x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Protest BOR - Basescu se pune rau cu Biserica

Protest BOR - Basescu se pune rau cu Biserica

30 Oct 2004   •   00:00

Invitat la inceputul saptamanii la postul MTV, liderul PD Traian Basescu s-a declarat sustinator al legalizarii caselor de toleranta si al casatoriilor intre homosexuali.

GABRIELA ANTONIU

Click pentru a mari imaginea
"Am fost tot timpul un sustinator al caselor de toleranta", a spus liderul PD, aratand ca nu incurajeaza casatoriile intre cuplurile de gay si lesbiene, "dar trebuie sa iesim din dogmatism". Declaratiile lui Basescu au starnit insa reactii negative din partea Patriarhiei Romane, care intr-un comunicat de presa isi exprima indignarea fata de opiniile liderului PD privind legalizarea prostitutiei si sustinerea casatoriilor intre cuplurile de homosexuali. Patriarhia afirma ca aceste opinii nu au nici o legatura cu traditia crestina, cu morala poporului roman si cu demnitatea fiintei umane. "Romanii au stiut sa deosebeasca clar pacatul de virtute, firescul de nefiresc, normalul de anormal si, cu intelepciune, au lucrat pentru inlaturarea raului si promovarea binelui", subliniaza sursa citata. Patriarhia aminteste totodata ca Biserica, prin invataturile sale, condamna neincetat pacatul, dar nu il uraste pe pacatos, ci ii ofera un permanent sprijin daca manifesta dorinta de indreptare.

CATEDRALA. Este a doua oara, intr-o saptamana, cand Traian Basescu intra in conflict cu Biserica. Din postura de primar general, el s-a situat pe pozitii divergente cu Patriarhia Romana si in privinta amplasarii Catedralei Neamului din Capitala. Vinerea trecuta, Basescu a salutat adoptarea de catre Parlament a Legii privind Catedrala Neamului, aratand insa ca amplasamentul acesteia ramane in continuare problema municipalitatii Capitalei. "Legea prevede constructia si facilitatile pe care le acorda Guvernul, dar amplasarea e o problema care tine de administratia locala. Parlamentul Romaniei, care are parlamentari din Bistrita, Suceava, Mures, nu poate decide in numele celor 2,2 milioane de bucuresteni", a declarat Basescu. El a afirmat ca actele ce vor permite construirea Catedralei vor fi eliberate de Primaria Capitalei si ca amplasamentul va fi decis de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

PROMULGARE

Presedintele Iliescu a promulgat Legea privind realizarea Catedralei Mantuirii Neamului.
Potrivit legii, catedrala va fi construita in Bucuresti, Calea Serban Voda, in Parcul Carol, in spatele Mausoleului Eroilor Comunisti, fondurile urmand sa fie asigurate de catre Patriarhia BOR, precum si, in completare, de la bugetul de stat. Actul normativ prevede ca un teren in suprafata de 13.814 mp trece din domeniul public al statului in domeniul privat al statului si se transmite cu titlu gratuit in proprietatea Patriarhiei, fiind destinat exclusiv construirii Catedralei Mantuirii Neamului.

×
Subiecte în articol: politic