x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Presiune asupra Guvernului

Presiune asupra Guvernului

de Oana Stancu Zamfir    |    02 Iul 2008   •   00:00
Presiune asupra Guvernului

Preşedintele Băsescu a vrut ieri să afle ce măsuri propun partidele pentru combaterea creşterii preţurilor la energie şi alimente, preocuparea sa fiind programată chiar în ziua în care o parte din aceste majorări a intrat în vigoare.

Preşedintele Băsescu a vrut ieri să afle ce măsuri propun partidele pentru combaterea creşterii preţurilor la energie şi alimente, preocuparea sa fiind programată chiar în ziua în care o parte din aceste majorări a intrat în vigoare.

 
Runda de consultări de ieri de la Cotroceni, care a durat aproape patru ore, este premergătoare unei întîlniri pe care preşedintele a anunţat că vrea să o aibă cu Guvernul, întrucît acesta, preciza Emil Boc, este cel care trebuie să vină cu un set de măsuri pentru protejarea populaţiei în faţa creşterilor de preţuri. La întîlnirea de ieri însă, premierul Tăriceanu a lipsit, absenţă considerată de Corneliu Vadim Tudor drept “o ruşine”. “Probabil că nunţile la Monte Carlo ţin trei zile”, l-a lipit el în continuare pe premier de nunta lui Dan Andronic, petrecută în week-end. Pentru că şi Mircea Geoană a fost reprezentat de colegi, vicepreşedintele PSD Ilie Sîrbu a ţinut să precizeze că şeful său se află la Atena, la o reuniune a Internaţionalei Socialiste. Premierul în schimb nu avea ieri nimic oficial în program. Pînă la întîlnirea cu Guvernul, preşedintele a surprins invitîndu-l mîine la o întîlnire la Cotroceni pe deputatul PSD Iulian Iancu, pe care la începutul lunii aprilie îl acuza, într-o emisiune televizată, că, în guvernarea Năstase, secretar de stat fiind, a participat la semnarea contractelor prin care România nu ia gaze direct de la Gazprom, ci prin intermediari. “Nu e cazul să vedem acum ce domn de prin Ministerul Industriilor este acţionar într-o altă căpuşă făcută pe o societate care, chipurile, e furnizorul”, spunea şeful statului.

 
SOLUŢII. Discuţia de la Cotroceni a fost axată pe energie şi agricultură, partidele propunînd măsuri imediate sau strategii pe termen mai lung pentru care în unele cazuri există deja legi blocate prin Parlament. PSD şi PC propun un pact naţional pentru energie şi hrană, a anunţat conservatoarea Silvia Ciornei, completată de Ilie Sîrbu, din care fac parte corectarea coşului la gaze naturale, pentru că în prezent doar 16% din energia ieftină se duce către populaţie, sprijinirea financiară a izolării termice a blocurilor, acordarea de stimulente pentru energiile regenerabile, iar în privinţa agriculturii – reducerea accizelor la motorină, pentru că preţul la noi e de trei ori mai mare decît în UE, reducerea TVA la alimentele de bază, stimulente pentru creşterea vînzării cu amănuntul. De asemenea, potrivit lui Sîrbu, salariul minim trebuie să crească la 600 de lei pînă la sfîrşitul anului. Punct în care este susţinut şi de PD-L, numai că varianta lui Emil Boc este de 575 lei. Democrat-liberalii susţin şi creşterea venitului minim garantat şi a punctului de pensie la 45%. UDMR spune că o problemă majoră a fermierilor o constituie faptul că terenurile sînt împărţite în foarte multe parcele, iar guvernul ar trebui să finanţeze comasarea acestor terenuri. Propunerile lui Vadim Tudor în schimb au vizat schimbarea guvernului cu unul de uniune naţională, în care este dispus să “se sacrifice şi să preia funcţia de ministru de Interne”, schimbarea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, şi anularea privatizărilor Petrom şi BCR, dar şi a cotei unice.

Miniştrii Vosganian şi Păcuraru au cerut partidelor să respecte condiţia pusă de preşedinte, aceea de a elimina accentele populiste, insistând că preocuparea guvernului este să nu mărească inflaţia.

×
Subiecte în articol: politic