri ai Biroului grupului PPE si al democratilor europeni din Parlamentul European se afla la Bucuresti pentru a analiza "direct la sursa" modul in care administratia indeplineste angajamentele asumate in vederea integrarii.

  • de ANIELA NINE, CARMEN VINTILA
  • LOCATIE. Hotelul Hilton a gazduit reuniunea grupului Partidului Popular European, in misiune de evaluare la Bucuresti
    Sediul elegant al Hotelului Hilton gazduieste, incepand de ieri, lucrarile reuniunii celui mai numeros si influent grup din Parlamentul European, grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat) si al Democratilor Europeni, lucrari la care au fost invitati atat reprezentanti ai celor doua partide care detin deja statutul de partid asociat al PPE, respectiv PPCD si UDMR, cat si lideri ai PC si PD, formatiuni care si-au exprimat dorinta de a se alatura marii familii a popularilor europeni.
    Reuniunea s-a remarcat si prin prezenta sefului Delegatiei Consiliului Europei la Bucuresti, Jonathan Scheele. Sedinta Biroului a fost prezidata de liderul grupului popularilor europeni, Hans Gert Poettering, si de presedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens. Dupa ce a salutat prezenta "oaspetilor" romani, adica liderii PPCD, UDMR, PD si PC, Poettering a vorbit despre procesul dificil pe care tarile care doresc sa devina membre ale UE il au de traversat si a incurajat partea romana sa continue acest drum.

    CRITICI. Gheorghe Ciuhandu a fost primul dintre oaspetii romani care a luat cuvantul, dar si cel care, neavand nici o implicare in actul de guvernare, a avut cel mai dur discurs. Ciuhandu a criticat atat modul in care actuala guvernare a inteles sa actioneze pentru realizarea obiectivelor europene, cat si dorinta celorlalte formatiuni de a deveni membri ai PPE. El a solicitat liderilor popularilor europeni sa analizeze cu mare atentie si "sa ne consulte" inaintea luarii unei decizii.

    VECTOR COMUN. Tema rezultatelor la referendumurile realizate in ultimele zile in Franta si in Olanda si posibilele consecinte asupra integrarii Romaniei au fost prezente si in discursurile liderilor UDMR, PD si PC. Ei au insistat asupra hotararii Romaniei si a Guvernului de a indeplini angajamentele asumate in procesul de aderare la UE si au prezentat o parte din masurile adoptate, precum pachetul legislativ vizand modificarea legilor privind retrocedarea proprietatilor si cel vizand reforma Justitiei sau Legea privind statutul minoritatilor nationale.

    STABILITATE. Presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a facut referire la stabilitatea politica, precizand ca formatiunea sa nu doreste organizarea de alegeri anticipate si ca nu va genera crize politice. "Tara are nevoie de stabilitate politica, iar alegerile anticipate ar perturba grav drumul european al Romaniei. De aceea, PC sustine actualul Guvern angajat deplin in readucerea tarii in Europa civilizata", a afirmat liderul PC, Dan Voiculescu.

    Hans-Gert Poettering: "Avem nevoie de calitate si cantitate"


    Jurnalul National: Domnule Hans-Gert Poettering (foto), Kinga Gal si Markus Ferber sunt doar doi dintre reprezentantii Partidului Popular European (PPE) care au avut luari de pozitie nefavorabile Romaniei. In ce masura reprezinta aceste opinii atitudinea intregului partid fata de Romania?
    Hans-Gert Poettering: Este de inteles ca membrii grupului nostru ridica intrebari. Suntem aici pentru a afla, si nimeni din grupul nostru nu pune sub semnul discutiei faptul ca Romania si Bulgaria trebuie sa devina membri ai Uniunii Europene in viitorul apropiat si cat de repede posibil.
    Dar problema privind cat de devreme se poate intampla acest lucru depinde de procesul de reforma din Romania si Bulgaria. Nu pot decat sa va sfatuiesc sa continuati procesul de reforma in Romania, si cu cat veti face mai mult acest lucru, cu atat veti diminua argumentele celor care sunt critici cu privire la dezvoltarea tarii voastre.

