x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Preşedintele Iohannis, declaraţii în plen: "Merită România acest sacrificiu pentru câţiva politicieni?"

Preşedintele Iohannis, declaraţii în plen: "Merită România acest sacrificiu pentru câţiva politicieni?"

de Anca Arambaşa    |    07 Feb 2017   •   12:28
Preşedintele Iohannis, declaraţii în plen: "Merită România acest sacrificiu pentru câţiva politicieni?"

Presedintele a vorbit deschis în Parlament, dupa ce Calin Popescu-Tariceanu, presedintele Senatului, i-a dat cuvantul:

„Multumesc domnule presedinte al Senatului, multumesc domnule presedinte al Camerei Deputatilor.

Doamnelor şi domnilor parlamentari, doamnelor si domnilor musafiri, m-as fi adresat si Guvernului, dar este ocupat. Dar nu-i bai, la ei am fost deja.

(aplauze din plen)

Sunteti un nou Parlament si ma bucur, chiar ma bucur mult ca ati avut rabdare sa stati in sala sa ma asteptati si va multumesc pentru primirea foarte frumoasa.

Noilor parlamentari si vechilor parlamentari va doresc deopotriva succes si un mandat plin de realizari.

As fi vrut astazi, in conditii normale, la inceput de mandat, sa va vorbesc despre lucruri importante pentru Romania. As fi vrut sa va vorbesc despre centenar. In 2018 vom sarbatori 100 de ani de cand exista statul roman modern. As fi putut sa vorbesc, poate, despre proiectul de tara. 

Cu totii ne dorim in definitiv, o Romanie puternica si prospera. Cu totii ne dorim ca Romaniei sa ii mearga mai bine, dar vremurile nu sunt obisnuite si suntem in plina criza. Sute de mii de romani protesteaza in strada! Natiunea e in alerta, e vie, e atenta si e foarte nemultumita. O importanta cercetare sociologica realizata in ultimele trei zile arata ca aproape 80 la suta dintre romani considera ca tara merge in directia gresita

Doamnelor si domnilor, cum s-a ajuns aici la numai o luna dupa alegeri?

În 11 decembrie, PSD a repurtat o mare victorie, dar, după aceea, cu o ciudată strategie de tip kamikaze a intrat în coliziune frontală cu o parte însemnată a societăţii româneşti. A promis în campanie ceva şi în primele zile s-a apucat de altceva. 

Pohta ce ati pohtoit, grija ce ati avut-o se vede ca nu a fost cea declarată in campanie. Nu prosperitatea poporului roman a fost prima prioritate. Grija primă a fost sa va ocupati de dosarele penalilor si romanii sunt indignati şi revoltaţi. (aplauze din plen)

Asta e situatia. Unii multumiti, unii nemultumiti. Ce facem, dragilor? Ce facem? Care sunt soluţiile? Care este marja de manevră pentru a ieşi din acest impas?

Retragerea OUG 13 şi eventual demiterea chinuită a unui ministru este cu certitudine prea puţin. Alegeri anticipate sunt, în această fază, prea mult. Asta este marja de manevră. Cine trebuie să vină cu soluţia? Păi, în mod natural, cel care a creat problema: PSD-ul.

Doamnelor si domnilor, presedintii celor doua Camere...(parlamentarii PSD pleaca). Ati obosit deja? Ghinion!

Preşedinţii celor două Camere care totusi au ramas încearcă să acrediteze în spaţiul public ideea că eu nu aş digera rezultatul votului şi că eu aş încerca să fac ceva ca să întorc acest rezultat. Afirmă în spaţiul public că aş dori răsturnarea Guvernului legitim. Nu! Fals! Ati castigat! Acum guvernati si legiferati! Dar nu oricum! (aplauze din plen) Nu oricum! Romania are nevoie de un Guvern puternic, nu de un Guvern care cu sfiala executa ordinele de la partid. Romania are nevoie de un Guvern care lucreaza transparent, care guverneaza predictibil, la lumina zilei, nu noaptea pe furis. Legiferati pentru Romania, dati legi bune pentru Romania, nu pentru un grup de politicieni cu probleme. Conduceti, cei care ati castigat alegerile, dar conduceti responsabil. Sunt mari asteptari din partea societatii.

Lumea v-a votat fiindca v-a crezut. Ce ati promis, faceti! Sunt mari asteptari din partea mediului economic. E nevoie de un Guvern si de o legiferare transparenta, predictibila, sustenabila. Nu va bateti joc de Romania. Suntem intr-o situatie economica macroecononima foarte buna. Nu puneti Romania in dificultate. Pastrati Romania pe trendul ascendent. Pastrati cresterea economica!

Sunt asteptari mari de la partenerii nostri internationali! Romania este o tara stabila, puternica in regiune. Am luptat, am legiferat si am guvernat timp de multi ani in asa fel incat Romania sa devina parte puternica din NATO, din UE. Lumea are mari asteptari de la noi. Sa nu ii dezamagim. Dacă PSD-ul, care a creat această criză, nu o rezolvă urgent, voi convoca, în virtutea atributiilor de Presedinte, consultări la Palatul Cotroceni pentru a vedea care sunt soluţiile posibile.

Doamnelor si domnilor, ce fel de natiune vrem sa fim?

Vrem sa fim o natiune putenica, prospera, o natiune care isi contruieste un stat de drept si il respecta? O natiune care se poate mandri cu o justitie independenta, o natiune unde autoritatile colaboreaza loial, o natiune cu un Parlament puternic, o natiune cu un Guvern performant? Sau vrem sa fim o natiune slaba, dispretuita, care pune totul in joc pentru a salva, pe cativa, din situatii dificile, pe cativa politicieni din situatii dificile?

Merită România acest sacrificiu pentru câţiva politicieni? Asta este întrebarea. Acesta este scopul referendumului. O naţiune puternică se construieşte cu politicieni integri şi credibili în vârful statului! Asta îmi doresc eu pentru România şi asta, cred, îşi doresc românii. Asta este întrebarea: ce fel de naţiune vrem să fim? Şi pentru a afla realmente voinţa suverană a poporului român voi convoca acest referendum. Astept de la Parlament raspunsul la solicitarea mea. Imediat dupa primirea raspunsului, voi convoca referendumul. 

Probabil ati urmarit imaginile de la demonstratiile care au avut loc in ultimele zile, multele demonstratii care au avut loc in ultimele zile, cea mai mare in Bucuresti in Piata Victoriei, dar si in multe, multe alte localitati din Romania, din strainatate. Au fost demonstratii in localitati unde nu au fost demonstratii la Revolutie. Incredibil! Imaginea acea splendida din Piata Victoriei cu telefoanele iluminate, cred ca o stiti cu totii, iata, cand politicienii au incercat sa duca democratia in coridoarele intunecate, romanii au iesit in strada si au adus lumina in procesul democratic. Democratia trebuie tinuta vie! Democratia trebuie aparata zi de zi, revigorata! Democratia nu este niciodata de la sine inteleasa si pentru multa democratie este nevoie de multa educatie si ii felicit pe parintii care si-au dus copiii in Piata Victoriei pentru a-i invata o lectie autentica de democratie.

Doamnelor si domnilor, sa pastram asadar democratia vie si tara curata! La propriu si la figurat! Pentru generatiile care vin dupa noi, pentru viitorul Romaniei!

Va multumesc!”

 

×
Subiecte în articol: klaus iohannis discurs parlament