x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Propunerea privind declasificarea informaţiilor necesare studierii istoriei comunităţilor evreieşti din România, adoptată

Propunerea privind declasificarea informaţiilor necesare studierii istoriei comunităţilor evreieşti din România, adoptată

18 Feb 2019   •   22:26
Propunerea privind declasificarea informaţiilor necesare studierii istoriei comunităţilor evreieşti din România, adoptată

Plenul Senatului a adoptat luni un proiect legislativ care vizează o serie de măsuri pentru studierea istoriei comunităţilor evreieşti din România.

Proiectul, iniţiat de deputaţii Dorel Căprar şi Silviu Vexler, are ca obiect de reglementare declasificarea informaţiilor cuprinse în documentele adoptate, primite, realizate sau transmise de Consiliul de Miniştri, Consiliul de Cabinet sau Consiliul de Stat în perioada 1938 - 1989, depozitate la Arhivele Naţionale ale României şi în arhiva Secretariatului General al Guvernului cu privire la comunităţile evreieşti şi viaţa comunitară evreiască în toate formele acesteia, în vederea studierii istoriei comunităţilor evreieşti din România.

Astfel, deţinătorii acestor documente şi cei care deţin copii ale acestora au obligaţia de a lua măsuri în vederea suprimării marcajelor de clasificare şi scoaterea informaţiilor de sub incidenţa reglementărilor protective prevăzute de lege.

Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect.

Tot luni, plenul Senatului a adoptat o propunere legislativă privind unele măsuri pentru manipularea cadavrelor persoanelor decedate de religie mozaică, proiect ce prevede ca acestea să poată fi înmormântate fără autopsie şi îmbălsămare, pentru a respecta tradiţia cultului mozaic.

"Prin derogare de la prevederile (2) al art. 8 şi (1) al art. 10 din Legea nr. 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane şi prelevarea organelor şi ţesuturilor de la cadavre în vederea transplantului, republicată, persoanele decedate de religie mozaică sunt scutite de autopsie şi activitatea de prosectură, la cererea familiei sau, în cazul persoanelor singure, a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic, în condiţiile în care nu există suspiciunea unor implicaţii medico-legale prevăzute de lege. (...) Această propunere legislativă este necesară pentru asigurarea respectării tradiţiilor Cultului Mozaic şi a drepturilor credincioşilor evrei, având în vedere situaţiile întâlnite de-a lungul timpului în care diferite unităţi sanitare au refuzat scutirea de autopsie şi de activitatea de prosectură, în absenţa unor prevederi legislative distincte şi clare, a persoanelor de religie mozaică decedate", prevede textului proiectului de act normativ.

Deputatul Silviu Vexler, în calitate de iniţiator, a precizat că proiectul respectă tradiţia iudaică, cea care interzice lăsarea neînmormântării peste noapte a unei persoane decedate.

"Potrivit tradiţiilor iudaice, înmormântarea persoanelor decedate şi tratamentul corespunzător în pregătirea pentru înmormântare sunt înţelese că una din cele mai importante porunci date poporului evreu de către Dumnezeu. Această obligaţie se referă în primul rând la membrii familiei persoanei decedate, dar, în acelaşi timp, şi la fiecare evreu în parte, în special în cazul persoanelor singure, care nu au pe nimeni care să se poată ocupa de tot ceea ce implică ritualul de înmormântare. Tora interzice lăsarea neînmormântării peste noapte a unei persoane decedate, fiind apreciat că lipsa respectului acordat faţă de corpul persoanei decedate cauzează o mare durere sufletului celui decedat", se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Şi în acest caz Senatul este prima Cameră sesizată.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: evrei comunități senat lege adoptată