x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Primării cu primari ai nimănui

Primării cu primari ai nimănui

de Carmen Vintila    |    Monica Iordache Apostol    |    Oana Stancu Zamfir    |    Lavinia Dimancea    |    Dana Piciu    |    16 Iun 2008   •   00:00
Primării cu primari ai nimănui

Prezenţa scăzută la vot a caracterizat şi turul al doilea al alegerilor locale, desfăşurat ieri. Pînă la ora 14:00 votase la nivel naţional aproape un sfert din românii chemaţi la urne a doua oară pentru a-şi alege primarii. În Capitală, la aceeaşi oră se prezentaseră la vot doar 15% dintre bucureşteni. Că a fost de vină vremea, demobilizarea electoratului sau pur şi simplu lehamitea, absenteismul la urne are şi un revers: deşi cîştigători, primarii aleşi nu vor avea legitimitatea pe care ar fi avut-o în condiţiile unei prezenţe masive la urne. Mult mai dornici să voteze au fost alegătorii din Ştefăneşti-Ilfov, ce-i drept de data aceasta mult mai disciplinaţi, supravegheaţi de jandarmi.



Prezenţa scăzută la vot a caracterizat şi turul al doilea al alegerilor locale, desfăşurat ieri. Pînă la ora 14:00 votase la nivel naţional aproape un sfert din românii chemaţi la urne a doua oară pentru a-şi alege primarii. În Capitală, la aceeaşi oră se prezentaseră la vot doar 15% dintre bucureşteni. Că a fost de vină vremea, demobilizarea electoratului sau pur şi simplu lehamitea, absenteismul la urne are şi un revers: deşi cîştigători, primarii aleşi nu vor avea legitimitatea pe care ar fi avut-o în condiţiile unei prezenţe masive la urne. Mult mai dornici să voteze au fost alegătorii din Ştefăneşti-Ilfov, ce-i drept de data aceasta mult mai disciplinaţi, supravegheaţi de jandarmi.

La fel ca şi acum două săptămîni, românii nu s-au înghesuit să meargă la urne. La ora 14:00 prezenţa la vot la nivel naţional era de 23,23%. La 1 iunie, la aceeaşi oră, se înregistra o prezenţă de 23,26%.

Pînă la ora 14:00 se prezentaseră ieri la vot 23,23% dintre românii chemaţi pentru a doua oară să-şi aleagă primarii. Potrivit datelor anunţate de BEC, pînă la acea oră în mediul urban s-a înregistrat o prezenţă de 18,44%, iar în mediul rural 31,05%. Judeţele cele mai harnice au fost Ilfov – 39,24%, Cluj – 39,09% şi Dolj – 36,10%, iar cele codaşe: Bistriţa Năsăud – 15,99%, Brăila – 18,38% şi Maramureş – 18,78%. În Capitală, pînă la orele prînzului a fost la vot 15,28% dintre bucureşteni. În Sectorul 1 se înregistra o prezenţă de 19,53%, în Sectorul 2 – 13,85%, Sectorul 3 – 11,95%, Sectorul 4 – 15,99%, Sectorul 5 – 15,48%, iar în Sectorul 6 – 17,07%.
Pînă la ora 10:00 prezenţa la vot la nivel naţional era de 7,02%. Mai harnici, alegătorii din mediul urban se prezentaseră la secţiile de votare în procent de 9,96%, în timp ce în mediul urban se duseseră la vot 5,22%. Cea mai ridicată prezenţă la vot a fost înregistrată în judeţele: Ilfov – 16,14%, Dolj – 13,59%, Teleorman – 12,77%, Buzău – 12,46% şi Ialomiţa – 12,34%, iar cea mai redusă în judeţele: Hunedoara – 4,42%, Bistriţa-Năsăud – 4,49% Satu-Mare – 4,74%, Alba – 5,07%, Prahova - 5,20%.

În Capitală, la ora 10:00, prezenţa la vot a fost de 3,91% cea mai scăzută înregistrîndu-se în Sectorul 3 – 3,17%. În Sectorul 1 se prezentaseră la urne 3,93%, în Sectorul 2 – 3,57%, Sectorul 4 – 3,97%, Sectorul 5 – 3,7% şi Sectorul 6 – 4,49%.

