x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Primarul şi „vicele”, tandem pentru primării

Primarul şi „vicele”, tandem pentru primării

de Monica Iordache Apostol    |    11 Ian 2011   •   20:22

PDL se pregăteşte să modifice Legea alegerilor locale şi Legea ad­mi­nis­traţiei publice locale, depunând în Parlament, la începutul acestei sesi­uni, un proiect prin care primăriile vor fi puse sub stăpânire politică mo­no­coloră. Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat pentru Junalul Na­ţi­o­nal că modificările care vor fi aduse celor două legi vor viza atât modalitatea de alegere a primarilor, cât şi sta­tutul şi atribuţiile primarilor şi pre­şe­dinţilor de consilii judeţene. „Ne gândim la schimbarea raporturilor dintre primar şi viceprimar. Acesta din urmă nu ar trebui să mai fie consi­lier local. El ar putea fi ales direct, candidând în echipă cu primarul, sau ar putea fi ales de consiliul local, dar nu dintre consilieri. Încă nu am clari­fi­cat modalitatea de alegere, dar ori­cum nu ar trebui să mai fie consilier”, a explicat Oltean. Alte modificări vi­zea­ză reducerea numărului de consilieri judeţeni şi locali şi alegerea primarului într-un singur tur de scrutin, aşa cum este ales acum preşedintele consiliului judeţean. Ioan Oltean a mai declarat că PDL vrea şi sporirea atribuţiilor preşedinţilor de consilii judeţene. „Acum sunt aleşi uninomi­nal, sunt învestiţi cu vot direct, dar nu au atribuţii prea mari”, a justificat Oltean intenţiile PDL.

Proiectul de modificare a celor două legi, care va fi înaintat Parla­men­tului de Guvern, poartă sem­nă­turile lui Vasile Blaga, Sulfina Barbu, Gheorghe Falcă – primarul Aradului, şi Gheorghe Flutur – preşedintele Con­siliului Judeţean Suceava.

Cum până la alegerile locale mai este doar un an şi jumătate, pedeliştii ră­sucesc pe toate feţele legile  referi­toare la administraţia publică locală pentru a-şi maximiza şansele de câş­tig. Surse politice spun că pedeliştii încearcă să-şi creeze condiţiile pentru a-şi păstra cel puţin actualii primari şi preşedinţi de consilii judeţene, care, în funcţie fiind, pleacă cu prima şansă, iar alegerea într-un singur tur de scrutin i-ar ajuta. Elena Udrea pro­mi­tea şi ea că Legea Capitalei va fi adoptată până la 1 iulie 2011, adică până la sfârşitul sesiunii parlamentare care va începe la 1 februarie.

Oltean a declarat că modificarea ale­ge­rilor locale se va face înaintea mo­dificării Legii alegerilor parlamen­tare, pentru că este „mai urgentă”. Preşedintele Traian Băsescu a cerut în urmă cu o săptămână modificarea le­gislaţiei electorale, referindu-se însă in­direct la cea referitoare la alegerile par­lamentare. „Cred că se apropie un eveniment pentru care nu ar trebui să lăsaţi lucrurile pe ultima sută. Eventual, dacă aveţi de făcut modifi­cări la Legea electorală, faceţi-le în timp util, şi nu pe ultima sută, cum s-a făcut în legislatura trecută”, declara Traian Băsescu la Guvern pe 6 ia­nuarie.

×
Subiecte în articol: observator