x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu: "Sunt dispus să îmi depun mandatul simultan cu cei 588 de parlamentari"

Traian Băsescu: "Sunt dispus să îmi depun mandatul simultan cu cei 588 de parlamentari"

23 Ian 2013   •   19:08
Traian Băsescu: "Sunt dispus să îmi depun mandatul simultan cu cei 588 de parlamentari"
Sursa foto: Intact Images/Dan Marinescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat în această seară că nu agrează micşorarea mandatului său cu câteva luni, soluţia propusă de USL, dar ar fi dispus să îşi depună mandatul "şi mânie" dacă ar demisiona şi cei 588 de parlamentari, urmând apoi ca alegerile parlamentare să coincidă cu cele prezidenţiale.

"Este foarte greu de dat un răspuns (propunerii USL n.r.). Nu am încă o opţiune, dar v-aş ruga să vă aduceţi aminte că eu le-am propus devansarea nu cu câteva luni, ci cu doi ani. Vă aduceţi aminte de acea scrisoare care a fost ruptă demonstrativ şi aruncată în gol. Dar sunt gata să-mi depun mandatul şi mâine, însă simultan cu cei 588 de parlamentari. Asta ar însemna o revizurire a Constituţiei conform cu referendumul din 2009 şi o depunere simultană a mandatelor de către preşedinte şi parlament. Odată cu cei 588 de parlamentari îmi depun şi eu mandatul", a spus Băsescu.

USL ia în calcul susţinerea alegerilor prezidenţiale în mai 2014, simultan cu alegerile pentru Parlamentul European, însă Băsescu spune că nu crede că acest lucru ar fi acceptat de Curtea Constituţională sau de partenerii europeni.

"Avem un precedent constituţional. Anul trecut Curtea Constituţională a refuzat comasara a două alegeri. Mă îndoiesc că statele UE ar accepta comasarea alegerilor pentru Parlamentul European cu cele prezidenţiale. Sunt două lucruri total diferite. Cred că singura variantă e cea care a mai funcţionat, alegeri simultane pentru Parlamentul României şi preşedinte, lucru pe care l-aş îmbrăţişa dacă mi s-ar propune şi mânie. În speranţa că va respecta şi referendumul din 2009, adică 300 de parlamentari şi o singură Cameră", a spus Băsescu.

Preşedintele a exclus şi varianta alegerii preşedintelui în primăvara anului 2014 şi preluarea mandatului în decembrie, când acesta expiră oficial, lucru care se poate face şi fără modificarea Constituţiei.

"Ce faci cu preşedintele timp de nouă luni. Îi dai un cerc să se plimbe cu el în jurul Cotroceniului? Se şi plictiseşte! Ce te faci cu un preşedinte ales care stă nouă luni? Nu poţi să ai doi preşedinţi validaţi în acelaşi timp. Mandatul meu se termină pe 22 decembrie. Până pe 22 decembrie se plictiseşte bietul om. Ce putem face de comun acord este să stabilim demisia simultană a preşedintelui şi a Parlamentului după ce revizuim Constituţia şi aplicăm rezultatele referendumului din 2009 şi revenim la un sistem politic care mi se pare mai eficient. Mi se pare corect ca preşedintele să fie port-drapelul celor care câştigă alegerile. Altfel e ca acum, când programul preşedintelui e în dezacord cu cel al Guvernului", a spus Băsescu.

×
Subiecte în articol: basescu declaratie de presa