x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Preşedintele Băsescu a promulgat legea pentru modificarea statutului parlamentarilor

Preşedintele Băsescu a promulgat legea pentru modificarea statutului parlamentarilor

04 Iul 2013   •   20:14
Preşedintele Băsescu a promulgat legea pentru modificarea statutului parlamentarilor

Preşedintele Traian Băsescu a semnat joi decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, în forma adoptată luni de Camera Deputaţilor şi Senat, reunite în sesiune extraordinară.

Parlamentarii au aprobat reexaminarea Legii privind Statutul senatorilor şi deputaţilor ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale a României, decizia fiind luată cu 391 de voturi pentru şi un vot împotrivă.

Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor şi Comisia specială pentru Statut au decis luni eliminarea prevederilor din Statutul senatorilor şi deputaţilor asupra cărora Curtea Constituţională avea obiecţii de neconstituţionalitate. Mai exact, s-a decis eliminarea articolului 24 indice 1 şi indice 2, care prevedeau reţinerea parlamentarilor în caz de infracţiune flagrantă, dar şi procedura în cazul cererii de începere a urmăririi penale a unui membru al Guvernului care are şi calitatea de deputat sau de senator.

Pe 26 aprilie, Administraţia Prezidenţială informa că Traian Băsescu a trimis preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, o sesizare de neconstituţionalitate a legii care modifică Statutul deputaţilor şi al senatorilor.

Pe 19 iunie, Curtea Constituţională a României a decis că este neconstituţională modificarea Statutul deputaţilor şi senatorilor referitoare la imunitatea parlamentară.

Curtea a constatat că sunt neconstituţionale art. I punctul 18 şi art. I punctul 19 din legea care modifică Statutul deputaţilor şi al senatorilor.

Judecătorii au constatat că aceste prevederi încalcă art. 1 alin. 5) din Constituţie care prevede: "În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie".

×