x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Proiect de lege aprobat în Senat: Limba maghiară ar putea deveni obligatorie în Ardeal

Proiect de lege aprobat în Senat: Limba maghiară ar putea deveni obligatorie în Ardeal

01 Mai 2020   •   17:29
Proiect de lege aprobat în Senat: Limba maghiară ar putea deveni obligatorie în Ardeal

Senatul, unde predomină majoritatea PSD, a adoptat tacit, la începutul lunii aprilie, un proiect de lege iniţiat de UDMR, ce prevede ca în comunităţile unde o minoritate naţională reprezintă peste 20% din populație, să se impună oficial limba minorității respective. Proiectul vizează, de fapt, impunerea limbii maghiare în localităţile din Transilvania, dominate de minoritatea maghiară. Comisia Juridică, condusă de Şerban Nicolae, a dat aviz pozitiv.

Proiectul, asumat de toţi parlamentarii UDMR, care vizează modificarea Codului Administrativ, a fost înregistrat la Senat în toamna anului trecut. Articolul 94 al proiectului legislativ este dedicat folosirii limbii minorităţilor naţionale, se arată în documentul oficial dezvăluit în exclusivitate de Adevărul.

După ce a primit mai multe avize negative, de la Consiliul Economic şi Social, respectiv Comisia de muncă, proiectul de lege a fost aprobat tacit în Senat pe 8 aprilie.

Este al doilea proiect de lege iniţiat de UDMR care trece prin adoptare tacită cu sprijinul sau din neatenţia PSD, după adoptarea proiectului de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, respins definitiv de Senat, dar trecut tacit de Camera Deputaţilor.

×
Subiecte în articol: limba maghiara senat ardeal