x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Proştii şi adunăturile

Proştii şi adunăturile

de Monica Iordache Apostol    |    01 Sep 2008   •   00:00
Proştii şi adunăturile

COSTINEŞTI  ●  Tinerii PNL Şi PD-L au învăţat secretele discursului politic de succes
Tineretul liberal şi cel democrat-liberal au primit la Costineşti o lecţie de dialog politic de la liderii celor două partide. Astfel, viitorii politicieni au învăţat de la lideri că adversarii lor sînt “secte”, “adunături”, “proşti”, “bătuţi în cap de soare” sau “ciori deghizate în pescăruşi”.



COSTINEŞTI  ●  Tinerii PNL Şi PD-L au învăţat secretele discursului politic de succes
Tineretul liberal şi cel democrat-liberal au primit la Costineşti o lecţie de dialog politic de la liderii celor două partide. Astfel, viitorii politicieni au învăţat de la lideri că adversarii lor sînt “secte”, “adunături”, “proşti”, “bătuţi în cap de soare” sau “ciori deghizate în pescăruşi”.

Liberalii şi democraţii s-au adunat la sfîrşitul săptămînii trecute la Costineşti, ambele partide organizîndu-şi în aceeaşi perioadă şcolile de vară pentru tineretul din partid. Tabăra liberală s-a aşezat la Hotel Forum, cea democrat-liberală, la Vox Maris. Între ele, o străduţă suficient de îngustă ca să se audă invectivele pe care cele două tabere şi le aruncau peste gard. Şi n-au fost puţine. A început vicepreşedintele PNL Crin Antonescu. Vorbind despre partidele de stînga, a făcut diferenţa dintre partidele adevărate şi “secte”, adică PD-L. A continuat premierul Călin Popescu Tăriceanu, care a spus într-o prelegere ţinută sîmbătă în faţa tineretului liberal că în România sînt două partide (PSD şi PNL – n.r.) şi-o “adunătură” (PD-L – n.r.). Mai mult, Tăriceanu i-a făcut proşti pe democrat-liberali, pentru că au criticat decizia de creştere a pensiilor. “Anul trecut, cînd a fost făcută majorarea pensiilor, PSD a încercat să spună «ba nu, eu am fost». PSD a fost mai isteţ, ăia de la PD au fost mai proşti, pentru că au spus «ce prostie, majoraţi pensiile, n-aveţi de unde să daţi banii»“, a spus premierul în faţa tineretului din partid, care, ştiind deja lecţia, a aplaudat frenetic. Tuşa finală a dat-o vicepreşedintele Ludovic Orban. În contextul unei discuţii cu tinerii liberali despre posibilele alianţe post-electorale, Orban a spus că intrarea în opoziţie a PNL ca partid de dreapta ar fi firească, iar intrarea la guvernare a PD-L cu PSD ar fi dovada că ambele partide sînt de stînga, chiar dacă “unul (PD-L – n.r.) este o cioară care la malul mării s-a deghizat în pescăruş”.

INSOLAŢIE. De peste drum, democraţii au ripostat. Cel mai mult i-a enervat faptul că premierul i-a făcut proşti, iar secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a spus şi el că pe Tăriceanu probabil “l-a bătut soarele în cap” cînd a spus aşa ceva. Şi dacă democrat-liberalii sînt “o adunătură”, atunci liberalii sînt şi ei “o adunătură de găşti, pe care le ţine încă laolaltă ciolanul”. “Noi nu sîntem proşti, cum ne-a făcut ieri Tăriceanu. Premierul României, timp de trei ani şi jumătate, a încercat să arate că este bine crescut. Ieri a fost probabil bătut de soare-n cap”, le-a spus Vasile Blaga tinerilor din partidul său. Jignirile reciproce au fost însă doar pentru impresia artistică, pentru că, atunci cînd vine vorba despre alianţe de guvernare, chiar şi Blaga a recunoscut că PD-L este mai apropiat, cel puţin doctrinar, de PNL.

MELEŞCANU, PREZIDENŢIABIL.
Şi în rîndurile liberalilor, planurile pentru o nouă guvernare includ, in extremis, o alianţă cu PD-L. Singurul care vorbeşte despre intrarea în opoziţie a partidului este Orban. “Părerea pe care o susţin este că PNL nu trebuie să se ducă la guvernare decît ca principal partid, adică partidul care deţine poziţia de premier. A ne duce partid secundar în guvern cu PSD, gîndiţi-vă cam ce ne aşteaptă. De asemenea, a ne duce partid secundar în guvern cu PD-L, nu o să treacă nici şase luni şi iar o să ne trezim cu o declaraţie ultimativă de fuziune, de fapt, de absorbţie, impunerea condiţiei de a-l sprijini pe Băsescu la Preşedinţia României”, a susţinut Ludovic Orban, care a pledat şi pentru un candidat liberal la prezidenţiale, precum Crin Antonescu, Teodor Meleşcanu sau chiar Călin Popescu Tăriceanu.

Păcuraru, trimis acasă

În timp ce vicepreşedintele PNL Ludovic Orban pledează pentru intrarea PNL în opoziţie, o altă parte a liderilor liberali, în frunte cu Tăriceanu, îşi proiectează negocieri la sînge pentru încă o rundă de guvernare. Anunţul că Tăriceanu îşi mai doreşte încă un mandat în fruntea unui guvern a fost doar primul episod, unul amănunţit regizat. Înainte de şedinţa Delegaţiei Permanente în care Tăriceanu a făcut anunţul de intenţie, liderii liberali au primit cîte un SMS în care li se cerea să vină îmbrăcaţi în costum, ca să nu strice peisajul. Nu s-au conformat vicepreşedintele Dan Radu Ruşanu şi ministrul Muncii, Paul Păcuraru. Dacă primul a fost plasat pe ultimul rînd de scaune, să nu se vadă la televizor că n-are sacou, al doilea a fost trimis direct acasă să-şi schimbe tricoul cu dungi în care era îmbrăcat. După ce episodul aplauzelor furtunoase oferite ca ofrandă lui Tăriceanu în faţa camerelor de luat vederi s-a consumat, liberalii au rămas în şedinţă cu uşile închise, să voteze o nouă candidatură a acestuia la postul de prim-ministru. Liderul liberal n-a mai avut însă parte de ovaţii. Surse din DP susţin că, deşi s-a dat iar tonul aplauzelor, doar cîţiva membrii ai Delegaţiei au început să bată din palme. Un virtual mandat de premier al lui Tăriceanu a fost votat cu 108 voturi “pentru” şi patru “împotrivă”.

Inimăroiu, recuperate

Fostul primar al Sectorului 4, Adrian Inimăroiu, ar putea fi recuperat de PNL ca deputat. După ce Ludovic Orban, fost preşedinte al PNL Bucureşti, i-a refuzat candidatura la Primăria Sectorului 4, Inimăroiu este acum în discuţii cu liderii liberali pentru a candida ca deputat într-un colegiu din Sectorul 4. Surse liberale spun că preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, este de părere că Inimăroiu ar trebui să candideze la parlamentare, pentru că a reuşit să obţină, ca independent, 7% din voturile la Primăria sectorului, în timp ce candidatul PNL, Andrei Petrescu, a obţinut tot atît cu sprijitul filialei de sector. Olteanu a şi confirmat pentru Mediafax că este posibilă candidatura din partea fostului primar liberal Adrian Inimăroiu pentru un colegiu de deputat.

×
Subiecte în articol: tariceanu politic pnl pd-l