x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Preşedintele Iohannis a promulgat legea finanţării partidelor

Preşedintele Iohannis a promulgat legea finanţării partidelor

28 Apr 2016   •   16:55
Preşedintele Iohannis a promulgat legea finanţării partidelor

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că a promulgat legea privind finanţarea partidelor.


"Am considerat că norma nou introdusă de legiuitor este corectă. Am promulgat această lege", a spus Iohannis, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.

El a arătat că legea pentru modificarea şi completarea Legii 334 din 2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale introduce o nouă normă, numită afectaţiune specială, pentru conturile de campanie ale partidelor politice.

"Practic, contul de campanie al unui partid nu poate fi executat silit", a arătat şeful statului.

Iohannis a spus că atunci când este evaluată această nouă normă trebuie ţinut cont de cel puţin două lucruri.

"Primul se referă la faptul că există un fenomen, negativ în esenţă, dar există, numit migraţia politică - politicieni care părăsesc un partid şi trec în alt partid sau politicieni care părăsesc un partid şi înfiinţează alt partid. Este foarte uşor de imaginat că un creditor al unui partid migrează el sau migrează simpatia creditorului către un nou partid şi atunci putem să ne imaginăm situaţii în care competiţia politică este falsificată dacă se aplică o executare silită la contul unui partid, exact în campania electorală. Al doilea lucru de care trebuie să ţinem cont este articolul 8 din Constituţie, care ne spune care este de fapt rolul unui partid politic şi putem să citim că partidele politice contribuie la definirea şi exprimarea voinţei politice. Or, în cazul în care contul de campanie al unui partid este blocat exact în campania electorală, atunci cu siguranţă apare o situaţie care afectează semnificativ felul în care acel partid se poate exprima sau poate contribui la formarea voinţei politice", a explicat el. AGERPRES

×