x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Proiect PNL: Extinderea votului prin corespondenţă şi introducerea votului electronic

Proiect PNL: Extinderea votului prin corespondenţă şi introducerea votului electronic

20 Sep 2018   •   13:02
Proiect PNL: Extinderea votului prin corespondenţă şi introducerea votului electronic

O propunere legislativă care vizează extinderea votului prin corespondenţă pentru alegerile europarlamentare şi pentru prezidenţiale, dar şi introducerea votului electronic pentru cetăţenii cu domiciliul în străinătate va fi depusă la Parlament de PNL. 

"Punem pe masa majorităţii PSD - ALDE o solicitare expresă a românilor care au fost loviţi, agresaţi la mitingul din 10 august. Românii din diaspora şi-au dorit un acces mai uşor la vot să se poată exprima cu privire la cine ajunge să decidă pentru ei în Parlamentul European, Parlamentul României şi la preşedinţie. Până acum au fost discriminaţi românii din diaspora, cărora le-a fost îngrădit dreptul la vot şi nici măcar gratuitatea votului nu a existat, pentru că erau nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru a parcurge distanţe foarte lungi să se prezinte la vot", a declarat, joi, la Parlament, liderul deputaţilor liberali Raluca Turcan. 

PNL consideră o urgenţă dezbaterea proiectului de lege privind introducerea votului electronic, în contextul alegerilor europarlamentare de anul viitor. 

Pe de altă parte, deputatul PNL Gabriel Andronache a explicat că liberalii îşi propun două lucruri prin noua iniţiativă legislativă - să extindă votul prin corespondenţă şi pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru cele prezidenţiale şi să introducă o nouă modalitate de vot pentru cetăţenii cu domiciliul în străinătate, respectiv votul electronic. 

"Propunem ca procedura prealabilă de înscriere să fie aceeaşi ca la votul prin corespondenţă, în sensul în care cetăţeanul se va înscrie cu o perioadă de timp înainte în Registrul Electoral. Va primi o parolă de acces prin poştă, iar în ziua scrutinului îşi va exercita votul în mod electronic pe o platformă pe care am denumit-o 'platforma evot', cu toate garanţiile de securitate necesare stabilite şi implementate de AEP împreună cu STS", a punctat Andronache. AGERPRES

×
Subiecte în articol: vot prin corespondenta vot electronic