x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "«Prima Casă», pentru Paszkany"

"«Prima Casă», pentru Paszkany"

de Gabriela Antoniu    |    25 Iun 2009   •   00:00
"«Prima Casă», pentru Paszkany"
Sursa foto: Raed Krishan/Gazeta Sporturilor/Intact Images

Primarul PSD al Constanţei, Radu Mazăre, susţine că programul guvernamental "Prima Casă" este o mână de ajutor dată dezvoltatorilor imobiliari. Printre ei se numără şi omul de afaceri clujean Arpad Paszkany.



Radu Mazăre a fost marţi seară invitatul emisiunii "Vorbe grele" cu Victor Ciutacu, de la Antena 2, care a avut ca punct de pornire afirmaţiile pe care primarul Constanţei le-a făcut în cadrul şedinţei CExN al PSD de la Turnu Măgurele. "Ce-i asta «Prima Casă»? A venit Emil Boc cu vrăjeala asta. Păi, cum îl las eu pe Pogea, când am jumătate din Guvern, să facă bagabonţeala asta. Aştia, cum ajung miniştri de Finanţe, cum sunt foarte deştepţi", afirma Radu Mazăre în şedinţa PSD. În cadrul emisiunii, Mazăre a revenit asupra subiectului la fel de revoltat, deoarece Guvernul  construieşte case cu 1.000 de euro metru pătrat, în timp ce el, la Constanţa, le face cu 500 de euro. "Păi vine statul şi garantează achiziţionarea de pe piaţa liberă. Informaţiile mele sunt că sunt anumite dezvoltări imobiliare care au rămas nevândute... Multe dintre ele, în Cluj. Pe lângă Polus Center... Şi pe net dacă intraţi le găsiţi... Şi vine Guvernul şi garantează cumpărarea de către cetăţean la preţul pieţei. Adică la 1.000-1.200 de euro metru pătrat şi rezolvăm problema dezvoltatorilor imobiliari care nu şi-au vândut apartamentele. Tânărul - poate, nu poate - să ducă toate ratele către bancă.

Apartamentul, dacă e garantat de stat, va intra în proprietatea statului. Dezvoltatorul şi-a rezolvat problema, şi-a scos profitul de-acolo, tânărului nu i-am făcut mare sprijin... că una-i să cumpăr apartamentul cu 1.000 de euro metru pătrat şi alta-i să-l cumpăr cu 500, ca la Constanţa", a explicat Mazăre.

CETĂŢEANUL, MEMORIUL ŞI BĂSESCU

Polus Center, la care s-a referit Mazăre, este dezvoltarea comercială a omului de afaceri clujean Arpad Paszkany. Acelaşi de la care preşedintele Băsescu primea în martie 2007, cu ocazia bilanţului Ministerului Public, un memoriu referitor la fapte grave de corupţie pe care mai mulţi oameni politici şi de afaceri le-ar fi săvârşit. În primă fază, Băsescu a spus că a primit memoriul de la un cetăţean din Cluj pe care l-a trimis procurorului general cu rezoluţia "Rog analiza şi soluţie legală". Ulterior, şeful statului a confirmat că memoriul la care s-a referit provenea de la omul de afaceri Arpad Paszkany. "Am primit un memoriu de la un cetăţean din Cluj, cred că aşa se numeşte", a spus Băsescu, solicitat să precizeze dacă persoana din partea căreia a primit memoriul la care s-a referit cu o zi în urmă este Arpad Paszkany. Băsescu a precizat că nu cunoştea problemele în care este implicat Paszkany şi a spus că a aflat ulterior că memoriul, pe care el l-a primit pe mail, era "postat pe toate site-urile". Paszkany era învinuit de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism pentru instigare la şantaj şi sprijinire de grup infracţional, în dosarul Gazeta.

CUM SĂ FACI CASE IEFTINE

Aşa că Mazăre a susţinut din nou în emisiune, ca şi la Turnu Măgurele, că programul "Prima Casă" este o vrăjeală.

"Eu am fost împotriva a ceea ce a făcut Emil Boc cu vrăjeala asta cu «Prima Casă» şi îmi stimulam partidul ca să punem în aplicare programul pe care eu îl fac la Constanţa", a spus Mazăre. El a explicat şi cum Guvernul poate să pună la dispoziţia constructorilor în întreaga ţară suprafeţe gratuite, astfel încât preţul pe metru pătrat finisat să coste sub 500 de euro. "Sunt foarte multe unităţi militare care ţin de MApN şi altele care ţin de MAI, Poliţie de Frontieră dezafectate. Unde nu mai este nevoie de teren. Vă spun eu că sunt şi în Constanţa. Mă tot chinuiesc să iau câteva hectare pentru scopul ăsta. Dacă eram prim-ministru... îţi ia jumătate de oră. Îi chemi pe ministrul de Interne şi pe ministrul Apărării şi spui, băi, într-o săptămână îmi veniţi cu situaţia tuturor unităţilor militare care urmează a fi dezafectate din 40 de municipii reşedinţă de judeţ. Plus încă 30 de oraşe etc.

Îmi vii cu astea să le văd, hotărâre de Guvern, se transferă la primărie în scopul construirii de locuinţe ieftine şi se dă pe perioada utilizării cu titlu gratuit", a arătat Mazăre.

×
Subiecte în articol: politic mazare paszkany prima casă