x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Preşedintele scârbiţilor"

"Preşedintele scârbiţilor"

de Monica Andrei Capatos    |    05 Oct 2009   •   00:00
"Preşedintele scârbiţilor"

Într-o sală modestă, înconjurat de câţiva directori din Primăria Capitalei, consilieri personali, susţinători şi prieteni, primarul general, Sorin Oprescu, a spus ieri "Da" în faţa poporului. Şi-a anunţat candidatura la Preşedinţie ca independent, criticând fără perdea atât clasa politică de stânga, cât şi pe cea de dreapta.



N-au căzut balonaşe din tavan, n-au apărut nici grupuri de aplaudaci, nu s-a cântat nici o melodie adaptată momentului. Lansarea primarului general, Sorin Oprescu, la Preşedinţie a avut loc într-un sală a unui hotel din Bucureşti, accentul punându-se sută la sută pe mesajul transmis, şi nu pe atmosferă. Oprescu şi-a început discursul spunând că: "20 de ani de tranziţie mincinoasă, care au venit după 45 de ani de comunism, se opresc astăzi aici. Sunt doctor, iar lumea aşteaptă de la un doctor diagnostice. România este pe un drum greşit. România este prost condusă... Practic, România este o ţară blocată instituţional, politic şi economic". El a făcut o radiografie a societăţii, criticând ambele tabere aflate până de curând la guvernare. "De ce s-a ajuns aici? Pentru că oamenii politici din ţara asta au eşuat! Din '89 şi până în 2009. Anul acesta am fost aduşi într-o situaţie de doi oameni care au călcat în picioare dorinţele celor care i-au votat. S-au înhăitat şi au combinat un guvern care a fost avortat săptămâna trecută. Mai întâi s-au luptat vreo şase luni pe ministere, posturi şi bani. După şase luni au început să îşi dea seama cât de corupţi sunt miniştrii celorlalţi. Şi, în final, au transformat bătălia lor pe caşcaval în problema noastră, a tuturor."

"TOŢI O APĂ ŞI-UN PĂMĂNT"

Pentru a nu lăsa loc la alte comentarii, Oprescu a precizat că va candida în calitate de independent, fără a avea vreo obligaţie faţă de partidele politice. El s-a lansat, apoi, într-un atac dur la adresa liderilor partidelor politice, pe care i-a acuzat de faptul că trăiesc în lumea lor, departe de viaţa reală, înşelându-şi propriii membri de partid. El a adăugat că ideologiile de stânga şi de dreapta au eşuat şi că liderii partidelor sunt "toţi o apă şi-un pământ", folosind propriile partide pentru a face averi. "Au capturat conducerile partidelor politice furând tot. Ieri s-au pupat în bot şi azi se înjură. Azi spun despre ei că sunt deştepţi, ieri spuneau că sunt prostănaci. Când să-i credem", a spus Oprescu. El a adăugat că "singura soluţie" pentru această situaţie este "să le spargem gaşca", acuzând faptul că din cauza acestor lideri "şmecheri şi combinatori" partidele politice nu se mai pot manifesta. "Am văzut cum politica noastră a cunoscut când agonie, când extaz, când voturi de sprijin, când voturi de respingere. Acum însă văd pentru prima dată un lucru nou: oamenii se tem să mai intre în joc. Sau sunt scârbiţi? Tot mai mulţi nu se mai simt nici de stânga, nici de dreapta. Nu-i mai convinge nimeni şi nimic."

Oprescu n-a fost deloc blând nici cu partidele politice, despre care a spus "că-şi bagă nasul în viaţa noastră în fiecare secundă şi nu trebuie să decidă ele tot ce mişcă. Partidele politice trebuie să reprezinte voinţa oamenilor. N-au ce căuta la Preşedinţie, în Justiţie, afaceri, Sănătate, Educaţie. Acolo este locul profesioniştilor". El a spus că, în calitate de preşedinte independent, va lucra cu toate partidele, politicienii, organizaţiile neguvernamentale sau primarii şi va chema lângă sine toţi oamenii de valoare. Pe oamenii care-i vor sta alături în timpul campaniei, Oprescu i-a numit voluntari dedicaţi, profesionişti. "Ne vom lupta fără frică cu liderii partidelor politice care au plănuit frauda electorală", a adăugat Oprescu, care şi-a finalizat discursul astfel: "Aveţi curaj! România trebuie să renască! Aşa să ne ajute Dumnezeu!", a spus Oprescu. Au urmat pupăturile, îmbrăţişările şi urările venite din partea celor prezenţi la eveniment.


×
Subiecte în articol: politic candidatura prezidenţiale