x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Preşedintele CNS: "Pe lângă obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc vom face o ţară mamă internă pentru maghiarii din România"

Preşedintele CNS: "Pe lângă obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc vom face o ţară mamă internă pentru maghiarii din România"

25 Feb 2012   •   15:51
Preşedintele CNS: "Pe lângă obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc vom face o ţară mamă internă pentru maghiarii din România"

Presedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a declarat, sambata, la primul Congres al PPMT, ca pe langa obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc, o alta sarcina a reprezentantilor comunitatii maghiare este de a crea "o tara mama interna pentru maghiarii din Romania".

"Cand am auzit ca Partidul Popular Maghiar din Transilvania isi tine primul Congres la Miercurea Ciuc, mi-am spus ca secuimea s-a reinventat. Tinutul Secuiesc, dupa schimbarile din ultimii 22 de ani, s-a reinventat si el isi va primi locul pe care il merita. Daca sarcina noastra este sa obtinem autonomia Tinutului Secuiesc, la fel avem sarcina sa facem o tara mama interna pentru maghiarii din Romania", a afimat presedintele CNS, Izsak Balazs.

El a spus ca diferitele forme de autonomie pe care Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania le-a formulat, la fel ca si CNS, nu sunt idependente, iar pentru ele trebuie sa colaboreze toate fortele politice si organizatiile civile din maghiarime.

"Cand am spus ca se reinventeaza secuimea, m-am referit la Congresul PPMT, la Consiliul Reprezentantilor Unionali si la decernarea premiului «Gabor Aron», acordat in memoria martirilor secui, evenimente care se petrec in aceasta perioada. Nu este accidentala nici aceasta alegere si nu degeaba am adus vorba despre martirii secui. In secolul al XIX-lea, cand s-a ridicat monumentul eroilor martiri secui la Targu Mures, pe el a fost scris: «Opozitie nationala, legala si independenta». Acesta a fost crezul pentru care ei si-au dat viata, acesta este si al nostru acum", a afirmat Izsak Balazs.

El a spus ca, desi CNS nu este un partid, si pentru aceasta organizatie este foarte important "cati consilieri locali si cati primari alesi vor lupta pentru autonomie".

Totodata, Izsak Balazs a spus CNS va colabora cu PPMT si cu PCM pentru ca limba maghiara sa devina "limba oficiala regionala" in Transilvania.

"CNS nu va avea un singur partener fidel, doar PCM, ci si PPMT. Am incredere ca vom putea colabora cu ceilalti pentru ca maghiara sa devina limba oficiala regionala, cum a fost in Statutul national al secuilor", a spus el.

×