x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Prezidenţiale 2019: AEP a desemnat operatorii de calculator de la birourile electorale ale secţiilor de votare din ţară

Prezidenţiale 2019: AEP a desemnat operatorii de calculator de la birourile electorale ale secţiilor de votare din ţară

19 Oct 2019   •   13:00
Prezidenţiale 2019: AEP a desemnat operatorii de calculator de la birourile electorale ale secţiilor de votare din ţară

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a desemnat, sâmbătă, prin tragere la sorţi computerizată, operatorii de calculator ai birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară.

Ovidiu Oproaica, director general al Direcţiei Generale Sistemul Informatic Electoral Naţional din cadrul AEP, a explicat că operatorii sunt numiţi din rândul celor aflaţi în evidenţele instituţiei, care nu au depus cerere de retragere sau de suspendare şi şi-au manifestat disponibilitatea de a desfăşura această activitate.

Potrivit oficialului AEP, printre criteriile de desemnare se numără apropierea de secţia de votare unde urmează să-şi exercite activitatea operatorul respectiv, punctajele obţinute în urma probelor practice şi teoretice şi a unor evaluări a activităţii acestuia şi necesitatea asigurării resurselor umane pentru desfăşurarea procesului electoral în cele peste 18.000 de secţii de votare.

„Ordinea de prioritate la desemnarea ca operator de calculator este următoarea: în primul rând persoanele care au domiciliul în UAT-ul respectiv, în al doilea rând persoanele care au reşedinţa în UAT-ul respectiv şi în ultimul rând persoanele care au solicitat desemnarea în UAT-ul respectiv. În cazul în care într-o localitate, în urma examinării, au fost declarate admise insuficiente persoane ca operatori de calculator, tragerea la sorţi se va face din rândul celor care au optat pentru a-şi desfăşura actvitatea de operator de calculator în UAT-ul, localitatea respectivă”, a declarat Oproiaca.

El a arătat că numărul operatorilor va fi egal cu numărul total de secţii la nivel naţional cu un plus de 20%, ca rezervă, conform articolului 5 din OUG 64/2019.

Procesul verbal cu operatorii desemnaţi va fi postat site-ul AEP, iar documentul oficial, cu semnăturile reprezentanţilor instituţiei, va fi trimis către prefecturi. Vicepreşedintele AEP Zsombor Vajda a precizat că, în documentul trimis la prefecturi, vor apărea şi datele de identificare ale operatorilor.

„O să fie trimise aceste liste cu semnături către prefecturi. Acolo vor fi şi toate datele de identificare ale persoanelor respective. Pe site-ul AEP va apărea numai numele şi UAT-ul la care au fost atribuiţi tocmai pentru a respecta reglementările GDPR”, a declarat Zsombor Vajda.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: autoritatea electorala permanenta