x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pro presedinte - Tariceanu cere un armistitiu

Pro presedinte - Tariceanu cere un armistitiu

de Aniela Nine    |    08 Feb 2007   •   00:00
Pro presedinte - Tariceanu cere un armistitiu

Premierul Tariceanu le-a cerut aseara tuturor liderilor partidelor politice sa amane demersurile privind suspendarea presedintelui Basescu pana dupa desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European. Apelul sau a primit din partea opozitiei de trei ori cate un "nu" hotarat.

Intr-o declaratie intempestiva, primul ministru a facut un apel la sefii partidelor parlamentare sa renunte pana la 13 mai la demersul de suspendare a lui Basescu, considerand ca suprapunerea temporala a celor doua teme reprezinta "o eroare inacceptabila" din partea clasei politice, care ar avea repercusiuni asupra pozitiei Romaniei in UE. "Ca prim-ministru, am toate motivele sa ma intreb acum daca demersul de suspendare a presedintelui este util in acest moment", a spus Tariceanu, insistand asupra importantei scrutinului pentru europarlamentare in comparatie cu discutiile privind suspendarea presedintelui care, considera el, sunt "teme care pentru cetateanul obisnuit pur si simplu nu exista". Decizia renuntarii temporar la discutiile si demersurile de suspendare a sefului statului, a propus Tariceanu, ar trebui luata prin consultarea tuturor partidelor, pentru a se inregistra astfel un consens politic. Apelul la liderii partidelor nu a fost singurul, Tariceanu dublandu-l cu unul chiar la adresa lui Basescu, caruia i-a cerut sa renunte la atacurile la adresa institutiilor statului - si implicit la Guvern - si sa respecte Constitutia.

"NU" DE TREI ORI. Reactia PSD nu a intarziat sa apara, liderul Mircea Geoana anuntand la doar cateva minute ca partidul nu renunta la demersul sau, ba, mai mult, ca documentul care cuprinde motivele de suspendare a presedintelui va fi trimis la inceputul saptamanii viitoare la Curtea Constitutionala. Si presedintele PC, Dan Voiculescu, a declarat aseara la Antena 3 ca partidul sau isi mentine decizia din Biroul Politic de a vota in Parlament in favoarea suspendarii lui Basescu. Liderul conservatorilor s-a declarat surprins de atitudinea premierului, considerand ca este vorba de "un joc politicianist". "Premierul se joaca cu focul. E o mare greseala politica acest apel", a spus Voiculescu, adaugand ca, pentru Tariceanu, efectul imediat este "pierderea sprijinului unor oameni care au crezut in el". Si cel de-al treilea partid din opozitie a reactionat prompt, presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, declarand ca partidul sau va continua demersurile de suspendare a lui Basescu. Singurul partid care a sustinut cererea premierului a fost desigur UDMR, Marko Bela considerand ca Tariceanu va avea de castigat in urma acestui demers.

NU SUFICIENT. Pentru partenerii de alianta ai liberalilor, apelul facut de Tariceanu a fost considerat ca fiind prea putin. Liderul democrat, Emil Boc, a aratat ca se astepta la "o pozitie mai clara" din partea lui Tariceanu si a liberalilor, caci, spune Boc, de aceasta pozitie depinde atat viitorul Aliantei, cat si al Guvernului.

×
Subiecte în articol: tariceanu politic