x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Preliminariile Ligii pesediste

Preliminariile Ligii pesediste

21 Aug 2004   •   00:00

POLITIC

Cei peste 1.000 de candidati inscrisi in alegerile interne din PSD au, incepand de astazi, 18 zile la dispozitie pentru a-si convinge colegii din filiale ca sunt cei mai buni pentru a-i reprezenta in viitorul Parlament. Cei peste 1.000 de candidati inscrisi in alegerile interne din PSD intra de astazi in campanie electorala personala. Ei au la dispozitie 18 zile pentru a-si convinge colegii de partid ca sunt cei mai buni pentru a ocupa un loc pe listele parlamentare ale PSD pentru alegerile generale din noiembrie.
GABRIELA ANTONIU, CAMELIA IONESCU

Peste 1.000 de membri PSD s-au inscris in alegerile interne care vor avea loc la 5 septembrie pentru desemnarea candidatilor la Parlament. 722 de pesedisti si-au depus candidaturile pentru Camera Deputatilor, iar 287 pentru Senat. 25% din locuri sunt ocupate de femei si alte 30% de tineri cu varsta de maximum 35 de ani, se arata intr-un comunicat al PSD. Dintre cei 170 de actuali deputati PSD si-au depus candidatura 98, iar dintre cei 69 de senatori care au activat in legislatura 2000-2004, 31 vor sa obtina un nou mandat.

CRITERII. Pana miercuri la ora 20:00 se putea inscrie pe liste orice membru al PSD, cunoscut ca fiind un "om cinstit", care sa nu fi fost suspendat sau revocat din functia de conducere, sa nu se fi dispus inceperea urmaririi penale impotriva sa. Directorul de campanie al PSD, Dan Nica, a precizat ca nu se vor putea inscrie pe liste cei care au avut o condamnare si cei care sunt cercetati. De asemenea, nici presedintii si vicepresedintii Consiliilor judetene, primarii si viceprimarii nu puteau sa se inscrie pe lista de candidati, deoarece au fost alesi si trebuie sa-si duca mandatul pana la capat. In plus, candidatii trebuia sa completeze declaratii de avere si de interese si sa stranga cate 1.000 de semnaturi pentru a se inscrie la alegeri. In acest caz exista insa si o derogare: daca numarul de candidati care au sustinerea a cel putin 1.000 de semnaturi este mai mic decat numarul maxim stabilit de doi sau trei candidati pe un loc eligibil, vor fi admisi si candidati cu mai putin de 1.000 de semnaturi, in ordine descrescatoare.

LA GRAMADA. Potrivit lui Dan Nica, toti membrii Biroului Coordonator al PSD care vor sa fie in Parlament trebuie sa candideze la alegerile preliminare, lucru permis si membrilor Delegatiei Permanente care s-au autosuspendat. Desi Nica declara ca liderul PSD nu participa la alegerile preliminare, Nastase a strans peste 7.000 de semnaturi la nivelul Capitalei si s-a inscris in cursa pentru un loc in Camera Deputatilor la PSD Sectorul 1, organizatie din care face parte.

ANALIZA. Biroul Coordonator al PSD va analiza, in perioada urmatoare, modul in care au fost respectate de catre candidati toate conditiile si criteriile stabilite pentru alegerile preliminare ce vor avea loc la 5 septembrie. Totodata, Biroul Coordonator "isi rezerva dreptul de a adopta masurile corespunzatoare acolo unde se constata nerespectarea exigentelor mentionate in Hotararea privind normele metodologice ale alegerilor preliminare, adoptata de Biroul Executiv Central al partidului", a precizat ieri conducerea PSD intr-un comunicat de presa.

REGULI

Candidatilor PSD le este interzis, in campania electorala interna, sub sanctiunea excluderii de pe lista, urmatoarele:
  • oferirea de cadouri in schimbul obtinerii de voturi
  • organizarea unor manifestari care sa influenteze votul: spectacole, mese gratuite
  • sa asigure transportul alegatorilor la vot
  • cumpararea de spatii publicitare
  • campania efectuata prin telefonia fixa sau mobila
  • cumpararea de spatii publicitare
  • sa nu faca afirmatii care aduc atingere demnitatii umane sau moralei publice
  • sa probeze eventualele acuzatii cu incidenta penala sau morala la adresa unui alt candidat
  • sa nu incite la ura sau discriminare

    Toti candidatii vor participa la o campanie de 18 de zile in interiorul partidului, in cadrul careia acestia au voie doar sa se intalneasca cu membrii partidului. Campania incepe astazi, la ora 8:00, si se va incheia la 4 septembrie, ora 24:00.

