x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Protectia copilului - "S-a facut o reforma reala"

Protectia copilului - "S-a facut o reforma reala"

29 Iul 2006   •   00:00

Bogdan Panait, secretar de stat al Autoritatii Nationale pentru protectia Drepturilor Copilului, a remis redactiei noastre un punct de vedere legat de articolele publicate de Ralu Filip in Jurnalul National, in care autorul considera vinovat sistemul de protectie a copilului de moartea a 37.851 de copii, in ultimii sase ani.

EXPLICATII. In acest context, Bogdan Panait precizeaza: "Pentru toti acei copii care au murit din neglijenta adultilor sunt de parere ca toti cei responsabili ar trebui sa raspunda. Insa, inainte de a acuza statul roman de neglijenta si ineficienta serviciilor publice de protectia copilului (cum chiar dumneavoastra scrieti), ar trebui sa analizati mai atent cauzele mortalitatii infantile in Romania. (...) Decesul copiilor este cauzat de o multitudine de factori sociali si medicali care se intrepatrund, dintre care se evidentiaza nivelul scazut de scolarizare al parintilor, saracia, marginalizarea geografica a comunitatilor si a familiilor in cadrul comunitatilor, lipsa de acces la servicii medicale de baza.

Lipsa de informare profesionala a medicilor, reglementari contradictorii in sistemul sanitar, lipsa de informare a parintilor cu privire la serviciile de care pot beneficia si lipsa abilitatilor parentale constituie, de asemenea, factori importanti in acest sens. Nu spunem ca sistemul de protectie a drepturilor copilului din Romania se ridica la nevoile si asteptarile reale ale populatiei. Spunem insa ca in Romania s-a facut o reforma reala in acest domeniu. (...)

A fost creat cadrul legal care sa permita serviciilor publice de asistenta sociala de la nivelul municipiilor, oraselor si comunelor sa-si indeplineasca atributiile din domeniul prevenirii separarii copilului de parinti, ca s-au creat servicii sociale care se adreseaza nevoilor diversificate ale beneficiarilor, ca au fost pregatiti profesionisti care sa lucreze cu familiile si copii (...)".

×
Subiecte în articol: politic copilului