x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Proiect de lege pentru anularea amenzilor aplicate în timpul stării de urgență

Proiect de lege pentru anularea amenzilor aplicate în timpul stării de urgență

de Ion Alexandru    |    13 Mai 2020   •   10:28
Proiect de lege pentru anularea amenzilor aplicate în timpul stării de urgență

Liderii ALDE și Ptro România au depus, în Patrlament, un  proiect de lege prin care să se anuleze aproapet toate procesele verbale de contravenție, aplicate de autorități, pe perioada stării de urgență, în baza prevederilor din OUG 1/1999 declarate neconstituționale de către Curtea Constituțională. Proiectul vizează, însă, păstrarea sancțiunilor aplicate celor care nu au respectat izolarea sau care au plecat din carantină, precum și celor care au tulburat ordinea și liniștea publică.

Călin Popescu Tăriceanu a publicat, pe contul său de socializare, proiectul de act normativ. Conform acestui document, prcesele verba;e de contravenție, emise în baza articolului 28 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 1/1999, se declară nule. De asemenea, amenzile aplicate și care au fost deja achitate, în tot sau în parte, se returnează debitorilor la cerere. Pentru amenzile neachitate organelle fiscal nu vor mai da în debit sumele datorate.


Proiectul de lege exceptează, însă, de la anularea proceselor verbale de contravenție prin care s-au aplicat sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare la domiciliu, de carantivă, sau cele aplicate pentru tulburarea ordinii și liniștii publice”. Inițiativa legislativeă a intrat în pricedură parlamentară și, în caz că va fi adoptată, va intra în vigoare în termen de trei zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial.


Liderul ALDE arată că  Decizia CCR a desființat amenzile abuzive aplicate românilor și, în consecință, pentru a nu bloca instanțele de judecată, dar și pentru a veni în sprijinul românilor care au fost amendați în mod abuziv, am înaintat spre consultare și altor partide parlamentare proiectul de lege conceput de specialiștii ALDE, PSD și Pro România, proiect care prevede anularea amenzilor date de către autorități în baza ordonanțelor militare. “Cred că putem profita de timpul pe care îl avem până la momentul în care Curtea Constituțională va da motivarea deciziei prin care a desființat aceste amenzi pentru a face o dezbatere în societate pe această temă. Nu e un proiect care îi penalizează pe cei care au respectat legea și au stat în case, așa cum propaganda guvernamentală a încercat să spună”, a precizat Tăriceanu.

 

Evitarea blocajelor în instanțele de judecată

Fostul șef al Senatului atrage atenția că  proiectul “nu este făcut nici în ideea de a submina autoritatea cuiva, nici a descuraja poliția să-și facă datoria și nici nu este un dat cu tifla celor care am respectat legile. Proiectul are scopuri practice, care ne privesc pe toți”. Unul dintre aceste scopuri este acela al evitării blocării instanșelor de judecată ciu 300.000 de procese. Al doilea scop este acela al dreptății. “Valoarea amenzilor date în România este probabil cea mai mare din lume. Cine s-a gândit că un pensionar care are 1000 lei pe lună pensie trebuie să plătească 5000 de lei amendă doar pentru că nu s-a putut încadra în cele 2 ore în care avea dreptul să iasă din casă, înseamnă că nu era cu toate țiglele pe casă?”, mai spune Călin Popescu Tăriceanu.
Reamintim faptul că, în urma sesizării formulate de Avocatul Poporului, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolul 28 din OUG 1/1999, adoptat prin OUG 34/2020, ceea ce înseamnă că toate amenzile aplicate în baza acestui articol, în perioada stării de urgență, sunt ilegale. În acest sens, este greu de crezut că actul normativ inițiat de ALDE și Pro România poate fi aplicat exact așa cum a fost redactat, respective prin anularea a doar o parte din amenzile date în baza articolului neconstituțional.
Rămâne, însă, de văzut dacă textul final al legii va rămâne așa sau dacă, chiar și după eventuala adoptare a actului normativ, și celelalte persoane, care sunt exceptate de la măsura anulării amenzilor, vor putea contesta în instanță procesele verbale.

 

 

×