x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cioloş, la braţ cu oamenii lui Băsescu la Malta

Cioloş, la braţ cu oamenii lui Băsescu la Malta

de Sînziana Duţă    |    31 Mar 2017   •   11:19
Cioloş, la braţ cu oamenii lui Băsescu la Malta
Sursa foto: DIANA OROS

Miercuri şi joi, popularii europeni şi-au dat întâlnire în Malta unde au discutat despre viitorul Uniunii Europene, politica de securitate europeană și situația economică a țărilor membre. Printre invitații la Congresul PPE s-au numărat președintele Klaus Iohannis, fostul premier Dacian Cioloș, dar și delegații numeroase ale PNL, PMP și UDMR – partidele din România afiliate PPE. Politicie­nii români au invadat reţelele de socializare cu fotografii şi live-uri de la reuniunea populară. 


Românii prezenţi la Congresul PPE au folosit deplasarea din capitala Maltei, La Valletta, ca pe un city break de primăvară. Euro­parlamentarul PMP Siegrfried Mureşan, purtător de cuvânt al PPE, a anunţat că popularii europeni vor adopta un Cod de etică şi conduită care ar trebui să devină un model pentru preve­nirea și combaterea corupției pentru toate partidele membre, însă politicienii români nu au părut prea interesați de subiect, ci mai degrabă de cum să profite de „excursie” pentru a strânge like-uri Facebook. 


„Selfie-urile”, o prioritate 
PNL a participat la reuniunea PPE cu o amplă delegație din care au făcut parte președintele interimar, Raluca Turcan, secre­tarul general, Cristian Bușoi, dar și liberali ca Gigel Știrbu, Cezar Preda, Valeria Schelean şi euro­parlamentarii Theodor Stolojan, Adina Vălean şi Ramona Mănescu „Deplasările nu sunt făcute din bani publici. Fiecare participant și-a susținut cheltu­ielile de deplasare”, a explicat Raluca Turcan, prezenţa lui Buşoi în toate fotografiile fiind ironizată pe pagina şefei PNL. Aceasta a compensat însă cu „un gând bun și un mesaj de susți­nere” pe care le-ar fi primit într-o discuţie tête-à-tête cu Angela Merkel. Din partea PMP au mers în Malta Robert Turcescu, Valeriu Steriu și Eugen Tomac, iar oamenii lui Traian Băsescu s-au tras în poze cu liderii europeni, dar și cu Dacian Cioloș, prezent și el la invitația președintelui Joseph Daul. Turcescu a profitat de ocazie și l-a atacat de la distanță pe ministrul Justiției. „Să asculți în același timp discursul lui Tudorel Toader din România și discursul liderilor PPE la Congresul din Malta, asta da provocare!”, a scris ironic liderul PMP. Delegația UDMR, condusă de președintele Uniunii, Kelemen Hunor, a fost singura care a fost mai puțin interesată de poze și mai mult de sprijinul politic al liderilor euro­peni pentru maghiarii din Transilvania și cazul Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș. 


Iohannis schimbă vitezele 
În Malta, Klaus Iohannis le-a spus popularilor europeni că România nu susţine ideea unei Europe cu mai multe viteze, care ar adânci diviziunea şi neîncre­derea dintre statele membre, mai ales pe fondul Brexit şi a celor­lalte crize cu care se confruntă Uniunea Europeană. „România nu susţine o Uniune Europeană a «cercurilor concentrice de integrare» sau a «vitezelor multiple», care ar putea să ducă la o creştere a diviziunilor sociale şi economice între statele membre", a spus Iohannis, în plenul Congresului PPE. 

×