x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Prefectii de cumetrie

Prefectii de cumetrie

08 Ian 2005   •   00:00

POLITIC
Guvernul a anuntat ieri ocupantii a 35 de posturi de prefecti din cele 42 existente. La Arges a fost numit pedistul Ion Carstoiu, care este cumatrul presedintelui Traian Basescu, iar la Satu-Mare liberalul Radu Bud, un foarte bun prieten si partener de afaceri al premierului Tariceanu si dealer local pentru autoturismele Citröen.

35 de judete si Capitala au in frunte prefecti noi

Guvernul a instalat ieri in functie 36 de prefecti, din totalul de 42 de astfel de posturi. 18 posturi au revenit PNL, 14 au fost adjudecate de PD, iar UDMR va avea patru prefecti. PUR a primit cinci posturi, dar nu si-a desemnat inca oamenii.
SILVIU SERGIU, OANA STANCU

MESAJ. Premierul Tariceanu i-a avertizat pe proaspetii prefecti ca, daca nu vor da randament, vor fi schimbati fara nici o ezitare
Majoritatea posturilor de prefecti au revenit PNL, in baza algoritmului folosit de Alianta D.A. pentru intocmirea listelor parlamentare, de 1,8 la 1. In aceste conditii, liberalii vor avea 18 reprezentanti ai Guvernului in teritoriu, in timp ce democratii vor avea doar 14. In ceea ce priveste UDMR, formatiunea maghiara a obtinut patru posturi de prefecti, in judetele Covasna, Bistrita-Nasaud, Caras-Severin si Maramures. Guvernul nu i-a numit deocamdata pe prefectii PUR, umanistii urmand sa opteze, daca vor decide sa ramana la guvernare, pentru cinci dintre cele sase judete in care nu au fost instalati inca prefecti: Botosani, Braila, Calarasi, Mehedinti, Valcea si Vrancea.

AVERTISMENT. Premierul Calin Popescu Tariceanu a tinut sa-i avertizeze pe noii prefecti ca nu va ezita sa-i schimbe din functii, daca nu vor da randamentul asteptat. "Este normal si benefic pentru tara ca o coalitie guvernamentala sa isi puna in practica propria constructie institutionala, pentru a putea guverna fara sincope si pentru a pune in practica programul de guvernare", a adaugat Tariceanu, precizand ca numirea secretarilor de stat va fi incheiata rapid. Premierul a precizat ca asteapta ca PUR sa transmita in zilele urmatoare persoanele pe care le propune pentru cele cinci posturi de prefecti care le revin.

Noii prefecti instalati de Guvernul Tariceanu sunt politicieni mai putin cunoscuti, unii chiar tineri, de 32-35 de ani. Pe lista se regasesc insa si membrii PNL sau PD considerati rebuturi sau patati in momentul intocmirii listelor parlamentare. PNL si PD s-au laudat in momentul intocmirii listelor parlamentare ca vor sa modernizeze clasa politica. Au refuzat atunci sa trimita in Parlament fie pe cei care au fost acuzati de Coalitia pentru un Parlament Curat de coruptie sau colaborare cu securitatea, fie pe cei care nu aveau pete, erau "numai buni de pusi la icoana", cum se exprima Traian Basescu, dar statusera cateva mandate prin Parlament degeaba. Unii dintre liderii judeteni ai partidelor au inteles si s-au retras singuri, altii au luptat pana la amenintarea cu plecarea din partid, ba dintre acestia unii, au si plecat.

Prezentul face ca, la doar doua luni de cand au fost considerati "rebuturi" politice, unii dintre ei sa primeasca functia de prefect, cu sansa de a o pastra pentru tot restul vietii, daca Guvernul nu va cadea sau nu vor fi remaniati pana in 2006, cand prefectul devine inalt functionar public iar mandatul lui nu va mai depinde de culoarea politica si schimbarea guvernelor.

Astfel, Silvian Ionescu a fost numit ieri prefect de Bucuresti, dupa ce Traian Basescu i-a refuzat personal candidatura pentru Senat.

