x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Protest la Arhive

Protest la Arhive

de Gabi Golea    |    23 Iul 2008   •   00:00
Protest la Arhive

CONCURS • Sindicatul acuză tentativa de fraudare
Sindicatul Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual din Arhivele Naţionale acuză într-o scrisoare deschisă adresată lui Dorin Dobrincu, numit de "Comisia Tismăneanu" director general al Arhivelor Naţionale, şi Adrianei Laura Miron, director general adjunct la aceeaşi instituţie, că viitorul concurs pentru ocuparea a cinci posturi de conducere va fi o cacealma.

CONCURS • Sindicatul acuză tentativa de fraudare
Sindicatul Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual din Arhivele Naţionale acuză într-o scrisoare deschisă adresată lui Dorin Dobrincu, numit de "Comisia Tismăneanu" director general al Arhivelor Naţionale, şi Adrianei Laura Miron, director general adjunct la aceeaşi instituţie, că viitorul concurs pentru ocuparea a cinci posturi de conducere va fi o cacealma.

 
Programat iniţial la începutul lunii iulie, concursul a fost amînat. Între timp s-au schimbat regulile jocului. Condiţiile au fost "personalizate" după studiile, pregătirea, experienţa profesională şi managerială a actualilor şefi interimari. Celorlalţi care ar îndrăzni să se înscrie la concurs li s-au impus condiţii aberante şi ilegale.

Bunăoară, candidaţilor li se cere "experienţă managerială", fără a se preciza de cîtă este nevoie (o lună, 40 de zile, un cincinal), deşi Legea Funcţionarilor Publici  nu impune aşa ceva. "O astfel de condiţie nu face decît să împiedice accesul la concurs unor persoane care nu au mai ocupat, temporar sau definitiv, funcţii de conducere, se spune în scrisoarea deschisă adresată de Sindicat celor doi directori ai Arhivelor Naţionale (AN). În felul acesta, ce ar trebui să fie un concurs transparent şi care ar fi permis egalitatea de şanse celor care îndeplineau condiţiile impuse de lege – transparenţă şi egalitate de şanse pe care, de altfel, le proclamaţi constant – se transformă într-un examen formalist, de definitivare a actualilor ocupanţi, cu titlu temporar, ai acestor funcţii."

 
PROMOVATĂ PENTRU GREŞELI. Dorin Dobrincu a dat asigurări în stînga şi-n dreapta că AN se deschid către public. Dar în bibliografia pentru ocuparea funcţiei de şef serviciu Relaţii cu Publicul nu figurează legislaţia privind liberul acces la informaţii de interes public, primirea şi soluţionarea petiţiilor, măsurile de combatere a birocraţiei în activitatea de relaţii cu publicul, protecţia informaţiilor clasificate, protecţia persoanelor cu privire la libera circulaţie a datelor cu caracter personal, privind actele de stare civilă şi, mai interesant, măsuri reparatorii în domeniul proprietăţii şi obligaţiile ce revin AN în aplicarea acestora. Într-o vreme cînd scandalurile legate de dovedirea dreptului de proprietate prin înscrisuri existente şi la AN se ţin lanţ, în fruntea acestui serviciu este dorită Rodica Negrea, care conduce şi acum activitatea de soluţionare a cererilor depuse de cetăţeni privind reconstituirea dreptului de proprietate. Pentru că AN au fost chemate în repetate rînduri în instanţă, din cauza că au depăşit termenul legal în care erau obligate să răspundă cererilor venite de la cetăţeni, doamna Negrea va fi sancţionată prin avansare, anticipează autorii scrisorii deschise către conducerea Arhivelor.

Actualii ocupanţi ai funcţiilor scoase la concurs mai sînt avantajaţi, în opinia Sindicatului, şi prin impunerea unor condiţii exclusiviste, pe care doar ei le îndeplinesc. De exemplu, pentru a se înscrie la şefia Serviciului Documentare, Publicaţii şi Activităţi Ştiinţifice, li se cere candidaţilor să fi publicat atîtea articole cîte figurează în CV-ul lui Şerban Marin, actualul ocupant al funcţiei. Pentru candidaţii la funcţia de şef Serviciu Conservare-Restaurare, candidaţii trebuie să aibă studii de inginerie chimică, chiar dacă fişa postului permite şi alte specializări. Motivul amorului subit, presupun autorii protestului, e specializarea Gabrielei Dumitrache.

Sindicatul arhiviştilor reclamă şi constituirea unei singure comisii, care ar trebui să-i evalueze pe toţi candidaţii, inclusiv pe cei cu specializare în chimie. Pentru asigurarea transparenţei, Sindicatul propune ca un reprezentant al său să facă parte din comisia de concurs. Solicitarea nu a fost aprobată.

×
Subiecte în articol: politic concurs