x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Președintele Iohannis cere ca sesizarea sa privind Codul de procedură penală să fie dezbătută după răspunsul Comisiei de la Veneţia

Președintele Iohannis cere ca sesizarea sa privind Codul de procedură penală să fie dezbătută după răspunsul Comisiei de la Veneţia

10 Iul 2018   •   16:41
Președintele Iohannis cere ca sesizarea sa privind Codul de procedură penală să fie dezbătută după răspunsul Comisiei de la Veneţia

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis marți o scrisoare președintelui Curții Constituționale Valer Droneanu alături de sesizarea privind Codul de procedură penală și Legea privind organizarea judiciară, potrivit unui comunicat de presă al Administrației prezidențiale. 

În scrisoare, șeful statului cere ca termenul de dezbatere a sesizării să fie stabilit astfel încât opinia Comisiei de la Veneța să poată fi valorificată. Cu alte cuvinte, președintele cere ca cele două legi să fie discutate de judecătorii CCR abia după ce va fi primit un punct de vedere din partea Comisiei de la Veneția. 

 

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a transmis marți, 10 iulie a.c., o scrisoare Președintelui Curții Constituționale a României, domnul Valer Dorneanu, împreună cu sesizarea de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, prin care solicită ca termenul de dezbatere a sesizării să fie astfel stabilit încât opinia Comisiei de la Veneția să poată fi valorificată.

Vă transmitem în continuare textul scrisorii:

„În temeiul dispozițiilor art. 146 lit. a) din Constituție și ale art. 15 din Legea  nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, vă înaintez alăturat, sesizarea de  neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și pentru modificarea și completarea Legii  nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.

Având în vedere tradiția bunei colaborări dintre autoritățile publice din România și organismul european care contribuie la dezvoltarea unui patrimoniu constituțional comun în Europa și care sprijină statele ce doresc să pună structurile juridice și instituționale în acord cu standardele și bunele practici internaționale în materie de democrație, pre-eminență a dreptului și protecție a drepturilor omului, vă adresez solicitarea ca termenul de dezbatere a sesizării de neconstituționalitate să fie astfel stabilit încât opinia Comisiei de la Veneția să poată fi valorificată.”

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis