x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Programul "Prima Casă", extins pentru românii din diaspora

Programul "Prima Casă", extins pentru românii din diaspora

de Agerpres    |    08 Oct 2014   •   18:03
Programul "Prima Casă", extins pentru românii din diaspora

Guvernul a aprobat în şedinţa de marţi proiectul de hotărâre privind normele de implementare a programului "Prima Casă", în sensul în care de acest program pot beneficia şi românii din diaspora, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului Corneliu Calotă.

Este vorba despre cetăţenii români din străinătate, care au permis de şedere şi de muncă.

"Un accent care s-a pus astăzi este ca acest tip de credit să fie accesibil şi pentru cei care doresc să-şi construiască o casă, nu neapărat cum se practică în mod obişnuit să-şi cumpere un apartament", a precizat Calotă într-un briefing de presă la Palatul Victoria.

Prin hotărârea de Guvern, 25 de milioane de lei din fondul ANL vor fi alocaţi programului 'Prima Casă pentru Diaspora'.

Premierul Victor Ponta a anunţat luni că Executivul are în plan extinderea programelor ''Prima Casă'' şi ''Prima Maşină'' şi pentru românii din afara graniţelor care vor să se întoarcă în ţară.

"Acest gen de programe de sprijin şi de garantare - 'Prima Maşină', 'Prima Casă' - vrem să le extindem (...) pentru românii din afara graniţelor, cei care vor să se întoarcă în ţară. (...) Vor primi aceleaşi facilităţi pentru achiziţionarea unei locuinţe sau a unei maşini, lucru care cred că poate sprijini. (...) Este un model de stimulare, atât economică, a consumului, cât şi de protecţie a mediului în cazul programului 'Prima Maşină'", a afirmat luni premierul la Ministerul, Economiei la lansarea programului 'Prima Maşină'.

Despre faptul că, pentru acest an, în cazul programului 'Prima Casă' pentru românii din afara graniţelor, banii alocaţi de Guvern ar ajunge doar pentru 147 de credite, Ponta a precizat că "este vorba de banii pentru lunile noiembrie şi decembrie".

"Măcar să fie 147 de dosare procesate în lunile noiembrie şi decembrie. Important este dacă se dovedeşte de interes. S-ar putea să nu fie de interes pentru că acolo avem o problemă pe care încercăm să o îndreptăm. Creditele sunt pentru locuinţe deja existente. Ori, din analizele noastre, românii care se întorc din diaspora în general vor să-şi construiască propria locuinţă, mai puţin să cumpere un apartament sau o casă deja existente. Deci, dacă reuşim să facem programul mai eficient, să se adreseze nu doar locuinţelor deja existente, ci şi noilor construcţii, în afară că stimulăm economic sectorul construcţiilor s-ar putea să stârnească un interes mult mai mare. Pentru noiembrie şi decembrie nu va fi o problemă, iar în gradul de garanţii pe care-l prevedem în bugetul 2015-2016 vom ţine cont şi de ceea ce se poate întâmpla în programul 'Prima Maşină' şi de succesul pe care l-a avut programul 'Prima Casă', limitat însă de faptul că se aplică la locuinţe existente şi mai puţin la noi construcţii", a declarat premierul.  

×
Subiecte în articol: prima casă romani diaspora