x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Premierul este şuntat de Senat

Premierul este şuntat de Senat

de Aniela Nine    |    16 Apr 2008   •   00:00
Premierul este şuntat de Senat
Sursa foto: Bogdan Iurascu/

Senatul îi refuză premierului solicitarea de a reactiva comisia parlamentară care a anchetat zborurile CIA în România. Nici măcar anexele secrete ale raportului nu vor parlamentarii să i le prezinte lui Tăriceanu, decît cu permisiunea MAp, care ar fi “proprietarul documentelor originale”.

CENTRE CIA - Tăriceanu are nevoie de acceptul MAp


Senatul îi refuză premierului solicitarea de a reactiva comisia parlamentară care a anchetat zborurile CIA în România. Nici măcar anexele secrete ale raportului nu vor parlamentarii să i le prezinte lui Tăriceanu, decît cu permisiunea MAp, care ar fi “proprietarul documentelor originale”.

 

Pentru a doua oară în mai puţin de o lună şi jumătate, premierul Tăriceanu a cerut ieri Senatului să reactiveze comisia de anchetă care a investigat acuzaţiile privind existenţa unor centre de detenţie ale CIA pe teritoriul României. Asta în condiţiile în care Comisia Europeană a “sugerat” reluarea anchetelor interne pentru a stabili veridicitatea afirmaţiilor cuprinse în raportul europarlamentarului Dick Marty. Răspunsul dat de conducerea Senatului? “Comisia şi-a terminat activitatea, iar raportul acestei comisii a fost prezentat şi adoptat de către plenul Senatului. Comisia de anchetă, în momentul în care prezintă raportul, iar raportul este aprobat de Parlament, se descarcă, practic, de gestiune, şi activitatea ei încetează”, a explicat purtătorul de cuvânt al Senatului, Ioan Chelaru. În plus, au invocat senatorii, premierul nu poate decide asupra activităţii unei comisii care se află în subordinea Parlamentului. Ca atare, Senatul a respins solicitarea premierului.

 

LA MÂNA MAp. La sfârşitul lunii februarie, Tăriceanu a cerut conducerii Senatului trimiterea raportului comisiei de anchetă pentru a putea fi “expediat” spre analiză Comisiei Europene, în  urma solicitării primite de la comisarul Franco Frattini. Ieri, în completarea acestui demers, Tăriceanu a cerut să i se trimită şi anexele la raportul comisiei. “Pentru a asigura o informare cît mai completă şi lipsită de orice urmă de îndoială, propunem Biroului Permanent al Senatului să aprobe transmiterea către Comisia Europeană şi a anexelor la acest raport, păstrînd caracterul confidenţial al informaţiilor incluse în aceste documente. Copii ale acestor documente ar urma să fie trimise la Cancelaria primului-ministru în vederea traducerii şi comunicării la Comisia Europeană”, se arată în scrisoarea semnată de premier. Senatul s-a declarat de acord cu această solicitare, dar a condiţionat transmiterea documentelor de aprobare a demersului de către Ministerul Apărării. “Sînt documente care sunt considerate confidenţiale, au un regim special, şi sînt în proprietatea MAp”, a sunat motivarea conducerii Senatului.

 

PRECEDENT. Tăriceanu nu este la prima încercare de a convinge Senatul să reactiveze comisia parlamentară de anchetă. Pe fondul reluării scandalului pe plan internaţional, Tăriceanu a făcut un demers similar şi la sfîrşitul lunii februarie. Ca şi ieri, şi atunci Senatul  a spus “nu” solicitării lui Tăriceanu. “Primul-ministru ar trebui să se adreseze serviciilor secrete sau CSAT în problema centrelor de detenţie ale CIA, organe care au activităţi specifice pe domeniu, mai puţin Parlamentului”, a fost, conform Rompres, răspunsul Senatului de atunci.

 

 

×
Subiecte în articol: tariceanu politic senatului comisia