x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Premierul Viorica Dăncilă acuză Uniunea Europeană de folosirea standardelor duble

Premierul Viorica Dăncilă acuză Uniunea Europeană de folosirea standardelor duble

de Emil Neacşu    |    04 Feb 2019   •   15:47
Premierul Viorica Dăncilă acuză Uniunea Europeană de folosirea standardelor duble

Într-un interviu acordat publicaţiei online Politico.eu, premierul Viorica Dăncilă i-a acuzat pe liderii occidentali de folosirea standardelor duble în momentul în care îi critică ţara din cauza corpuţiei şi a modului în care guvernul de la Bucureşti a reacţionat faţă de manifestaţiile antiguvernamentale. "Dăncilă, al cărui guvern deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, spune că corupţia este, de asemenea, o problemă şi în Europa Occidentală şi a subliniat că nu au existat proteste din partea liderilor UE când poliţia franceză a intervenit împotriva protestatarilor din mişcarea Vestele Galbene. 

Remarcile premierului reflectă tensiunile dintre guvernele din Estul şi Vestul Europei din cadrul Uniunii Europene, care au crescut în ultimii ani şi fac tot mai grea posibilitatea ajungerii la un punct comun a liderilor blocului", scrie Politico.eu. 

“României nu i se permite ceea ce li se permite altor ţări să facă,” a declarat Viorica Dăncilă în cadrul interviului.

România s-a confruntat cu tot mai multe critici din partea Comisiei Europene şi a Parlamentului European în ultimele luni, care reflectă o părere potrivit căreia această ţară est europeană face paşi înapoi în lupta contra corupţiei şi merge pe aceeaşi cale neliberală, la fel ca Polonia şi Ungaria.

Criticii acuză Partidul Social Democrat aflat la putere că încearcă să promoveze schimbări juridice ilegale care ar slăbi independenţa justiţiei şi ar ajuta politicienii acuzaţi de corupţie, inclusiv importanţi oficiali PSD, cum ar fi şeful partidului, Liviu Dragnea. Guvernul s-a confruntat cu astfel de critici şi acasă din partea activiştilor şi a preşedintelui Klaus Iohannis, un fost lider al Partidlui Naţional Liberal şi oponent vechi al Partidului Social Democrat, care a încercat să oprească demiterea procurorului-şef anti-corupţie, anul trecut. Dar, se pare că aceste critici internaţionale sunt cele mai aspre, scrie Politico.eu. .

 

×
Subiecte în articol: Viorica Dăncilă