CU CANTEC. Presedintele PD Arges, Ion Carstoiu, cumatrul lui Basescu, a fost retras cu scandal din fruntea listei judetene pentru Camera Deputatilor. Acum este prefectul judetului. Stefan Popescu Bejat, vicepresedinte PD la nivel national pentru agricultura, un politician care nu a reusit sa se afirme nici ca lider national, nici ca parlamentar, nici macar ca un combatant local pe frontul anti-Mischie, dar , e drept, nici nu a fost vreodata banuit de coruptie, a avut calitatea de a-si retrage singur candidatura, obtinand aprecierea lui Basescu. Ieri a fost numit prefect de Gorj. Bejat are 58 de ani, a fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii si sef al Romsilva, precum si deputat in trei legislaturi. Surprinzator, el a primit ieri aprecieri din partea liderului PSD Gorj, Florin Carciumaru, care este si primar al municipiului Targu-Jiu, a presedintelui Consiliului Judetean, Ion Calinoiu, si a fostului sau coleg de partid Pantelimon Manta, actual deputat PUR. Fostul deputat PNL de Timis, Ovidiu Draganescu, nu a mai prins nici el un loc pe listele parlamentare, dupa ce a fost ales in vara vicepresedinte de Consiliu Judetean. Daca atunci s-a decis ca oamenii cu functii in administratia locala nu au voie sa le paraseasca pentru Parlament, acum Draganescu va lasa locul liber in Consiliu.

MAI NOI SAU MAI TINERI. La polul opus, unele judete au nominalizat prefecti foarte tineri sau cel putin mai noi. La Brasov, Aurelian Dan (PD) este un sociolog de 32 de ani, director al CET Brasov. PNL a numit si el la Bihor un prefect de 35 de ani, Ilie Bolojan, consilier judetean pana in prezent. La Hunedoara, noul prefect, Cristian Marius Vladu, are 43 de ani si este presedintele PD Simeria. Din anul 2001 si pana in prezent, a fost sef al Divizie Comercial in cadrul Sucursalei Marfa CFR Timisoara.

LISTA PREFECTILOR NUMITI
  • 1. Alba - Adrian Cosmin (PNL)
  • 2. Arad - Dimitrie Cristian Stragea (PNL)
  • 3. Arges - Ion Carstoiu (PD)
  • 4. Bacau - Gabriel Berca (PNL)
  • 5. Bihor - Ilie Gavril Bolojan (PNL)
  • 6. Bistrita - Nasaud - Ioan Szilaghyi (UDMR)
  • 7. Brasov - Aurelian Leonard Danu (PD)
  • 8. Buzau - Marian Cristinel Bagiu (PNL)
  • 9. Caras-Severin
  • 10. Cluj - Mihail Hardau - (PD)
  • 11. Constanta - Danut Culetu (PNL)
  • 12. Covasna - Ervin Gyorgy (UDMR)
  • 13. Dambovita - Jean Popescu (PD)
  • 14. Dolj - Nicolae Giugea (PD)
  • 15. Galati - Mihai Capra (PNL)
  • 16. Giurgiu - Sergiu Norut Staniseanu (PNL)
  • 17. Gorj - Stefan Marian Popescu-Bejat (PD)
  • 18. Harghita - Constantin Strujan (PD)
  • 19. Hunedoara - Marius Cristian Vladu (PD)
  • 20. Ialomita - Marinica Cazacu (PD)
  • 21. Iasi - Vasile Radu Prisacaru (PNL)
  • 22. Ilfov - Marian Petrache (PNL)
  • 23. Maramures - Gyongyike Bondi (UDMR)
  • 24. Mures - Ciprian Minodor Dobre (PNL)
  • 25. Neamt - Toader Mocanu (PNL)
  • 26. Olt - Octavian Popescu (PD)
  • 27. Prahova - Corneliu Popescu (PD)
  • 28. Satu-Mare - Radu Bud (PNL)
  • 29. Salaj - Andrei-Barbu Todea (PD)
  • 30. Sibiu - Ion Ariton (PD)
  • 31. Suceava - Orest Onofrei (PNL)
  • 32. Teleorman - Ionel Izina (PNL)
  • 33. Timis - Ovidiu Virgil Draganescu (PNL)
  • 34. Tulcea - Lefter Chirica (PNL)
  • 35. Vaslui - Paul Toderica (PNL)
  • 36. Bucuresti - Silvian Ionescu (PD)

