x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Posturi In disputa - PNL s-a razgandit, ia MEC!

Posturi In disputa - PNL s-a razgandit, ia MEC!

de Oana Stancu Zamfir    |    09 Dec 2006   •   00:00
Posturi In disputa - PNL s-a razgandit, ia MEC!
PD DA AZI SEMNALUL APROPIERII DE PLD
Atat PNL, cat si PD spera sa se scoata unul pe altul de la guvernare pana la sfarsitul anului, punandu-si unul altuia conditii care sa duca la ruperea relatiilor. In acest context, democratii adopta azi o rezolutie prin care legitimeaza PLD ca partener de discutii.

PD nu va iesi de la guvernare pana la sfarsitul anului, dau ca o certitudine liderii marcanti ai PD. In planurile lor, Tariceanu va fi cel silit sa isi dea demisia de la Palatul Victoria in intervalul urmator. De partea cealalta, PNL are aceeasi speranta ca PD va fi cel care sa iasa de la guvernare, dandu-i unda verde lui Tariceanu sa isi asigure sprijinul Guvernului cu PSD. Negocierile dintre cele doua partide si conditiile pe care si le pun unul altuia se desfasoara in acest context. Demersul lui Tariceanu de a lasa Ministerul Economiei fara "comorile" de la Oficiul pentru Privatizare a fost vazut de democrati drept o "provocare". "Am sentimentul ca asta incearca, sa ne determine o reactie emotionala si sa iesim de la guvernare", spunea atunci un lider marcant al PD. "Invitatie" pe care liberalii ar fi si adresat-o in timpul negocierilor de marti, mai bine zis in timpul razboiului deschis de marti, cand violentele de limbaj putin a lipsit sa fie intrecute doar de unele fizice. Potrivit reprezentantilor PNL, democratul Videanu ar fi fost insa cel care a amenintat cu parasirea guvernarii.

ELEMENTUL STOLO. Tot atunci, liberalii au cerut PD sa se delimiteze de gruparea Stolojan. "E problema interna a PNL si trebuie avut in vedere ca avem nevoie de sprijinul platformistilor in Parlament", raspunde PD. In realitate, partidul lui Stolojan va fi folosit de PD ca un factor de presiune pe capul lui Tariceanu. Democratii urma sa ceara ieri Ministerul Economiei pentru Stolojan, introducand astfel PLD in guvern. "PLD este membru al Aliantei. Au fost alesi toti o data cu Alianta, in 2004. Au tot atat drept de a se afla la guvernare cat au PNL si PD", spun surse de la varful PD. Si, tot in acest sens, PD va adopta azi, la Consiliul National, o rezolutie prin care PLD sa fie tratat ca un partener de discutii de catre PD. Practic, PD consfinteste astfel legitimarea partidului lui Stolojan drept adevaratul partener de Alianta, sperand totodata sa determine PNL sa iasa din Alianta.

BOC CONFIRMA. Emil Boc confirma, prin declaratiile facute ieri la alegerile din organizatia de femei a PD, discutiile cu PLD si speranta ca Tariceanu va ceda pana la urma. "PD va ramane in Guvern cat timp va fi stabilitate si cat timp va fi un prim-ministru in conducerea Guvernului (...) Guvernul exista, nu are majoritatea parlamentara necesara si, prin toate mijloacele si posibilitatile, PD se va implica in asigurarea acestei majoritati, inclusiv prin discutii cu platformistii si cu reprezentantii noului partid format. Ei fac parte, in sens larg, din Alianta si avem nevoie de cei peste 30 de parlamentari ai platformistilor. Nu putem sa-i ignoram", a spus Boc, subliniind ca alegeri anticipate pot fi declansate doar prin demisia premierului sau printr-o motiune de cenzura a opozitiei. Mult mai cald, Radu Berceanu declara de la Arad ca, atunci cand va fi format partidul lui Stolojan - si e convins ca va fi format repede - "PD va colabora foarte strans cu membrii acestuia", intrucat ei sunt cei care au facut Alianta in 2004, in timp ce in actualul PNL sunt "foarte multi care nu au dorit Alianta cu PD", dand exemplul lui Teodor Atanasiu sau Ludovic Orban.

MINGEA "MEC" REVINE LA PNL
Mutarea-supriza urma sa fie facuta in privinta Ministerului Economiei, pe care PD voia sa il ceara pentru Stolojan sau pentru unul dintre membrii PLD. Demersul urma sa fie facut abia saptamana viitoare, insa ieri, la depunerea juramantului de catre ministrul Agriculturii, Dan Motreanu, presedintele Traian Basescu a grabit negocierile pentru desemnarea succesorului lui Seres. "Dragii mei, rezolvati-o azi, pana in ora 14:00 cu ministrul Industriilor! Nu se poate ce se intampla public", le-a spus seful statului liderilor Aliantei, ulterior inchizandu-se in biroul sau cu Tariceanu si Boc. In jurul orei 14:00, liderii PNL si PD s-au intalnit la Guvern, in conditiile in care si Emil Boc si Radu Berceanu declarasera toata dimineata ca, din punctul de vedere al PD, negocierile s-au incheiat. Si s-au incheiat cu adevarat ieri, asa cum ramasese: PNL ia MEC, iar PD, postul de vicepremier unde nu va nominaliza pe nimeni. Potrivit unui comunicat al PNL, PD va negocia cu UDMR posturile de secretari de stat si conducerile agentiilor si autoritatilor ramase libere prin retragerea reprezentantilor PC. Pentru Ministerul Economiei, PNL l-a nominalizat pe senatorul Varujan Vosganian (foto). Potrivit comunicatului amintit, PD va sustine candidatul PNL pentru functia de ministru al Economiei in procesul de validare in Parlament.

×
Subiecte în articol: politic pnl