x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PREŞEDINTELE BĂSESCU VĂ INVITĂ... - Congresul diasporei, înşfăcat de PD-L

PREŞEDINTELE BĂSESCU VĂ INVITĂ... - Congresul diasporei, înşfăcat de PD-L

de Oana Stancu Zamfir    |    03 Oct 2008   •   00:00
PREŞEDINTELE BĂSESCU VĂ INVITĂ... - Congresul diasporei, înşfăcat de PD-L

PD-L confiscă congresul românilor din diaspora, care va avea loc în Spania la sfârşitul săptămânii, pentru a-l transforma într-o acţiune portocalie de strângere de voturi pentru candidaţii PD-L din cele două colegii atribuite românilor din  străinătate. Invitat special la eveniment – preşedintele Băsescu.



PD-L confiscă congresul românilor din diaspora, care va avea loc în Spania la sfârşitul săptămânii, pentru a-l transforma într-o acţiune portocalie de strângere de voturi pentru candidaţii PD-L din cele două colegii atribuite românilor din  străinătate. Invitat special la eveniment – preşedintele Băsescu.

Reprezentanţi ai românilor din Europa, SUA şi Canada sunt aşteptaţi sâmbătă şi duminică la Alcala de Henares (comunitatea Madrid), la un congres intitulat "Forum Europa 2008", care îşi propune, potrivit paginii sale de internet, "să studieze paşii de integrare a românilor care se află în afara graniţelor României în noul cadru legislativ european şi îmbunătăţirea imaginii României peste hotare". Potrivit organizatorului Daniel Tecu, preşedintele FADERE (Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa), agenda congresului ar include însă şi lucruri concrete: posibilitatea emiterii cărţilor de identitate şi a paşapoartelor de consulate, asigurarea dreptului de vot pentru toţi românii din străinătate, facilitarea întoarcerii în ţară prin asigurarea de locuri de muncă pentru ambii soţi etc.

Pe lista participanţilor nu figurează însă nici un reprezentant al Guvernului cu care să poată fi discutate chestiunile de mai sus. În dreptul invitaţilor din partea "Inspectoratului Naţional pentru Evidenţa Populaţiei" şi din partea "Strategia şi ocuparea forţei de muncă" o steluţă indică faptul că "persoanele marcate cu roşu nu vor participa".

În schimb, lista este plină de reprezentanţi ai PD-L, în frunte cu deputatul Dănuţ Liga, care va ţine şi un discurs în deschiderea congresului, singurul de altfel care se bucură de acest privilegiu în afară de preşedintele Băsescu şi de organizatori. Potrivit aceluiaşi document, la congres ar urma să participe şi preşedintele PD-L, Emil Boc, candidatul la funcţia de premier "Tudor" Stolojan, primarul de la Alba-Iulia, Mircea Hava, parlamentarii Alexandru Ciocâlteu, Liviu Almăjan, Daniel Ionescu alături de alţi şase membri ai PD-L din România şi câteva zeci de membri PD-L Spania. Asta pentru că PD-L şi-a deschis nouă filiale în Spania, patru în Portugalia, cinci în Italia şi câte una în Marea Britanie şi Germania. Responsabil – deputatul William Brânză, care va candida pentru un post de deputat în colegiul Europa. Deşi nu figurează pe lista participanţilor la congres, Brânză spune că e o neînţelegere şi că va fi acolo.

DEPUTAT PD-L ORGANIZATOR?
Preşedintele FADERE susţine însă că toate partidele ar fi fost invitate şi că pe listă ar fi şi reprezentanţi ai PSD şi PNL. Nu sunt. "Nu ştiu cine este Dan Liga. La congres participă 250 de asociaţii ale românilor şi şi-au exprimat dorinţa să vină şi reprezentanţi ai partidelor, unii PSD, alţii PNL...", ne-a declarat Tecu. În mod paradoxal, Daniel şi Marius Liga figurează însă pe lista participanţilor mai întâi ca reprezentanţi ai PD-L, apoi ca reprezentanţi ai FADERE. Deputatul PD-L nu a putut fi contactat ieri pentru a lămuri implicarea sa în congres.

TRAIAN BĂSESCU – AMFITRION
Culoarea portocalie pare să domine evenimentul. Congresul se deschide sâmbătă seară cu un concert la care sunt aşteptaţi să cânte Ştefan Bănică Jr, Marcel Pavel, Nicola, 3 Sud-Est şi Irina Loghin, concert promovat cu afişe portocalii din care zâmbeşte Traian Băsescu: "Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, vă aşteaptă la o seară românească în Parcul O’Donnell, Alcala de Henares, sâmbătă, 4 octombrie, ora 20:30".

În faţa a 10 mii de români, cât ar urma să vină, şeful statului şi alţi politicieni urmează să primească premii "Diaspora 2008". Prezenţa preşedintei comunităţii Madrid, Esperanza Aguirre, confirmată iniţial, ar fi incertă acum, cu toate că oficialităţile madrilene au finanţat congresul, inclusiv cheltuielile participanţilor. Duminică, forumul se deschide la ora 10:00 cu discursul preşedintelui, urmat de Tecu şi Liga, Traian Băsescu urmând să răspundă apoi, timp de două ore, întrebărilor adresate de participanţi.

ROMAN NU PREA NE-AR INTERESA

Cât priveşte participarea unor reprezentanţi ai Guvernului la congres, Tecu este încurcat. Guvernul l-a anunţat că îl trimite pe Petre Roman, în noua sa calitate de înalt reprezentant al Guvernului pentru românii din străinătate, dar şi candidat la parlamentare în aceleaşi colegiu Europa. Acesta nu pare însă dorit pe aceeaşi scenă cu Traian Băsescu. "Ni s-a spus că va veni domnul Roman cu un mesaj din partea Guvernului. Nu prea ne-ar interesa mesajul pe care vrea să-l transmită. E destul de nou...", declară acesta, deşi rezolvarea problemelor pe care le-a enumerat mai sus ar sta mai degrabă în mâna lui Roman decât a lui Băsescu.

Culmea e că reprezentantul Guvernului se află la Madrid, ieri având întâlnire chiar cu preşedinta comunităţii Madrid, Esperanza Aguirre. "Eu sunt de luni în Spania, am venit cu treaba mea. Am avut întâlniri cu ministrul Muncii, cu secretarul general al Uniunii Generale a Muncitorilor, cu preşedinta comunităţii Madrid, cu primari. Sunt multe de rezolvat, trebuie discutat cu autorităţile spaniole şi identificate modalităţi de colaborare în beneficiul românilor din Spania. De exemplu, mulţi dintre ei sunt plătiţi sub nivelul acordului dintre patronate şi sindicate, şi asta trebuie remediat", ne-a declarat Roman, care e evitat să vorbească despre participarea sa la congres, scuzându-se că intră într-o altă întâlnire. De la Bucureşti însă se ştie că Roman va participa la forum. Surse guvernamentale ne-au declarat că premierul îi trimite la Madrid în acest scop şi pe Ionel Muscalu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, şi pe Liliana Bogdan, director al Direcţiei pentru protecţia drepturilor cetăţenilor care lucrează în străinătate, din cadrul Ministerului Muncii.

×