PRIMUL TUR. În urmă cu două săptămîni, la primul tur, prezenţa la vot la ora 10:00 a fost aproape egală cu cea de ieri – 7,01%. În mediul urban prezenţa a fost de 5,55%, iar cel rural de 9,04%. Cea mai mare prezenţă se înregistrase în judeţele Teleorman – 10,85%, Ilfov – 10,82% şi Giurgiu – 10,44%, iar cea mai mică în Sibiu – 4,84%, Maramureş – 5,06%, Timiş – 5,14%. În Capitală, prezenţa la vot la aceeaşi oră a fost de 4,05%. La sectoare, situaţia era următoarea: Sectorul 1 – 4,23%, Sectorul 2 – 4,80%, Sectorul 3 – 3,12%, Sectorul 4 – 4,23%, Sectorul 5 – 3, 83% şi Sectorul 6 – 4,25%. Pînă la ora 14:00 se duseseră la vot 23,26% dintre cetăţenii cu drept de vot. În mediul urban votaseră 19,31% dintre alegători, iar în mediul rural 28,72%. Judeţele cu cea mai mare prezenţă la vot erau Ilfov – 32,05%, Giurgiu – 29,50%, Dîmboviţa – 29,46%, iar cea mai scăzută se înregistra în Timiş – 18,41%, Maramureş – 19,42% şi Satu Mare – 20,40%. În Capitală, la ora 14:00, prezenţa la vot era de 14,84%. În Sectorul 1 votaseră 16,10%, în Sectorul 2 – 16,84%, Sectorul 3 – 12,44%, Sectorul 4 – 15,48%, Sectorul 5 – 14,21%, iar în Sectorul 6 – 14,75%.

Sorin Oprescu: "Am votat cu mine!"

Sorin Oprescu s-a trezit ieri cu noaptea-n cap să vină la vot şi să pună ştampila pe caseta din buletinul de vot ce îi era rezervată. "Am votat schimbarea în bine, cu mine", s-a confesat candidatul independent jurnaliştilor, după ce şi-a exercitat dreptul de vot la Şcoala nr. 17, aflată în imediata apropiere a sediului central al PSD din Kiseleff. Ca şi în primul tur, Oprescu s-a vrut şi ieri matinal, prezentîndu-se la urne, alături de fiu, o nepoţică şi cîţiva membri ai staff-ului de campanie în jurul orei 8:30. "Întotdeauna sînt matinal, mulţi m-au lăudat", a spus ironic Oprescu, făcînd trimitere la atacurile rivalilor săi potrivit cărora ar veni la serviciu după ora 16:00.

La cîteva străzi mai departe, la Liceul Jean Monnet, liderii PSD au votat şi ei împotriva lui Vasile Blaga. Adrian Năstase, preşedinte al Consiliului Naţional, a sugerat cum nu se poate mai clar că el a votat cu Oprescu, atunci cînd a fost întrebat dacă înainte de primul tur se gîndea că va vota aşa cum a votat în turul al doilea. "Şi înainte de primul tur mă gîndeam că o să votez aşa, dar n-a fost să fie aşa, aşa că de data asta am votat aşa cum mă gîndeam să votez atunci cînd ne pregăteam pentru primul tur de scrutin", a spus Năstase, adăugînd că votul său a fost "pentru retrocedarea dreptului de proprietate asupra oraşului" confiscat de un partid timp de opt ani, perioadă în care "am primit tot felul de proiecte japoneze, neozeelandeze, australiene".

NU SE ÎNTOARCE. Ion Iliescu a votat şi el pentru o schimbare în bine a Bucureştiului şi pentru "binele" bucureştenilor. Deşi a evitat să-şi dezvăluie opţiunea de vot, preşedintele de onoare al PSD a vorbit de Sorin Oprescu, spunînd că speră să se întîlnească cu acesta după alegeri, nemaiavînd nici o discuţie cu el după ce şi-a dat demisia din partid. Întrebat dacă o eventuală victorie a independentului ar putea avea consecinţe pentru PSD, Iliescu a răspuns: "Nu neapărat, el nu are de gînd să se întoarcă în partid. Dar se impune în PSD o analiză a rezultatelor acestor alegeri". Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a votat, de asemenea, pentru "o nouă şansă". "Aceia care au crezut că pot să acapareze Bucureştiul timp de opt ani trebuie să primească un vot de blam", a spus Geoană.