    Cum ati caracteriza fortele crestin-democrate si conservatoare din Romania?
    Cred ca Romania se afla in plin proces democratic, dar este forte dificil dupa 40-50 de ani de comunism, pentru ca ramasitele comunismului continua sa existe si nu se poate sterge totul in decurs de doar cativa ani. Acum, exista doua partide din Romania, membre ale PPE, partidul primarului din Timisoara, domnul Ciuhandu, un bun prieten al nostru, si partidul ungurilor din Romania, si ei buni prieteni. Ambele partide ne sunt foarte apropiate si le apreciem calitatea de membri in PPE. In ceea ce priveste alte partide, Partidul Democrat si Partidul Conservator, ramane sa vedem cum va evolua situatia in viitor si este foarte important ca aceste partide, cand vor dori sa se alature PPE, sa accepte principiile si valorile noastre, si atunci vom lua in discutie aceste cereri.

    Sunteti multumit de numarul de romani de orientare conservatoare si crestin-democrata care vor deveni membri ai Partidului Democrat?
    In politica, avem nevoie mereu de calitate si cantitate. In momentul in care cantitatea reprezinta si calitatea, atunci suntem multumiti. (Ana Ilie)

    CERERE DE AFILIERE A PARTIDULUI CONSERVATOR
    DISCUTII. Presedintele PC, Dan Voiculescu, s-a intalnit cu liderul grupului parlamentar, Hans-Gert Poettering
    Partidul Conservator a depus ieri-dimineata cererea oficila de afiliere la Partidul Popular European, dupa ce in ultimele saptamani au fost purtate mai multe discutii cu reprezentantii popularilor europeni. Anuntul a fost facut ieri de liderul conservatorilor, Dan Voiculescu, care a reamintit ca aceasta decizie a fost luata in unanimitate la Congresul partidului, ce a avut loc la inceputul lunii mai. De altfel, presedintele PC, Dan Voiculescu, a avut intalniri in cursul diminetii de ieri atat cu presedintele PPE, Wilfried Martens, cat si cu liderul grupului politic, Hans Gert Poettering. "Din discutiile pe care le-am avut cu Poettering, cat si cu Martens, dar si cu ceilalti europarlamentari, vicepresedinti ai grupului politic, se pare ca cererea noastra se bucura de succes pentru ca suntem in analiza lor de o perioada de timp", a declarat deputatul PC Daniela Popa. Ea a explicat ca discutiile in acest sens au inceput de mai mult timp si urmeaza ca si cererea de afiliere la PPE sa fie analizata in urmatoarea perioada. "Din cate cunosc, la 27 iunie au Biroul politic al grupului, care va avea loc la Bruxelles, si va fi luata in analiza cererea depusa astazi. Vom vedea in prima analiza ce se intampla la sfarsitul lui iunie si speram ca in scurt timp vom fi si noi alaturi de ei atat in Parlament, cat si la PPE", a mai spus Popa. Pe de alta parte, ea a aratat ca reprezentantii PPE nu sunt la prima analiza a reactiilor si realitatilor politicii romanesti, iar faptul ca acestia au ales Bucurestiul ca si gazda a acestei reuniuni reprezinta "un semnal destul de clar, pe de o parte, privind apropierea Romaniei de UE, iar, pe de alta parte, de a intari relatiile intre noi si parlamentarii europeni".

    CONDITII
    In contextul dorintei mai multor formatiuni politice de afiliere la PPE, liderul grupului popularilor europeni, Hans Gert Poettering, a precizat participantilor ca pentru a deveni membru exista proceduri legale si politice care trebuie respectate, PPE fiind un partid care se bazeaza pe respectarea unor principii legale, cererile urmand a fi adresate presedintelui partidului, Wielfried Martens. De altfel, Martens a explicat ca PPE reprezinta o federatie a partidelor democrat-crestine din UE a carei largire se va face numai pe baza respectarii principiilor de baza. "Pentru ca un partid sa fie afiliat la PPE, trebuie sa indeplineasca doua conditii: programul formatiunilor candidate sa fie compatibil cu valorile popularilor europeni si respectivele partide sa accepte procedura de luare a deciziilor in cadrul PPE, care este prin majoritate de voturi si nu prin consens, ca in cazul Internationalei Socialiste si a Internationalei Liberale", a precizat Martens.
    ×