x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Proiect de lege contra samsarilor de maşini

Proiect de lege contra samsarilor de maşini

07 Mar 2016   •   11:15

Propunerea de schimbare a Codului Penal în aşa fel încât modificarea caracteristicilor tehnice ale automobilelor puse în vânzare sau a documentelor să fie pedepsită cu închisoarea va fi discutată, azi, în Comisia pentru drepturile omului din Senat.

Modificarea legii are scopul de a descuraja samsarii de automobile să mai umble la kilometraj pentru a obţine o valoare mai mare pentru maşinile pe care le vând. O astfel de faptă ar urma să fie pedepsită cu închisoarea între doi şi cinci ani, potrivit proiectului legislativ.

Astfel, modificarea elementelor de identificare sau de provenienţă, intervenţiile asupra odometrului (schimbarea kilometrajului), falsificarea istoricului reviziilor, reparaţiilor şi accidentelor rutiere în care a fost implicat vehiculul vor fi fapte pasibile de închisoare.

Potrivit iniţiatorilor proiectului, scopul nu este doar prevenirea înşelăciunilor, ci şi siguranţa rutieră. Aceştia au arătat că în România au loc 259 de accidente soldate cu deces la 10 miliarde pasageri-km, în comparaţie cu media UE care este de 61 de accidente soldate cu deces pe aceeaşi distanţă parcursă.

Anul trecut s-au importat în ţara noastră aproximativ 227.000 de automobile second hand, cele mai multe dintre ele pentru a fi revândute. În prezent, samsarii care modifică caracteristicile tehnice ale maşinilor pot fi atacaţi doar în civil de către păgubaşi.
 

×