x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Propunere: Proiect comun PC - PSD - PNL

Propunere: Proiect comun PC - PSD - PNL

de Dana Piciu    |    29 Oct 2007   •   00:00
Propunere: Proiect comun PC  -  PSD  -  PNL

Preşedintele PC, Dan Voiculescu, a declarat ieri, la Consiliul Naţional al partidului, că PC are obligaţia de a face un proiect comun cu alte forţe politice, nominalizănd in acest sens PSD şi PNL.



Preşedintele PC, Dan Voiculescu, a declarat ieri, la Consiliul Naţional al partidului, că PC are obligaţia de a face un proiect comun cu alte forţe politice, nominalizănd in acest sens PSD şi PNL.


Partidul Conservator şi-a lansat ieri candidaţii la alegerile pentru Parlamentul European, la Sala Palatului, după intrunirea in şedinţă extraordinară a Consiliului Naţional al partidului. Liderul PC, Dan Voiculescu, le-a cerut ieri conservatorilor ca principalul lor obiectiv politic să fie bunăstarea romănilor, iar in acest scop a propus "un proiect comun bazat de dialog" cu alte partide, nominalizăndu-i in acest sens pe social-democraţi şi liberali. "De trei ani trăim intr-o perpetuă criză politică, care ne consumă toate energiile şi resursele.(...) Romănia are nevoie de linişte ca să trăiască mai bine. In acest moment este nevoie de o dezbatere calmă şi lucidă, de inţelegere reciprocă, de un proiect comun", a spus Voiculescu. El a adăugat că nu va sta pe gănduri dacă, pentru a promova proiecte de lege precum cele pentru sprijinirea intreprinzătorilor sau pentru rezolvarea problemelor pensionarilor, va fi nevoit să discute cu liberalii sau cu social-democraţii pentru obţinerea sprijinului.


DIALOG. "Dacă pentru a transforma aceste propuneri ale noastre in legi este nevoie să am susţinerea social-democraţilor sau să discut cu liberalii, o voi face fără rezerve. Nu-mi este teamă că dialogul meu nu poate decurge decăt cu avizul procurorilor sau serviciilor secrete, iar inţelegerea mea cu un partener politic trebuie să aibă culoarea mitocăniilor scuipate de şeful statului atunci cănd i se pun intrebări care nu ii convin " , a arătat Voiculescu. El a mai spus că social-democraţii, conservatorii şi liberalii pot face o acţiune comună, dincolo de viziunile lor particulare. In acest context, preşedintele PC le-a cerut colegilor de partid să lase deoparte in această campanie conflictele sterile şi să militeze pentru fondurile europene, pentru dezvoltare, pentru instituţii europene, iar proiectul comun cu social-democraţii şi liberalii ar fi singura cale de răspuns la "improvizaţie" şi de separare a "circarilor de constructori". "Este singura cale să-l lăsăm pe Traian Băsescu in menajeria proprie şi printre gunoaiele de la Glina şi inţelegerile sale cu extremiştii maghiari", a adăugat liderul conservator.


EXPLICAŢIE. Pe de altă parte, Voiculescu le-a spus celor peste 4.000 de conservatori aflaţi la eveniment că nu l-a invitat pe preşedintele Băsescu la reuniune pentru că "nu este prietenul nostru şi nu ne merită". "Preşedintele este prieten cu primarul Aradului, cu doamna Udrea şi domnul Cocoş-Laura Andreşan, cu Căşuneanu şi Umbrărescu", a spus Voiculescu. El a observat că Romănia este "o ţară a contrastelor, o ţară debusolată, cu o clasă politică confuză, unde respectul pentru bun-simţ s-a pierdut in clinchetul paharelor ciocnite de preşedinte cu un cioban". La reuniunea de ieri liderii de filiale au fost avertizaţi că, in cazul in care nu vor obţine cel puţin 5% la alegerile pentru Parlamentul European vor fi obligaţi să renunţe la funcţiile de conducere, după scrutin urmănd a fi făcută o evaluare in acest sens. Consiliul PC a adoptat o rezoluţie cu titlul "Proiect pentru Romănia viitoare", in care se precizează, printre altele, că partidul işi asumă continuarea acţiunilor politice pentru pensionari, că va lupta pentru programul de revitalizare a satului romănesc şi că se obligă să aducă la cunoştinţă autorităţilor statului nedreptăţile şi abuzurilor asupra oricărui cetăţean.


Statutul romănilor din Ardeal

Un alt proiect despre care a vorbit Dan Voiculescu este "Statutul romănilor din Ardeal", un document care cuprinde toate proiectele legislative iniţiate de PC in sprinjinul romănilor care locuiesc in zonele cu populaţie majoritar maghiară. "Am văzut locuri unde romănii sunt priviţi ca o minoritate tolerată. Am văzut locuri unde limba romană este transformată in limbă străină, unde dreptatea se opreşte acolo unde incepe prima casă de romăn", a arătat liderul PC. El a adăugat că documentul amintit este şi "un răspuns foarte clar la solicitările tot mai agresive ale UDMR pentru autonomie etnică".



Dinu Patriciu: Alianţa liberalo-pesedistă - "singura soluţie"

Cunoscut ca susţinător al unei colaborări cu social-democraţii, omul de afaceri liberal Dinu Patriciu reia teza unei alianţe intre PSD şi PNL, considerănd că aceasta este singura soluţie politică capabilă să asigure o guvernare stabilă in următorii ani. Intrebat la Realitatea TV dacă, in condiţiile inceperii campaniei electorale pentru Parlamentul European şi in perspectiva alegerilor din 2008, va sprijini anumite formaţiuni politice, Patriciu a spus că va oferi suportul său acelor forţe politice apte să asigure o guvernare stabilă. "Este nevoie de o coaliţie intre PSD şi PNL, singura soluţie care poate asigura stabilitatea in următorii şase ani", a arătat omul de afaceri. Patriciu a mai spus că va finanţa campania celor două partide, inclusiv a PNL, "doar dacă va fi cazul", dar a precizat că nu a luat incă o decizie in acest sens. "Deocamdată nu am nici o aplecare spre aşa ceva", a adăugat el.


PROPUNERE VECHE. Patriciu a pledat pentru o alianţă intre social-democraţi şi liberali incă din noiembrie 2004, propunerea sa fiind respinsă la acel moment de Delegaţia Permanentă a PNL. In februarie 2006, omul de afaceri a demisionat din conducerea partidului in urma scandalului Rompetrol. Patriciu a recunoscut atunci că in campania electorală din 2004 firmele sale au finanţat atăt PNL, căt şi PSD. Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, nu a dorit ieri să comenteze in nici un fel propunerea lui Patriciu.
  • Carmen Vintilă


×
Subiecte în articol: politic pnl voiculescu patriciu proiect