"Nu sînt de piatră"

Candidatul PDL, Vasile Blaga, a votat în jurul orei 10:00, la Liceul "I.L. Caragiale", alături, ca şi la primul tur, de soţia sa, Violeta. "Normal că am emoţii, eu nu sînt din piatră, orice om are emoţii", a răspuns el unei ziariste. Blaga a declarat că speră într-o prezenţă mai mare decît în primul tur şi că a votat "responsabil" pentru Bucureşti "frumos, sănătos, curat, prosper", sperînd ca acelaşi lucru să-l facă şi foarte mulţi bucureşteni. "Pînă la urmă, ei să hotărască şi nu alţii în locul lor".

Primarul în funcţie, Adriean Videanu, şi-a sprijinit şi el colegul, declarînd că a avut de ales între un om serios şi un aventurier. "Am votat pentru un candidat serios, nu neapărat pentru unul aventurier, care, chiar dacă este şarmant, sper că acest lucru nu este şi suficient", a spus Videanu. El a arătat că, prin votul pe care l-a dat, speră ca Bucureştiul să îşi rezolve problemele în următorii patru ani, pentru că nici o administraţie publică nu îşi rezolvă problemele într-un singur mandat.

Candidatul PD-L la Primăria Sectorului 1, Răzvan Murgeanu, a fost chestionat, după vot, de un operator, pentru exit-poll. Iar candidatul la Sectorul 5, Sebastian Bodu, l-a acuzat pe Marian Vanghelie de încălcarea flagrantă a legii electorale, prin continuarea campaniei după termenul-limită legal şi prin împărţirea de fluturaşi falşi. Sîmbătă, Vanghelie ar fi fost în Ferentari, adresîndu-se alegătorilor cu portavocele. Bodu a susţinut totodată că în sector şi la corturile lui Vanghelie au fost distribuiţi fluturaşi cu promisiuni false atribuite lui, fluturaşi publicaţi şi-n presă.

Premierul Tăriceanu nu a mai gafat

Premierul Tăriceanu a venit la secţia de vot împreună cu soţia şi cu fiul său, Mihai. Premierul a avut grijă să nu mai comită gafa de acum două săptămîni, cînd le-a arătat membrilor comisiei cartea de alegător, soţii Tăriceanu prezentînd ieri cărţile de identitate pentru a primi buletinele de vot. Şeful Executivului a declarat că a votat pentru o Capitală cu o administraţie mai competentă, mai apropiată de cetăţean şi cu o viziune de viitor, prin care să fie rezolvate problemele vechi de zece ani ale oraşului. El a apreciat că Bucureştiul merită să asigure condiţiile unei adevărate metropole, cu un nivel mai ridicat de curăţenie, un trafic normal şi o reglementare mai serioasă şi coerentă a construcţiilor, arătînd că, din păcate, Capitala riscă să devină un oraş cu "o concurenţă doar între zgîrie-nori", fără o personalitate proprie din punct de vedere al dezvoltării urbanistice. Premierul a fost întrebat de presă de ce nu a mai votat cu cartea de alegător, dar nu a răspuns. Vicepreşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că a votat împotriva minciunilor pe care le-a auzit timp de opt ani în administraţia Capitalei. Întrebat dacă regretă că nu l-a regăsit pe Ludovic Orban pe buletinul de vot, el a răspuns: "Bineînţeles. Însă politica presupune să treci şi peste regrete".

Candidatul PNL la Primăria Sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat că a votat pentru menţinerea în Bucureşti a unei conduceri descentralizate şi a anunţat că va merge prin sector în secţiile de votare să vadă "dacă totul este în regulă".

