x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Posibile solutii la criza politica

Posibile solutii la criza politica

de Gabriela Antoniu    |    05 Dec 2006   •   00:00
Posibile solutii la criza politica

Trecerea PC in Opozitie modifica raportul de forte din Parlament, Guvernul nemaiavand sprijin politic pentru promovarea legilor importante. In acest caz, sunt posibile mai multe variante de guvern minoritar, dar si declansarea alegerilor anticipate. In acest ultim caz, procedura este greoaie, iar un scrutin inainte de termen ar putea avea loc cel mai devreme in primavara. Daca se merge pe guvern minoritar, atunci sunt posibile mai multe variante. Cea mai putin lipsita de complicatii ar fi mentinerea coalitiei in formula actuala, rezultata in urma iesirii PC de la guvernare, si anume PNL-PD-UDMR.

GUVERN MINORITAR PNL-PD-UDMR. Pentru adoptarea unei legi organice este nevoie de 166 de voturi. La Camera, cele trei partide detin 119 voturi, cu minoritatile 137, cu platformistii 158 si cu independentii 174. Daca ar apela numai la PSD, nu ar mai avea nevoie de alt sprijin, strangand 205 voturi. Cum PC a anuntat ca va sustine orice demers care va contribui la stabilitatea politica si integrarea europeana, atunci se poate renunta la negocierile cu independentii, locul lor find luat de cele 19 voturi ale deputatilor conservatori. In cazul minoritatilor nu se pune problema unor negocieri pentru sutinerea guvernului, de regula, acestea sustinand Puterea. La Senat, PNL, PD si UDMR au impreuna 51 de voturi, insuficiente pentru adoptarea unei legi organice, respectiv 69. In acest caz ar trebui sa negocieze cu PC si ar obtine 62 de voturi, cu platformistii totalizand 71. Ceea ce este la limita, dar cu ajutorul independentilor ar ajunge la 76 de voturi. Nici in acest caz nu ar avea o majoritate lejera. Daca ar atrage si PSD, atunci ar ajunge la 119.

PNL-UDMR. Aceasta situatie presupune iesirea PD de la guvernare si trecerea sa in Opozitie, cu ruperea Aliantei PNL-PD. In acest caz, PNL si UDMR ar ramane cu 69 de voturi in Camera Deputatilor. Ar aduna cu PC 88 de voturi, 106 cu minoritatile, 122 cu independentii si 143 cu platformistii. Ceea ce este insuficient si ar trebui sa apeleze fie la PRM, ajungand la 173, fie la PSD, numarul de voturi fiind in acest caz foarte mare - 250. La Senat, cele doua partide au 31 de voturi la Senat - 42 cu PC. Insuficient. Ar trebui sa negocieze cu PSD si ar obtine 85 de voturi.

PNL. Un guvern monocolor ar presupune iesirea de la guvernare si a PD, si a UDMR, varianta putin probabila, avand in vedere ca Uniunea sprijina in continuare guvernul. Totusi, intr-o asemenea ipoteza, liberalii ar avea doar 47 de voturi la Camera. Daca opteaza pentru varianta negocierilor doar cu PSD si PC, liberalii ar obtine 173 de voturi, la care se adauga cele 18 ale minoritatilor, ceea ce le-ar asigura o majoritate confortabila. La Senat, cele 21 de voturi ale liberalilor ar trebui completate cu ale PC, UDMR si PSD pentru a ajunge la 85 de voturi.

PD - UDMR. Este o varianta ce presupune iesirea liberalilor de la guvernare, cu ruperea protocolului Aliantei. In acest caz, cele doua partide ar avea 72 de voturi la Camera. Optand exclusiv pentru PSD, ar obtine suficiente voturi: 179. Daca adaugam si minoritatile, atunci ajung la 187. Luand insa in calcul apropierea platformistilor de PD, atunci legile organice ar trece fara griji. Daca ar ignora PSD si s-ar orienta numai catre minoritati, platformisti si independenti, voturile ar fi insuficiente. Ar trebui sa apeleze fie la PRM, PNL sau PC. La Senat, democratii si udemeristii au 30 de voturi. Ar ajunge la 73 cu PSD, la 78 si cu independentii. Ceea ce este insuficient in ambele cazuri. Ar mai putea negocia cu PC si ar obtine 89.

PD. Aceasta varianta presupune iesirea PNL si UDMR de la guvernare. In acest caz, democratii au 50 de voturi la Camera, 157 cu PSD, avand in vedere discutiile legate de o posibila apropiere intre cele doua partide. Insuficient. Adaugand minoritatile, ar strange 175 de voturi. Pentru siguranta ar mai putea negocia si cu independentii, ajungand la 191 de voturi. Daca ar dori sa ocoleasca PSD, atunci PD ar trebui sa negocieze cu UDMR si ar obtine 72 de voturi, cu minoritatile si platformistii - 121. Insuficient insa. Nici cu PRM nu ar rezolva problema - doar 151. Abia cu PC ar strange 170 de voturi. La Senat, PD are doar 20 de voturi din cele 69 necesare adoptarii unei legi organice. Cu PSD si platformistii ar ajunge la 72 de voturi, la limita. Si-ar mai putea asigura 5 voturi de la independenti. Daca ar colabora punctual cu PNL, PC si UDMR, care au impreuna 42 de voturi, nu ar mai fi nevoie de negocieri cu PSD.

Procedura anevoioasa a anticipatelor

Declanşarea alegerilor anticipate se poate face, conform Constitutiei, printr-o procedura complicata, care presupune demisia actualului prim-ministru şi ca Parlamentul sa nu acorde de doua ori votul de incredere pentru formarea unui nou Guvern. O varianta pentru declanşarea alegerilor anticipate ar fi ca premierul Calin Popescu Tariceanu sa-şi inainteze demisia preşedintelui Traian Basescu. O alta ar fi ca Parlamentul sa-şi retraga votul de incredere acordat actualului Executiv, prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor şi senatorilor, respectiv a 235 de parlamentari. Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor şi senatorilor, respectiv 117. PSD este singurul partid care poate initia singur o motiune de cenzura deoarece are 150 de parlamentari, iar o motiune este de obicei apanajul Opozitiei. Cum motiunea de cenzura se dezbate in sedinta comuna a Camerei sI Senatului, parlamentarii Opozitiei (PSD, PRM, PC) si platformistii care se presupune ca ar vota impotriva Guvernului ar aduna suficiente voturi pentru adoptarea motiunii sI trantirea Guvernului, respectiv 258 din cele 235 necesare. Cum votul este secret, iar PC a anuntat sprijin pentru stabilitate politica, nu este exclus ca locul conservatorilor sa fie luat pedisti, adepti ai anticipatelor, ajungandu-se la 298 de voturi. Insa, pentru a se ajunge la anticipate, este necesar ca Parlamentul sa fi respins doua solicitari de investitura ale noului Guvern. Articolul 89 alin.1 din Constitutie stipuleaza ca, "dupa consultarea preşedintilor celor doua Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura". Ceea ce inseamna ca alegerile anticipate ar putea avea loc cel mai devreme in luna martie daca Guvernul pica pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare sau ar putea fi impinse pana in luna mai cand au loc alegerile pentru Parlamentul European daca procedura se declanseaza dupa 1 ianuarie 2007.

×
Subiecte în articol: politic psd voturi udmr