x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Promisiuni electorale - Laszlo Tokes insista la UDMR cu autonomia

Promisiuni electorale - Laszlo Tokes insista la UDMR cu autonomia

28 Dec 2004   •   00:00

Presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, episcopul Lászl" Tokes, a cerut UDMR sa-si respecte programul electoral si sa faca toate eforturile pentru obtinerea autonomiei pentru comunitatea maghiara, informeaza Rador.


ELENA STANCIU

El a declarat la Cluj ca este ingrijorat de faptul ca, in cadrul negocierilor pentru formarea Guvernului, UDMR nu a ridicat problema autonomiei, ci s-a limitat sa discute despre descentralizare si autonomie locala in termeni generali.

DIALOG. Episcopul Laszlo Tokes a afirmat ca va supraveghea cu atentie modul in care UDMR isi va aduce la indeplinire promisiunile electorale. Liderii Consiliului National al Maghiarilor doresc reluarea dialogului cu UDMR si cu Uniunea Civica a Maghiarilor. Practic, membrii Consiliului National al Maghiarilor doresc ca liderii Uniunii Democrate si cei ai Uniunii Civice sa recunoasca formatiunea condusa de Laszlo Tokes drept un fel de parlament intern al comunitatii maghiare. Membrii Consiliului National al Maghiarilor se vor intruni la data de 29 ianuarie la Targu-Mures ca sa discute noua situatie politica din Romania.

"PROSTITUTIE POLITICA". Presedintele Consiliului, Lászlo Tokes, a criticat atitudinea UDMR din timpul campaniei electorale, pe care a numit-o prostitutie politica. El a spus ca singura scuza a UDMR a fost faptul ca a avut mandat sa schimbe coalitia politica din care facea parte. "Putem spune ca UDMR, care a dobandit un nou mandat in Parlamentul Romaniei pe urmatorii patru ani, a inclus in programul sau autonomia. Consideram ca acesta este un rezultat al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania", a declarat Tokes. Liderii Consiliului National al Maghiarilor vor cere conducerii UDMR sa militeze pentru obtinerea autonomiei teritoriale pentru zona secuimii si a autonomiei culturale pentru maghiari. Laszlo Tokes considera ca reorganizarea actualelor regiuni de dezvoltare ar fi un prim pas spre autonomie.

×