x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Presedintele Chinei va degusta vinuri romanesti

Presedintele Chinei va degusta vinuri romanesti

12 Iun 2004   •   00:00

POLITIC

Presedintele Chinei, Hu Jintao, vine astazi in Romania, intr-o vizita de stat. Prima oprire o va face insa la Constanta si la podgoria Murfatlar, unde va degusta vinuri. Presedintele Chinei, Hu Jintao, aflat in turneu european, va face, de astazi, o vizita de trei zile si in Romania, impreuna cu sotia sa Liu Yongqing.
MONICA IORDACHE

Descinderea lui Jintao se abate de la tiparul vizitelor oficiale ale sefilor de stat in Romania, intrucat presedintele chinez a cerut sa mearga mai intai la Constanta si apoi sa vina in Capitala. Pentru ca a auzit de Murfatlar, Jintao vrea sa viziteze podgoria, unde i se va organiza si o degustare de vinuri. Cuplul prezidential chinez va avea ocazia sa se plimbe si pe plaja de la Mamaia, pentru ca va fi cazat in statiune, la acelasi hotel la care au stat si participantii la summit-ul sefilor de stat din Europa Centrala. La sosirea in Romania, seful statului chinez va da mai intai cu ochii de reprezentantii autoritatilor locale din judetul Constanta, si abia la Bucuresti, duminica, se va intalni cu presedintele Ion Iliescu. De altfel, Iliescu nici nu va fi "acasa" cand ii va veni musafirul chinez, pentru ca se va intoarce abia sambata seara din Statele Unite ale Americii, de la inmormantarea fostului presedinte Ronald Reagan. Jintao va fi primit duminica la Cotroceni, iar luni va avea intalniri cu premierul Adrian Nastase, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, al Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu, si va tine un discurs la Palatul Parlamentului in fata unor oficiali, diplomati, reprezentanti ai Casei NATO, studenti.

Specialist in ape

Nascut in decembrie 1942 la Jixi, provincia Anhui, Hu Jintao a devenit membru al PCC in 1964, iar din 1965 a intrat in viata activa. Anterior, si-a facut studiile la Facultatea de Gospodarirea Apelor a Universitatii Tsinghua, unde a obtinut o diploma cu specializarea in statii hidroelectrice. Dupa terminarea studiilor, Hu Jintao a lucrat chiar ca inginer, cu o echipa de constructii de locuinte a Biroului de Inginerie din Liujia, in cadrul Ministerului Apelor si Electricitatii, potrivit agentiei chineze Xinhua. Pana sa ajunga in Comitetul Central al Partidului, Hu Jintao a fost prim-secretar al Comitetului Central al Ligii Tineretului Comunist si presedinte al Federatiei Nationale a Tineretului Chinez. Ulterior a urcat treptat pe scara ierarhica, devenind secretar de Comitet al PCC pentru diverse provincii.

PROBLEME

Venirea la putere a lui Hu Jintao n-a fost deloc menajata de varii probleme, inclusiv catastrofa SARS, epidemia de pneumonie atipica din primavara anului trecut. Dupa un debut problematic in calitate de presedinte, avand de gestionat criza devenita intre timp internationala a pneumoniei, Hu a reusit sa se replieze, decizand demiterea ministrului Sanatatii si declarand "razboi" virusului. Iar in plan international a stiut sa-si utilizeze oportunitatile cu abilitate, afirmandu-se ca un adevarat lider regional si dand ocazia presei sa scrie cu litere de o schioapa despre "nu"-ul aruncat presedintelui american Bush, care-i cerea reevaluarea yuanului (moneda chineza). Cladindu-si aceasta imagine, Hu a putut sa se impuna in fata lui Jiang Zemin, inca detinator al postului de presedinte al Comisiei militare centrale a Partidului, adica de adevarat sef al Armatei.
×
Subiecte în articol: politic jintao