    UDMR nu a nominalizat deocamdata nici o persoana pentru Prefectura Caras-Severin.
  • DEALER
    Radu Bud, noul prefect de Satu-Mare, a fost instalat prefect, in defavoarea colegilor de partid Marius Roman si Ionut Rus. Acestia din urma au primit girul conducerii judetene pentru a-si disputa functia de prefect, in timp ce Radu Bud nu a primit numarul de voturi necesare. Cu toate acestea faptul ca Radu Bud este un foarte bun prieten si partener de afaceri al premierului Calin Popescu Tariceanu a contat mai mult. Trebuie spus ca Bud este de profesie inginer, este om de afaceri, fiind dealerul local pentru autoturismele Citroen.
    PUR
    Presedintele PUR, Dan Voiculescu, si cativa membri din conducerea partidului s-au intalnit ieri cu liderii filialelor umaniste pentru a lua in discutie declaratiile facute de presedintele Traian Basescu. Discutiile cu liderii din teritoriu s-au prelungit pana seara tarziu. Biroul Permanent al partidului va fi cel care va hotari astazi daca umanistii raman sau nu la guvernare. Dupa discutiile de ieri, parerile liderilor locali erau impartite, unii pronuntandu-se pentru ramanerea la guvernare, altii pentru iesirea de la guvernare. (Dana Piciu)

    CUMATRUL LUI BASESCU
    Click pentru a mari imaginea
    Liderul filialei PD Arges, Ion Carstoiu (foto), a reusit sa ajunga prefect dupa ce, cu greu, acum doua luni, Basescu l-a eliminat de pe listele parlamentare. Carstoiu se afla la al treilea mandat de deputat, la ultimul dintre ele laudandu-se doar cu trei luari de cuvant in plen, doua interpelari si 10 initiative legislative semnate cu grupul PD. El a mai fost prefect de Arges intre ’90 si ’92, dupa un scurt mandat de primar al Pitestiului. Carstoiu este cumatru cu Traian Basescu, actualul presedinte cununandu-i fiul. Basescu i-a mai nasit si pe Gheorghe Falca, actualul primar al Aradului, pe solistul trupei Taxi, Dan Teodorescu, coleg de breasla cu Bodo de la Proconsul, ginerele sefului statului.

    UN PEDIST CONTROVERSAT
    Click pentru a mari imaginea
    Noul prefect de Bucuresti, Silvian Ionescu (foto), este seful cancelariei PD. CV-ul lui arata ca are 53 de ani, este absolvent de Comert Exterior, intre ’74 si ’89 a fost ofiter in Ministerul de Interne, in cadrul Departamentului de Informatii Externe, de unde a sarit la "luptator in Revolutia din ’89", apoi secretar general al FSN, din ’91 fiind om de afaceri. Cat despre afacerile sale, Silvian Ionescu a facut obiectul unui sir de anchete publicate de Jurnalul National in 2001, care dezvaluiau modul in care acesta drena bani de la Primaria Capitalei pentru repararea de strazi prin intermediul unei firme de apartament. De numele sau este legat totodata un tun de un milion de dolari la Bancorex.

    UDMR OBTINE COVASNA
    Noul prefect al judetului Covasna este udemeristul Ervin Gyorgy. Instalarea sa de catre Guvern s-a facut in ciuda opozitiei fatise a filialelor judetene ale PNL, PD si PUR. Premierul Calin Popescu Tariceanu a precizat insa ca in perioada post-tranzitie, nu exista tabuuri sau bariere mentale legate de nationalitate: "Important este ca e cetatean roman, iar in aceasta calitate el trebuie sa respecte si sa aplice legile in vigoare". In replica, liderii PNL si PD Covasna si-au anuntat demisiile.
    ×
    Subiecte în articol: basescu politic pnl udmr popescu prefect prefecti