x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Premieră în Parlament: Sergiu Andon, declarat incompatibil, pierde mandatul de deputat

Premieră în Parlament: Sergiu Andon, declarat incompatibil, pierde mandatul de deputat

03 Apr 2012   •   13:16
Premieră în Parlament: Sergiu Andon, declarat incompatibil, pierde mandatul de deputat

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, irevocabil, ca deputatul Sergiu Andon este incompatibil cu functia de parlamentar, intrucat a fost avocat intr-un proces de coruptie.

In 14 aprilie 2011, Agentia Nationala de Integritate a castigat faza de fond a procesului intentat de deputatul conservator Sergiu Andon dupa ce l-a declarat incompatibil pe acesta pe motiv ca, parlamentar fiind, a fost avocat intr-un proces de coruptie, dar decizia a fost contestata la instanta suprema.

Curtea de Apel Bucuresti respinsese contestatia formulata de Sergiu Andon fata de hotararea ANI prin care deputatul fusese declarat incompatibil.

In iunie 2009, sesizati de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), inspectorii de integritate au constatat ca Sergiu Andon a devenit incompatibil cu statutul de parlamentar intrucat a acordat, ca avocat, asistenta juridica unui invinuit intr-un dosar penal de coruptie.

In cazul in care decizia ANI ar fi ramas definitiva, Andon risca sa-si piarda locul din Camera Deputatilor.

In replica, Andon declara atunci, pentru Mediafax, ca ANI "se acopera de ridicol" cand mentioneaza posibilitatea eliberarii sale din functia de deputat.

Procesul in care Andon contesta decizia ANI a inceput in iunie 2009 si a fost suspendat din februarie 2010 si pana in iannuarie 2011, in urma unei exceptii de neconstitutionalitate formulata de parlamentarul conservator.

Conform legii, cei declarati in incompatibilitate trebuie sa renunte la functia pe care o ocupa si nu mai pot fi alesi sau numiti intr-o functie publica timp de trei ani.


Andon sustine ca in aprilie 2008 a fost incompatibil doar o ora, pentru ca a asistat o persoana la ancheta DNA-ului in timpul mandatului anterior.

"Am fost incomatibil in 24 aprilie 2008, o ora, pentru ca am asistat o persoana la ancheta DNA-ului in timpul mandatului anterior. Mandatul de parlamentar s-a epuizat in decembrie 2008, in legislatura anterioara. Nu am cum sa pierd actualul mandat pentru ca nu am fost incompatibil", a declarat Andon, la B1 Tv.


×