x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Prevederea achiziției cartelelor prepay cu buletinul, scoasă din actul normativ elaborat de Guvern

Prevederea achiziției cartelelor prepay cu buletinul, scoasă din actul normativ elaborat de Guvern

de Ion Alexandru    |    25 Sep 2019   •   10:05
Prevederea achiziției cartelelor prepay cu buletinul, scoasă din actul normativ elaborat de Guvern

Senatorii din Comisia de Apărare temperează „avântul” Guvernului, care a inițiat, luna trecută, o Ordonanță de Urgență potrivit căreia cartelele telefonice preplătite pot fi achiziționate doar după prezentarea unui act de identitate. Această prevedere a fost exclusă din corpul actului normativ, membrii comisiei apreciind că aceasta intră în contradicție cu o decizie a Curții Constituționale. Fapt mai mult evident, după ce o intenție similară, încercată în urmă cu mai mulți ani de SRI, a fost declarată cras neconstituțională.

 

Amendamentul din OUG 62/2019, prin care cartelele prepay ar putea fi cumpărate numai cu buletinul a fost excus din acest act normativ, ieri, la Comisia de Apărare din Senat, ordonanța primind mai multe amendamente. Acea prevedere ar fi obligat furnizorii de servicii de telefonie mobilă, pentru care plata se face în avans, să furnizeze serviciul numai după ce au colectat datele cu caracter personal (nume, prenume, CNP) ale utilizatorilor unor astfel de cartele SIM. Ca argument esențial pentru excluderea acestei prevederi abuzive a fost o decizie anterioară a Curții Constituționale, pentru că încalcă drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

                                                    

Textul, deja trimis la CCR

De altfel, și Avocatul Poporului a sesizat, recent, Curtea Constituțională cu privire la acele articole care se referă la cartelele SIM preplătite, care să poată fi achiziționate doar după prezentarea unui act de identitate și stocarea datelor celor care sună la Serviciul 112. Instituția condusă de Renate Weber arăta, în acțiunea sa, că nu se justifică introducerea unei astfel de obligativități prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență. Mai mult, Avocatul Poporului arăta că „OUG 62/2019 încalcă articolul 115, alineat 6, din Constituție, prin afectarea dreptului la viață intimă, la viață familială și la viață privată, prevăzut atât în Legea Fundamentală, cât și în Convenția Universală pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale”.

 

Amenzile pentru apeluri false la 112, de cinci ori mai mari

De remarcat este faptul că această prevedere mai mult decât discutabilă, pe care Guvernul dorea să o introducă în legislație nu reprezintă o practică răspândită nici măcar la nivelul Uniunii Europene. Doar alte opt state din UE mai folosesc acest sistem restrictiv de reținere a datelor cu caracter personal la oferirea serviciilor de telefonie care nu sunt prestate în baza încheierii unui contract sau a unei alte forme de abonament.

Aceasta este cea mai importantă modificare adusă de Comisia de Apărare din Senat respectivului act normativ elaborat de Guvern. Seatorii au aprobat, prin raport de admitere, amendamentul referitor la creșterea cuantumului amenzilor aplicate celor care apelează, în fals, Serviciul 112. Practic, amenzile vor crește, astfel, de cinci ori, de la 1.000 de lei, cât a fost prevăzut în actul normativ al Executivului, la 5.000 de lei.

 

 

×