    Campanie in week-end

    Ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, candideaza pentru un loc de senator in filiala PSD Constanta. "Sunt adeptul unei campanii deschise, din usa in usa. Voi folosi fiecare clipa in care ma voi afla la Constanta pentru a discuta in mod direct cu alegatorii. Nu imi voi lua concediu. Intreaga mea campanie electorala pentru alegerile preliminare se va desfasura la sfarsit de saptamana. Poate ca nu sunt la fel de cunoscut pe plan local ca si colegii si contracandidatii mei, dar oamenii sunt convinsi de un lucru: acolo unde ma duc imi fac treaba cu seriozitate, daruire si ceea ce este foarte important, in mod profesionist. Asa am facut-o si la Externe, asa o fac si ca ministru al Justitiei, asa o voi face si in calitate de senator de Constanta, daca voi fi ales. Si alegatorii mei stiu asta", ne-a declarat Cristian Diaconescu. Nici ministrul de Externe, Mircea Geoana, care candideaza pentru un loc in Senat la PSD Gorj nu va abandona MAE in timpul campaniei electorale interne. "Nu va fi situatia din campania precedenta, in care mi-am luat concediu. O sa fiu si la Craiova, si in judet in limita timpului disponibil, in week-end. Va fi mai putin o campanie individuala, cat una de echipa", ne-a declarat ieri ministrul. Mircea Geoana spune ca s-a bucurat de o primire foarte calduroasa la Dolj, ca si-a conturat oferta politica. Cat despre costurile de campanie, ele vor fi suportate la "nivelul organizatiei". (Mirela Iamandi, Oana Stancu)

    22 DE LOCURI REZERVATE PE LISTELE PARLAMENTARE

    Biroul Coordonator al PSD va putea stabili maximum 10% din candidatii pentru Parlament. Liderul PSD Adrian Nastase a explicat ca lista cu candidatii propusi de centru nu va include candidaturi din partea unui alt partid, ci va fi rezervata, in principal, pentru tineri specialisti din diferite domenii cum ar fi secretari de stat din Ministerul Afacerilor Externe. El a mai spus ca lista de 10% reprezinta, in medie, circa 15 sau 16 locuri la Camera Deputatilor si cinci sau sase locuri la Senat.

    Cat priveste prezenta consilierilor presedintelui Ion Iliescu pe lista candidatilor PSD, Adrian Nastase a spus ca unii dintre ei, daca vor dori, vor putea concura in alegerile preliminare, iar altii vor putea sa intre pe lista stabilita de conducerea centrala a partidului.

    LA PICIOR

    Deputatul Iosif Armas candideaza in judetul Calarasi si trebuie sa ia la picior 52 de organizatii (plus cea municipala): "Merg in fiecare organizatie, ma intalnesc cu sefii si discutam ce am facut pentru ei personal si pentru filiala". El si-a stabilit un calendar special pentru a merge in organizatii intrucat face asta de un an. Aflat la "prima mana" in Parlament, Iosif Armas crede ca are mari sanse sa ramana in dispozitiv: "Am ajuns dupa prima legislatura in primii cinci din Camera Deputatilor privind interventiile parlamentare". (Mirela Iamandi)

    CUNOSCUT

    Candidat pentru un loc de deputat la Bucuresti, Bogdan Niculescu Duvaz spune ca nu prea are de gand sa faca deloc campanie. "Sunt oameni noi si buni, dar mai putin cunoscuti. Acestia trebuie sa ia mai mult legatura cu organizatiile. Eu sunt un om vechi in politica. Foarte multi colegi din PSD ma stiu ca fondator al FSN. Imaginea mea, buna sau rea, e stiuta. Sa ma duc acum sa ma recomand... nu cred ca asteapta nimeni asta", explica ministrul pentru Relatia cu sindicatele. Asta si pentru ca Duvaz a avut deja ocazia sa cunoas-ca organizatiile bucurestene in campania pentru Primaria Capitalei, din postura de candidat, pentru scurta vreme insa. "Cand partidul a avut nevoie de mine am raspuns prezent si cred ca si acest lucru conteaza. M-am intalnit atunci cu sute de oameni din fiecare organizatie", aminteste el.

    Pe de alta parte, nici activitatea din Guvern nu poate fi pusa in cui tocmai acum cand se anunta greve, se negociaza cu sindicate din invatamant etc. "Mo-mentul septembrie e foarte important. Probabil ca imi voi lua concediu in campania pentru Parlament. Atunci intentionez sa fac o campanie foarte directa si sa ma intalnesc cu cat mai multi oameni", planuieste ministrul. (Oana Stancu)
  • ×
    Subiecte în articol: politic psd campanie alegerile