x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Premierul Raffarin ne-a scurtat drumul spre Europa - Pentru Franta suntem in UE

Premierul Raffarin ne-a scurtat drumul spre Europa - Pentru Franta suntem in UE

19 Oct 2004   •   00:00

POLITIC

Pentru Romania, 2007 este aproape o obsesie. Este anul in care integrarea in Uniunea Europeana este obligatorie. Pentru premierul Frantei, Jean-Pierre Raffarin, sosit duminica la Bucuresti intr-o vizita oficiala de doua zile, "2007 este acum", iar Romania e ca si integrata.
COMPARATIE. Premierul francez spune ca au existat aceleasi temeri si la aderarea Spaniei si Portugaliei
MARINA CONSTANTINOIU

Inca de la sosirea sa in Capitala, Jean-Pierre Raffarin a scurtat drumul Romaniei spre UE, declarand, potrivit corespondentului la Bucuresti al cotidianului francez Le Figaro, ca "Franta este alaturi de Romania in procesul de aderare". "Pentru noi, Romania este deja in Uniunea Europeana. Suntem deja in 2007", a exclamat premierul francez. Cateva momente mai tarziu, la o intalnire cu reprezentantii comunitatii franceze din Romania, invitati la Ambasada Frantei din Bucuresti, Raffarin isi detalia entuziasmul. "Francezilor nu trebuie sa le fie frica de intrarea Romaniei in Uniune. Imi amintesc temerile care au fost exprimate cand se punea problema aderarii Spaniei sau Portugaliei. Ce s-a intamplat pana la urma? Firmele noastre au participat la dezvoltarea acestor tari", a spus Raffarin in fata asistentei franceze.

DELEGATIA. Jean-Pierre Raffarin a sosit la Bucuresti pentru o vizita axata pe cooperarea bilaterala, in perspectiva aderarii noastre la UE in 2007. El a venit insotit de sotia sa, Anne-Marie, dar si de sase ministri, printre care Gilles de Robien (Transporturi), Francois Loos (Comert Exterior) si Xavier Darcos (Cooperare).

Delegatia lui Raffarin a sosit la Bucuresti pentru a discuta chestiuni practice, legate de afaceri, dar si despre imigratie si adoptia de copii romani de catre cetatenii straini, intr-un moment in care sute de dosare - dintre care 50 referitoare la parinti adoptivi francezi - sunt blocate de moratoriul privind adoptiile internationale intrat in vigoare in 2001. In acest context, agentia franceza AFP reaminteste ca, la presiunile Bruxelles-ului, Romania a votat in iunie o legislatie extrem de restrictiva, care urmeaza sa intre in vigoare in 2005 si face aproape imposibila adoptia de catre cetateni straini. Vizita lui Raffarin intervine intr-un context politic delicat, cu numai o luna inaintea alegerilor legislative si prezidentiale, care se anunta foarte deschise oricarui rezultat, comenteaza AFP.

PREMIERA. Invitat de premierul roman, Adrian Nastase, Raffarin a participat ieri, alaturi de acesta, la deschiderea primului seminar interguvernamental franco-roman, un format de intalniri rezervate partenerilor privilegiati ai Frantei, cum ar fi Rusia, Italia sau Marea Britanie. Cu ocazia acestui prim seminar, Guvernul francez si-a propus sa isi intareasca ajutorul pentru modernizarea administratiei romane, una dintre conditiile puse pentru intrarea Romaniei in UE. Franta, reaminteste AFP, a fost un sustinator permanent al aderarii tarii noastre la UE.

OPORTUNITATI. Pentru premierul francez, extinderea Uniunii reprezinta mai intai o crestere a puterii de cumparare in tarile vizate, deci noi oportunitati pentru companiile franceze. De la vizita sa in Romania, Raffarin asteapta o dezvoltare a contactelor care sa permita Frantei - care nu este acum decat al patrulea partener al Bucurestiului, dupa Germania, Italia si Rusia - de a recupera acest handicap, comenteaza Le Figaro.

SEMINAR ROMANO-FRANCEZ

Premierul Adrian Nastase si omologul sau francez, Jean-Pierre Raffarin, au participat ieri la seminarul "Un parteneriat pentru Europa", unde s-a discutat despre o serie de proiecte destinate reformei functiei publice, descentralizarii si profesionalizarii corpului de prefecti, combaterii criminalitatii organizate si reformei justitiei. Nastase si-a exprimat speranta ca Romania va primi la 17 decembrie a.c. girul politic pentru semnarea tratatului de aderare in 2005. La randul sau, Jean-Pierre Raffarin a reafirmat sprijinul Frantei pentru integrarea Romaniei in UE, subliniind raportul favorabil al Comisiei Europene referitor la tara noastra. Premierul francez s-a intalnit si cu presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, liderii Aliantei D.A. si a vizitat noul sediu al Senatului. (Silviu Sergiu)

LICEUL FRANCEZ

Premierul francez a anuntat duminica seara ca la Bucuresti va fi construit un nou liceu, care urmeaza sa fie inaugurat in 2006. La intalnirea cu reprezentantii comunitatii franceze din Romania, el a precizat ca Parisul va veni cu doua milioane de euro la aceasta constructie, iar autoritatile romane pun la dispozitie un teren de un hectar in Bucuresti, pentru ca "actualul liceu, Anna de Noailles, este prea mic pentru nevoile actuale".

COMISIE PENTRU ADOPTII

Romania si Franta vor stabili un mecanism, la nivel de experti internationali, care sa analizeze cazurile de adoptii externe aflate in stadii avansate de finalizare, inainte de impunerea Moratoriului in domeniu. "I-am propus primului-ministru Adrian Nastase instituirea unei comisii internationale care ar putea examina diferitele cazuri, fara ca nimeni sa poata contesta aceste lucruri si care sa ia decizii pe baza unei judecati impartiale", a declarat ieri premierul francez. Nastase a acceptat propunerea aratand ca "implicarea UE este importanta in conditiile in care Romania nu doreste sa dea partenerilor sai europeni impresia ca este gata sa redeschida, fara a avea definitivata legislatia secundara, procedura adoptiilor internationale". (S.S.)

DECORAT DE ION ILIESCU

Presedintele Ion Iliescu (foto) l-a decorat ieri pe premierul francez Jean-Pierre Raffarin cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Mare Cruce. "Intotdeauna, pentru Romania, Franta a fost o tara sora sau frate", a afirmat cu acest prilej presedintele Iliescu, precizand ca "tara" este un substantiv feminin in limba romana si masculin in franceza.
×
Subiecte în articol: politic romania premierul francez raffarin