Băsescu, fotografiat nonstop

Preşedintele Traian Băsescu a venit la vot împreună cu soţia şi cele două fiice, numai cea mică, Elena, votînd însă în secţia de la Liceul Xenopol, fiica cea mare avînd alt domiciliu. Cît s-a aflat în faţa membrilor secţiei de votare, preşedintele a fost fotografiat fără întrerupere nu doar de către ziarişti, ci şi de către o membră a secţiei. Şeful statului s-a folosit de prezenţa televiziunilor pentru a-i convinge pe bucureşteni de eficienţa sa şi a lui Adriean Videanu la Primăria Capitalei, arătînd că degeaba sînt supăraţi că se lucrează prea multe bulevarde odată, întrucît "Bucureştiul este putred dedesubt" şi, "dacă stăm să le luăm bulevard cu bulevard, probabil ne trebuie o sută de ani". Îndemnul de a-l vota pe Vasile Blaga a fost exprimat astfel: "Bucureştiului îi trebuie un om hotărît, care să nu schimbe ceea ce e început"; "Bucureştiul este un oraş care se modernizează cu dificultăţi foarte mari. Un primar fără susţinere nu o va putea face. Şi v-o spun din proprie experienţă. Procesul de modernizare a Bucureştiului este un proces extrem de greu, extrem de dificil de realizat, dacă primarul nu este susţinut de consiliu, pe de o parte, dar cel mai important este să fie susţinut de locuitorii Bucureştiului, pentru că a moderniza Bucureştiul înseamnă lucrări care de multe ori generează inconveniente". Preşedintele a mai susţinut că "fiecare primar lasă ceva din sănătatea lui, din nervii lui, din sufletul lui, într-un mandat", el personal lăsînd "mult suflet şi un proiect care ar vrea să continue".

Vot pentru o capitală europeană

Preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a votat la Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu" din Sectorul 1 şi a venit la vot însoţit de fiica sa, Corina, şi de doi dintre nepoţeii săi, Mara şi Dan.

Am votat pentru o capitală europeană, fără mafie politică şi, dacă se poate, cu mai puţină lume interlopă", a spus Voiculescu după vot. El şi-a exprimat speranţa că printre candidaţii de acum există oameni care să poată face pentru Bucureşti ce îşi doreşte el şi că, din acest punct de vedere, "mergem pe drumul cel bun". Candidatul PC la Primăria Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, a votat, împreună cu familia, la Liceul nr. 74 din Şoseaua Şerban Vodă. "Am votat pentru adevăr şi transparenţă", a spus Piedone, care a mai declarat că nu are emoţii "de nici o formă". El i-a îndemnat pe bucureşteni să se ducă la vot. "Să cîştige cel mai bun!", a adăugat Popescu. Întrebat ce va face dacă va fi ales primar, candidatul Partidului Conservator a spus că în nici un caz nu va fi "părtaş" la ceea ce au făcut cei dinaintea sa. "Voi scoate adevărul la suprafaţă", a încheiat el.

Nereguli la urne

Un posibil caz de mită electorală la Predeal, o persoană căreia i s-a permis să-şi exprime votul înainte de ora legală a deschiderii urnelor sau transportarea organizată a alegătorilor la secţiile de votare sînt neregulile sesizate de Asociaţia Pro Democraţia (APD) ieri la cel de-al doilea tur de scrutin. Astfel, APD Braşov a sesizat Biroul Electoral Judeţean că la Predeal, după ieşirea de la vot, alegătorii trec pe la domiciliul unei persoane suspectate că le-ar oferi pachete cu alimente.

În sesizarea ajunsă la BEJ Braşov nu se specifică însă care dintre cele două partide care au candidaţi în turul al doilea, PNL sau PD-L, este suspectat că oferă pachete. Pentru acest caz, BEJ Braşov a sesizat Inspectoratul Judeţean de Poliţie. În Focşani, unui cetăţean i s-a permis la secţia de votare nr. 41 să voteze la ora 6:44, deşi oficial secţiile de vot se deschideau la ora 7:00. În judeţul Vrancea observatorii unui ONG au sesizat transportarea organizată a alegătorilor la secţiile de votare cu mijloace de transport aparţinînd unor partide politice sau candidaţi. În localitatea Moeciu de Sus li s-a permis să voteze unor alegători al căror domiciliu nu era arondat secţiei respective. În baza unei dispoziţii a primarului, la secţia de votare nr. 2 din Moeciu de Sus a fost întocmită o listă suplimentară, în care au fost înscrişi 137 de alegători care figurau însă în lista permanentă de la secţia de votare nr. 1, deci apăreau pe două liste. APD a sesizat BEJ Braşov. (A. Nine)

×