x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Profil de candidat: Verestoy Attila, milionarul prieten cu cine trebuie

Profil de candidat: Verestoy Attila, milionarul prieten cu cine trebuie

de Cristian Anton    |    28 Noi 2016   •   16:31
Profil de candidat: Verestoy Attila, milionarul prieten cu cine trebuie
Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Verestoy Attila va deveni, peste câteva zile, cel mai longeviv parlamentar din istoria România. “Drujba lui Dumnezeu” sau “Kerestoy”, după cum a fost poreclit politicianul, din cauza afacerilor sale cu lemn, este primul pe lista candidaţilor UDMR pentru Senat din judeţul Harghita. Verestoy îşi va însuşi astfel cel de-al optulea mandat consecutiv de senator, fiind un exemplu elocvent de cum ştiu partidele să-şi “înnoiască” ofertele electorale. 

Verestoy Attila nu este doar senatorul pe veci al UDMR, ci şi unul din cei mai bogaţi parlamentari români. Intrat déjà în folclor ca unul din artizanii exploatărilor de lemn din judeţele Covasna şi Harghita, Verestoy are o avere uriaşă: peste 1,7 milioane lei, 50.000 de dolari şi 7,8 milioane de euro în conturi bancare din România, Ungaria, Cipru şi Austria, la care se adaugă împrumuturi de 6,5 milioane de euro acordate firmelor sale (Junior Com SRL, Matriţa SA, Direct Factor IFN, Trinserv PB SRL şi Sajo Hor KFT). Nemuritorul senator, prin care UDMR “împrospătează” politica românească, mai deţine acţiuni în valoare de 54 de milioane de lei, 2,2 milioane de euro şi 5,3 milioane de forinţi la peste de 30 de firme din România, Ungaria şi Elveţia. În aceste condiţii, salariul anual de senator, de nici 128.000 de lei, îi ajunge doar pentru benzina din drujbe, pentru că Verestoy a încasat în ultimul an numai din dividende 3,6 milioane de lei, 100.000 de euro, plus încă 250.000 lei aduşi de soţia sa, Erzsebet Verestoy. Cei doi au terenuri de aproape 100.000 de metri pătraţi în Harghita, Ilfov şi Bucureşti, trei apartamente, două case, un BMW X3 şi un Audi S8, la care se adaugă bijuterii şi tablouri de 83.000 de euro. Din averea sa imobiliară, atrag atenţia domeniul de 14.000 de metri pătraţi şi locuinţa futuristă de peste 1.000 de metri pătraţi din Vlădiceasca, lângă Snagov.

Afaceri cu Blaga şi Dăianu

Verestoy Attila a avut mereu grijă să se înconjoare cu parteneri influenţi de afaceri. Iar dacă aceştia mai sunt şi importanţi lideri politici, cu atât mai bine. Aşa s-a nimerit veşnicul senator UDMR asociat în Direct Factor IFN SA cu finanţistul Daniel Dăianu, fost ministru şi europarlamentar PNL, în prezent membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României. În urmă cu ceva ani, eternul senator îl avea la mână şi pe Vasile Blaga, fostul ministru şi lider PDL, apoi PNL, fiind împrumutat de Verestoy cu 215.000 de euro. În fine, senatorul UDMR este asociat şi MES SA şi cu Teiu Păunescu, fost parlamentar FSN, PDSR, PPDD, UNPR, în prezent candidat ALDE în judeţul Olt.    

Legături şi prin servicii

Politician şi afacerist prevăzător, Verestoy Attila s-a îngrijit să stea aproape şi de servicii. Aşa a ajuns şi prin Optoelectronica 2001 SA, condusă de generalul Teodor Necşoiu, unde îl găsim asociat şi pe Alexandru Octavian Grumaz, fiul generalului Alexandru Grumaz, fostul adjunct al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Într-o altă firmă, Junior Com SRL, soţii Verestoy sunt asociaţi cu un offshore cipriot, Theliton Limited, reprezentat de Yianoulla Georgiou, director timp de 12 ani al Boştină & Associates Ltd, biroul din Limassol al controversatului avocat Doru Boştină.

Verestoy Attila are 62 de ani. Ultimii 27 i-a petrecut în Parlamentul României, fiind senator UDMR în toate legislaturile din 1990 până în prezent

Suflet mare, Verestoy l-a împrumutat pe Vasile Blaga cu 215 mii de euro în 2008

×