x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Protest - Plesu si Dinescu au demisionat din CNSAS

Protest - Plesu si Dinescu au demisionat din CNSAS

08 Oct 2004   •   00:00

POLITIC

Andrei Plesu si Mircea Dinescu si-au dat ieri demisia din Colegiul CNSAS, sustinand ca probele din dosarul de Securitate al liderului PRM C.V. Tudor dovedesc clar ca acesta a facut politie politica "in mod voluntar". Horia Roman Patapievici a precizat ca ramane membru al Colegiului "pana la alegeri" pentru a face opozitie grupului condus de presedintele Colegiului, Gheorghe Onisoru.

DOVEZI. Pentru sustinerea afirmatiilor lor, cei patru membri ai Colegiului CNSAS care au votat impotriva acordarii certificatului lui C.V. Tudor au prezentat pagini din dosarul elaborat de Securitate pe numele lui C.V. Tudor. Respectivele pagini fac parte din mai multe memorii pe care actualul lider al PRM le adresase in perioada anilor ’80 sefilor Securitatii si in care ii acuza pe mai multi scriitori, printre care Nicolae Manolescu, Octavian Paler si Andrei Plesu, ca promovau actiuni impotriva statului comunist prin operele lor. Andrei Plesu a precizat ca "delatiuni atat de brutale, de enorme", precum cele din respectivele documente nu a gasit vreodata in cei patru ani de cand face parte din CNSAS. "Daca astfel de texte nu sunt de politie politica, atunci acest termen trebuie reinventat", a completat el. Mai mult, Horia Roman Patapievici a precizat ca Vadim facea parte dintre acei colaboratori pe care Securitatea ii si recompensa pentru serviciile voluntare facute.

In sedinta de marti a Colegiului CNSAS, Mircea Dinescu, Andrei Plesu, Horia Roman Patapievici si Claudiu Secasiu au votat ca Vadim a facut politie politica. Gheorghe Onisoru, Constantin Buchet, Viorel Nicolescu si Ladislau Csendes au votat impotriva, respectiv ca Vadim nu a facut politie politica, votul lui Onisoru fiind considerat hotarator, fiind presedintele Colegiului.

Dupa demisia celor doi, Colegiul nu mai poate functiona pentru ca nu se mai intruneste cvorumul de opt persoane la sedinte.

EXPLICATII. Presedintele Colegiului CNSAS, Gheorghe Onisoru, a precizat ca a votat asa intrucat din studierea dosarului lui Vadim nu reiese ca acesta a facut politie politica, ci ca a fost urmarit. In sedinta de marti, Onisoru le-a explicat colegilor sai care au votat impotriva lui Vadim ca, in cazul unui proces, CNSAS nu are destule documente care sa probeze vinovatia lui C.V. Tudor. "Am votat ce mi-a dictat constiinta. Daca cei doi au plecat, iar ceilalti doi vor sa plece si ei, nu-i nici o problema. Parlamentul va numi inlocuitori", a comentat Onisoru. Presedintele CNSAS considera ca Plesu, Dinescu si Patapievici au ceva personal de impartit cu Vadim. "In lumea literara isi spalau rufele intre ei", a comentat Onisoru.

C.V. Tudor a anuntat ca i-a dat in judecata pentru calomnie pe Andrei Plesu, Mircea Dinescu, Horia Roman Patapievici si Claudiu Secasiu, cerandu-le daune morale de cate zece miliarde de lei. (Aniela Nine)
×
Subiecte în articol: politic cnsas pleşu onisoru