x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Premierul Dăncilă s-a dus în ţara statului paralel

Premierul Dăncilă s-a dus în ţara statului paralel

de Gabriela Antoniu    |    16 Oct 2018   •   11:20
Premierul Dăncilă s-a dus în ţara statului paralel

Premierul Viorica Dăncilă a început ieri un turneu oficial în Turcia, Emiratele Arabe şi Kuweit. Vizitele în cele trei ţări sunt văzute ca o formă de protest faţă de UE, prin atragerea de fonduri dintr-o zonă iliberală şi instabilă, dar şi deficitară din punct de vedere al respectării drepturilor omului.

Viorica Dăncilă a anunţat ieri că în acest turneu va promova investiţiile şi oportunităţilor de afaceri. “În această deplasare mă vor însoţi mai mulţi miniştri, vom prezenta proiecte importante din domeniile infrastructură de transport, sănătate, turism, energie, pe care investitorii privaţi le pot dezvolta, inclusiv în parteneriat public-privat”, a spus premierul.

Pe agenda vizitei în Turcia s-au aflat întâlniri cu preşedintele Recep Erdogan, cu liderii Marii Adunări Naționale turce, cu președintele Uniunii Camerelor Comerțului, Industriei și Burselor şi semnarea unor memorandumuri.

Vizita în Turcia a premierului Dăncilă are loc în plin scandal declanşat de dispariţia unui jurnalist saudit în consulatul saudit de la Istanbul. Context care, deşi o întâmplare, ar putea fi o încercare pentru România de a testa care sunt relaţiile Turciei în zonă şi în ce măsură Turcia este şi poate rămâne un actor important în Orientul Mijlociu, spune politologul Cristian Pârvulescu. „Sper să fie şi alte persoane din MAE alături de doamna premier care să analizeze corect toată situaţia”, a subliniat Pârvulescu.

În opinia sa, vizita în Turcia nu este oportună şi are loc într-un moment foarte complicat: continuarea represaliilor împotriva susţinătorilor clericului Fethullah Gülen. Pârvulescu spune că în acest context România ar trebui să condiţioneze relaţiile economice de starea drepturilor omului, mai mult decât precară în Turcia, deşi, de când Erdogan se află la putere, ţara noastră a făcut rabat la acest capitol.

Totodată, Cristian Pârvulescu atrage atenţia că statul paralel, promovat insistent de puterea de la Bucureşti, are ca sursă de inspiraţie retorica lui Erdogan şi atacul acestuia la statul de drept, având aceeaşi definiţie ca şi în Turcia. “Este o sursă de inspiraţie şi evident că va fi interpretat în această grilă. Din acest motiv vorbeam despre inoportunitatea acestei întâlniri. Cei cu care se întâlnesc sunt cei care susţin mai degrabă punctul de vedere al Turciei în zonă decât cel al Arabiei Saudite”, a mai spus politologul.

Cristian Pârvulescu spune că vizita premierului Dăncilă în Turcia nu va afecta în mod direct relaţiile României cu UE

Controversă

Cristian Pârvulescu a criticat planurile guvernului de a atrage bani din ţările vizitate, fără o dezbatere, în condiţiile în care avem la dispoziţie fonduri europene. “ E oare cel mai inteligent lucru pe care îl pe care îl poate face România în momentul de faţă să atragă bani dintr-o zonă foarte instabilă şi iliberală a lumii ca reacţie împotriva UE? Dacă discutăm despre fondurile care există acolo, nu cred că este cel mai inteligent şi nici în favoarea interesului naţional”, a conchis el.

×