x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Posturi noi în Executiv: Boc a luat cu o mână şi a dat cu două

Posturi noi în Executiv: Boc a luat cu o mână şi a dat cu două

de Monica Iordache Apostol    |    09 Ian 2009   •   00:00
Posturi noi în Executiv: Boc a luat cu o mână şi a dat cu două

Măsura pompieristică de a bloca angajările în instituţiile publice, luată de premierul Emil Boc imediat după învestirea Cabinetului, nu se dovedeşte a fi decât praf în ochii alegătorilor. Au primit derogare de la această regulă toa­te instituţiile nou-înfiinţate, adică ma­jo­ritatea ministerelor, întrucât au apă­rut în schema guvernamentală cu denumiri noi. Pentru că au schimbat pălăria ministerială, membrii Cabinetului au liber la angajări şi înfiinţări de posturi.



La finalul primei şedinţe a Guvernului Boc, premierul a anunţat, cu o expresie care chiar demonstra că a mutat acul cataramei la gaura următoare, că administraţia centrală e prima care va strânge cureaua. Vor fi blocate timp de un an de zile toate angajările în cadrul instituţiilor publice, inclusiv pe posturile pe care procedura de ocupare a fost demarată, dar nu s-a încheiat. Adică 145.000 de posturi vacante. "Sperăm să realizăm o economie de aproape un mi­liard de euro", se lăuda Boc la 23 decembrie. Premierul a anunţat şi excepţiile: se pot face angajări, dar numai prin Hotărâre de Guvern, pe baza unui memorandum special şi precis justificat, pentru justiţie şi pentru celelalte domenii unde sunt angajamente europene.

EXCEPŢIE PENTRU TOATE MINISTERELE
O săptămână mai târziu, apărea în Monitorul Oficial actul aferent: Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri de reducere a unor cheltuieli bugetare.
Articolul 1, alineatul 1 suspendă ocuparea locurilor vacante din instituţiile de stat. Articolul 3 dă, însă, lovitura de graţie economiei bugetare: Se exceptează de la prevederile art. 1 şi 2 structurile, autorităţile şi instituţiile publice nou-înfiinţate în luna decembrie 2008 şi în anul 2009.

Guvernul Emil Boc are în componenţă aproape numai ministere cu denumiri noi. Doar Ministerul Afacerilor Externe a rămas cu numele din vremea lui Tăricea­nu. Toate celelalte ministere şi-au schimbat denumirile şi este nevoie de emiterea unor Hotărâri de Guvern pentru reorganizarea lor. Spre exemplu, Ministerul Apă­rării a devenit Ministerul Apă­rării Naţionale, Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse a devenit Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Socia­le, Mi­nis­terul Sănătăţii Publice a de­venit Mi­nis­terul Sănătăţii, Ministerul Agri­cul­turii şi Dezvoltării Rurale a deve­nit Ministerul Agri­culturii, Pădurilor şi Dezvoltării Ru­rale. Diferenţe minime, care însă permit reorganizarea instituţiei şi refacerea or­ganigramei şi a schemei de personal. Nu mai vorbim de înfiinţarea a trei mi­nis­tere noi şi a unei structuri care să-l de­ser­vească pe viceprim-ministrul Dan Nica.

BOC ANGAJEAZĂ AL 304-LEA SUBALTERN, NICA ÎNCĂ 35
Ironia a făcut ca în acelaşi număr al Monitorului Oficial în care era publicat actul de suspendare a angajărilor să apa­ră alte două acte normative prin care se înfiin­ţau 36 de posturi noi în structura Guver­nu­lui. Primul – la Cancelaria lui Emil Boc. Noul premier a emis o decizie prin care mă­rea numărul de posturi din cadrul Can­celariei prim-ministrului de la 303 la 304. În acelaşi număr al Monitorului Oficial, apărea şi structura aparatului de lucru al viceprim-ministrului, conţi­nând 35 de posturi noi: un director de cabinet, 11 consilieri personali, trei asistenţi de cabinet, patru secretari personali, şapte consilieri de stat şi un secretar de stat, care are şi el un director de cabinet, doi consilieri personali şi un secretar perso­nal. La asta se adaugă trei consilieri pentru coordonarea autorităţilor de reglementare.

71 DE POSTURI NOI LA TURISM
Elena Udrea a preluat din fostul Minister al IMM-urilor un departament al Tu­rismului cu numai 139 de angajaţi. L-a transformat în minister şi a crescut numărul maxim de posturi la 210. La acestea se adaugă demnitarii şi posturile aferente cabinetului ministrului. La capitolul demnitari sunt incluşi doi secretari de stat, un secretar general şi un secretar general adjunct. În schimb, organigrama cabinetului ministrului Elena Udrea nu este definită, aceasta neavând nici o restricţie la angajări de secretare şi consilieri personali.

Noul Minister al IMM-urilor, văduvit de Turism şi condus de pesedistul Nicolae Niţă, nu are încă o organigramă. Abia azi Guvernul ar putea-o aproba, Niţă încer­când să-şi suplimenteze şi el numărul an­gajaţilor. În Cabinetul Tăriceanu, Minis­terul pentru IMM-uri avea un total de 566 de posturi. Pentru că Elena Udrea a "tras" 210 posturi, în loc de 139, Niţă încearcă şi el să obţină o compensaţie. "E vorba de posturi şi de bani. Vedem mâine (azi – n.n.) dacă Guvernul aprobă organigrama nouă", ne-a declarat o sursă din minister.

Nici Ministerul Tineretului şi Sportului nu are încă organigramă. "Se lucrează încă la organigramă. Deocamdată, mi­nistrul nu are decât doi oameni la birou", s-a plâns o consilieră a ministrului Monica Iacob Ritzi.

ÎNCĂ PATRU SECRETARI DE STAT LA ECONOMIE
Ministerul Economiei, şi el nou-înfiinţat, are în schemă 477 de posturi, la care se adaugă demnitarii şi personalul de la cabinetul ministrului. Adriean Videanu este ajutat de patru secretari de stat, un secretar general şi doi secretari generali adjuncţi şi un număr nelimitat de secretare şi consilieri. Videanu a rupt aceste posturi din cadrul fostului Minister al Economiei şi Finanţelor Publice, condus de Varujan Vosganian, care avea 2.247 de posturi. Ministerul-mamut al lui Vosganian avea patru secretari de stat, dar, prin ruperea în Ministerul Economiei şi cel al Finanţelor, posturile de secretar de stat cresc la cel puţin opt. Nici la Ministerul Finanţelor organigrama nu este definitivă, urmând a fi aprobată cel mai probabil azi.

×
Subiecte în articol: politic stat ministerul posturi