x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Primarul de Sf. Gheorghe este somat să respecte drepturile românilor

Primarul de Sf. Gheorghe este somat să respecte drepturile românilor

23 Feb 2012   •   21:00
Primarul de Sf. Gheorghe este somat să respecte drepturile românilor

Senatorul Dan Voiculescu a atras ieri atentia, intr-un mesaj postat pe blogul personal, ca primarul din Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, refuza orice forma de dialog constructiv, necesar pentru a rezolva dosarul in care Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii cerceteaza posibila discriminare a cetatenilor de nationa­litate romana din municipiul Sfantul Gheorghe.

'Saptamana aceasta, la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, s-a consumat un nou termen in dosarul in care am solicitat Primarului din Sfantu Gheorghe sa explice de ce, intr-un municipiu in care peste 20% dintre locuitori sunt de nationalitate romana, toti cei 119 de functionari publici, angajati ai primariei, ale caror declaratii de avere sunt publicate pe site-ul institutiei, sunt de etnie maghiara.
Pentru a treia oara consecutiv, primarul Antal Arpad a refuzat sa se prezinte personal sau sa trimita un punct de vedere scris, invocand, de aceasta data, «participarea la o dele­gatie». Confruntat cu asemenea justificari inconsistente, CNCD a fixat un ultim termen in acest dosar pentru data de 28 februarie.

Din pacate, dupa o serie de de­cla­ratii agresive, emise in momentul in care am sesizat posibila discrimi­nare a romanilor din Sfantu Gheor­ghe, domnul primar Antal Arpad refuza orice forma de dialog constructiv pe acest subiect, desi am precizat ca demersul meu nu este indreptat impotriva nimanui, ci pentru apa­ra­rea unui principiu constitu­tional: toti cetatenii sunt egali in fata legii, ori­ce discriminare pe criterii etnice fiind interzisa. Raportul de 119 la ze­ro intre maghiari si romanii din Pri­ma­ria Sfantu Gheorghe creeaza o pu­ternica prezumtie de discriminare pe criterii etnice. Eu respect dreptu­rile civile, mostenirea etnica si cultu­rala a domnului Antal Arpad, insa ii so­licit cu fermitate ca, la randul sau, sa respecte nationalitatea si dreptu­rile civile ale romanilor din Sfantul Gheorghe.

Domnul Antal Arpad, asumand obligatiile functiei de primar, ar trebui sa fie cel putin la fel de interesat ca si mine de respectarea drepturilor a 15.000 de locuitori ai orasului pe care il administreaza. Cei 15.000 de romani din Sfantu Gheorghe nu sunt dusmanii primarului Antal si ar fi normal ca nici primarul sa nu se raporteze ostil la ei din considerente etnice. Cetatenii romani din Covasna si Harghita au dreptul la criterii de angajare in institutiile statului egale cu ale celor din Dolj, Iasi sau Bihor, toti aflandu-se sub protectia unei singure Constitutii si a unui unic sistem normativ. Iar toate institutiile statului roman au obligatia de a le garanta acest drept', scrie Dan Voiculescu.

×
Subiecte în articol: politica