x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Preselecţia DNA pentru alegerile locale de la anul. Lista primarilor duşi după gratii

Preselecţia DNA pentru alegerile locale de la anul. Lista primarilor duşi după gratii

de Xenia Croitoru    |    26 Oct 2015   •   15:17
Preselecţia DNA pentru alegerile locale de la anul. Lista primarilor duşi după gratii

La doar câteva luni distanţă de alegerile locale, tot mai mulţi primari au probleme cu legea şi ajung în spatele gratiilor: Sorin Oprescu, Andrei Chiliman, Marian Vanghelie, Radu Mazăre, Gheorghe Nichita sau Gheorghe Ştefan. Acestea sunt doar câteva dintre numele sonore care au ajuns în faţa instanţei pentru mită sau abuz în serviciu.

Aproximativ o treime dintre primarii din ţară are probleme cu justiţia, dar unii au rămas în funcţie. Nu este şi cazul primarului suspendat al Capitalei. Edilul şi-a pier-dut funcţia după ce a fost arestat preventiv la cererea procurorilor DNA, care-l acuză de luare de mită, mai exact că ar fi primit 25.000 de euro. Oprescu a fost arestat pre- ventiv pe data de 6 septembrie, iar suspendarea din funcţie a venit la doar o săptămână după arest. Între timp, Curtea de Apel Bucu¬reşti a respins definitiv cererea de înlocuire a ares-tului preventiv cu control judiciar sau cu arestul la domiciliu şi a prelungit arestul preventiv cu încă 30 de zile pentru Sorin Oprescu. Alţi doi primari de sector au ajuns şi ei să aibă probleme cu legea, este vorba despre Marian Vanghelie şi Andrei Chiliman, ambii fiind suspendaţi din funcţie. Cei mai mulţi edili penali sunt din partea PNL, urmaţi de PSD, UNPR şi UDMR. Deşi unii primari nu mai sunt în funcţie, nu au existat nici alegeri parţiale, prin urmare conducerea primăriilor este asigurată de un viceprimar, cu funcţie de primar interimar. 

Chiliman are două dosare
Primarul suspendat al Sectorului 1 a fost trimis în judecată într-un nou dosar. Andrei Chiliman, cercetat sub control judiciar pentru fapte de co-rupţie, este acuzat de abuz în serviciu într-un nou dosar în care a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Judecă-toriei Sector 1, pentru acordarea ilegală a unei autorizaţii pentru o terasă. Terasa putea fi deschisă numai cu acordul veci¬nilor şi în urma unei hotărâri a Consiliului Local, care, în cazul de faţă, nu a fost una favora¬bilă. Chiliman mai este acuzat şi de constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă, într-un alt dosar instrumentat de procurorii DNA. În acest dosar Chiliman este cercetat sub control judiciar alături de alte trei persoane. Procurorii DNA au pus sechestru până la concurenţa sumei de trei miliarde de lei pe bunuri ale lui Andrei Chiliman şi ale celorlalţi inculpaţi din dosar.

Nici fostul primar al Constanţei nu stă mai bine cu legea. Celebrul Radu Mazăre a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie. Acesta a fost arestat pe 2 aprilie, în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii, şi a fost eliberat pe 24 iunie. În prezent acesta se af lă sub control judiciar.

Cu procurorul la ușă
Sunt şi edili care îşi mai pot exercita mandatul, deşi au probleme cu legea. Unul dintre ei este George Scripcaru, primarul Braşovului. Acesta este cercetat pentru abuz în serviciu şi luare de mită şi nu a fost suspendat din funcţie. El este primarul Braşovului încă din 2004. Alexandru Stoica, primarul din Slobozia, a fost trimis în judecată sub acuzaţiile de fals intelectual şi instigare la fals intelectual şi este în conti-nuare la conducerea oraşului. Alegerile locale vor avea loc anul viitor, în vară. Până atunci partidele politice vor trebui să caute candidaţi puternici pentru primăriile pe care le vizează. Momentan nu sunt cunoscuţi candidaţii pentru alegerile locale, pentru că partidele urmează să facă mai întâi sondaje interne.

Gheorghe Ştefan, al doilea mare combinator al Moldovei, după Hrebenciuc
Un alt edil care are pro-bleme serioase cu legea este primarul din Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan. Acesta este inculpat în dosarul „Microsoft”, alături de Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Nicolae Du-mitru. Cei trei au recu¬noscut mita din dosar, dar Gheorghe Ştefan, nu. Fostul edil a fost ales în 2004 în funcţie şi are până în acest moment nu mai puţin de patru dosare penale. Pinalti a fost trimis în judecată în dosarul „Microsoft” sub acuzaţia de trafic de influenţă şi spălare de bani. Acesta ar fi primit şpagă peste 3 milioane de euro. Următorul termen în instanţă în dosarul „Microsoft” a fost stabilit pentru data de 3 noiembrie. Nici Romeo Stava¬rache, primarul din Bacău, nu stă mai bine la capitolul acesta, fiind trimis în judecată de procurori pentru fapte de corupţie.. Acesta a fost arestat preventiv, iar acum este cercetat sub control judiciar.
Alte oraşe care au primari penali sunt Buzău (Constantin Boşcodeală), Piteşti (Tudor Pendiuc), Ploieşti (iulian Băsdescu), Slatina (Darius Vâlcov), Târgovişte (Gabriel Boriga) şi Tulcea (Constantin Hogea). Edilii din aceste muni¬cipii sunt fie în spatele gratiilor, fie în arest la domiciliu, iar unii şi-au pierdut mandatul.

Marian Vanghelie nu reuşeşte să scape de arestul la domiciliu
Marian Vanghelie, edilul suspendat al Secto¬rului 5, nu a reuşit nici până acum să-i convingă pe judecătorii Tribunalului Bucureşti să-i ridice măsura arestului la domiciliu, în dosarul în care e acuzat de fapte de coruptie. Deşi a încercat de mai multe ori să convingă instanţa să-l lase sub control judiciar, nu a reuşit acest lucru. Edilul suspendat al Secto¬rului 5 este în arest la domiciliu din data de 10 iulie. Acesta este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi splălare de bani. Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2006-2014, primarul Marian Vanghelie ar fi cerut şi primit de la omul de afaceri Marin Dumitru foloase materiale în valoare de peste 30 de milioane de euro, pentru a-l ajuta să semneze contracte cu primăria. Comisionul pe care îl cerea edilul era de 20% din valoarea contractului.
Gheorghe Nichita, edilul suspendat al Iaşiului, a ajuns şi el în faţa anchetatorilor. Acesta se află sub control judiciar, în dosarul în care este acuzat că îi folosea pe angajaţii Poliţiei Locale pentru a o urmări pe fosta sa iubită. Nichita ajunsese să pună poliţia să testeze arcurile de la patul amantei să vadă dacă scârţâie.
 

×