x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Protestele antiguvernamentale „costă” până la 15.000 de lei

Protestele antiguvernamentale „costă” până la 15.000 de lei

de Ion Alexandru    |    19 Mai 2020   •   09:52
Protestele antiguvernamentale „costă” până la 15.000 de lei

Baza legală pentru instituirea acestor interdicții este Legea 55/2020. Iar amenzile, deși sunt ușor mai coborâte decât cele aplicate, neconstituțional, în timpul stării de alertă, rămân, în continuare, un factor de presiune pe care Guvernul vrea să-l instituie asupra populației pe perioada stării de alertă.

* Organizarea de mitinguri, proteste, demonstrații și alte astfel de acțiuni sunt sancționate cu amendă cuprinsă între 3.000 de lei și 15.000 de lei.
 

* Participarea persoanelor fizice la astfel de mitinguri, proteste, demonstrații, concerte și alte asemenea evenimente se pedepsește cu amendă cuprinsă între 500 și 2.500 de lei.
 

* În HG-ul prin care a fost instituită starea de alertă, se prevede interdicția părăsirii localității sau zonei rezidențiale de domiciliu, sub sancțiunea amenzii cuprinse între 500 și 2.500 de lei. Se poate însă ieși din localitate doar pentru anumite chestiuni, cum ar fi deplasările în scop profesional, în scop umanitar și de voluntariat, pentru activități agricole sau pentru comercializarea de produse agricole, pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți, pentru participarea la programe și proceduri medicale, pentru îngrijirea sau asistența persoanelor, pentru asistență medicală, pentru activități recreative sau sportive în aer liber, la evenimente familiale, pentru achiziția și întreținerea de autoturisme sau pentru asigurarea de bunuri de strictă necesitate.
 

* Cu amendă cuprinsă între 1.000 de lei și 5.000 de lei se sancționează îngreunarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții, precum și pentru eliminarea efectelor tipului de risc asupra sănătății. Aici intră refuzul purtării măștii și neparticiparea la triajul epidemiologic, ori încălcarea regulilor de distanțare socială.

Rămân, în continuare, închise restaurantele, barurile, cafenelele și terasele, precum și magazinele din marile mall-uri, cu excepția celor care comercializează produse alimentare. Este suspendată activitatea economică referitoare la jocuri de noroc, fitness, piscine sau locuri de joacă în spațiile închise.


 

×