x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Protocolul cu PRM - PSD o da pe negocieri

Protocolul cu PRM - PSD o da pe negocieri

de Lavinia Dimancea    |    09 Mai 2006   •   00:00

Cu revolutionarii furiosi la poarta, liderii PSD au decis ieri intr-o sedinta tensionata sa inceapa negocierile cu PRM, in vederea unei colaborari in Parlament, ingropand pentru moment ideea de protocol si lansand teoria unui "mecanism de colaborare".

PROTESTE. In huiduielile revolutionarilor, liderii PSD au decis soarta colaborarii cu PRM

Cu revolutionarii furiosi la poarta, liderii PSD au decis ieri intr-o sedinta tensionata sa inceapa negocierile cu PRM, in vederea unei colaborari in Parlament, ingropand pentru moment ideea de protocol si lansand teoria unui "mecanism de colaborare".

Baricadati in cladire, cu portile incuiate din cauza revolutionarilor nervosi care au pichetat sediul din Kiseleff, liderii pesedisti au discutat ieri cum si daca PSD va colabora cu PRM. Saptamana trecuta, liderul partidului, Mircea Geoana, anunta incheierea unui protocol de colaborare cu PRM, dar, in sedinta Biroului Permanent National (BPN), planurile acestuia au fost date peste cap. Chiar inaintea sedintei, multi dintre membrii Biroului au criticat ideea unui protocol cu peremistii.

CONTRA. Senatorul Vasile Dancu a declarat ca este categoric impotriva unui astfel de protocol, catalogandu-l drept o greseala strategica din punct de vedere politic. "Nu vad de ce nu am fi facut aceasta alianta ca sa ramanem la putere. Nu cred ca avem mize care sa ne faca sa facem o asemenea alianta acum", a spus Dancu. Impotriva protocolului s-au pronuntat si deputatii Alin Teodorescu si Victor Ponta, iar in favoarea acestuia, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu (convins ca este vorba de o colaborare pe linie parlamentara), liderul grupului parlamentar din Camera Deputatilor, Viorel Hrebenciuc (increzator ca ar fi timpul ca partidele din opozitie sa-si dea mana la nivel parlamentar), si vicepresedintele PSD, Mihai Tanasescu (de acord cu o colaborare parlamentara intre PSD si PRM, dar impotriva unei colaborari politice).

SCHIMBARE. In timpul sedintei, Geoana s-a confruntat insa cu vehementa colegilor sai. Multi dintre acestia au sustinut ca nu trebuie sa se semneze un protocol cu PRM, pentru ca ar contraveni, au spus unii, tratatelor PSD cu socialistii europeni. "Altii se folosesc de noi. Ba Polul, ba PRM, care vrea si el sa se agate", a spus cu indignare, in sedinta, Vasile Dancu. De altfel, socialistii europeni au reactionat ieri la auzul vestii privind un posibil protocol PSD - PRM, vicepresedintele grupului socialistilor europeni din PE, Jan Marinus Wiersma, declarand ca un astfel de acord ingrijoreaza grupul socialistilor europeni, avand in vedere ca partidele din IS si PSE se angajeaza sa nu se asocieze cu partide care adopta pozitii xenofobe.

La sfarsitul reuniunii, liderii PSD nu au suflat o vorba despre un eventual protocol de colaborare cu PRM. Vicepresedintele Ioan Rus a anuntat ca BPN a decis sa mandateze grupurile parlamentare pentru inceperea negocierilor cu grupurile PRM, in vederea "consolidarii pozitiei de partide de opozitie", precizand ca nu este nevoie "neaparat de o intelegere scrisa". "Daca va fi un document semnat sau daca va fi un «gentlemen agreement» care nu necesita un document, asta o sa vedem in continuare", a spus Rus.

"MECANISM". "Am avut discutii cu privire la un mecanism de colaborare intre grupurile noastre parlamentare pentru coordonarea activitatii in opozitie. Am insarcinat grupurile noastre parlamentare sa stabileasca dimensiunea si elementele acestui mecanism, al carui scop principal este acela de redactare a unei motiuni de cenzura care va fi depusa la finele sesiunii parlamentare", a declarat si Mircea Geoana, evitand sa foloseasca termenul "protocol". El a explicat iritarea unor colegi ai sai prin faptul ca "a existat o anumita confuzie intre o relatie fireasca de colaborare punctuala parlamentara in opozitie si o presupusa relatie politica". Intrebat daca va fi o intelegere scrisa, Geoana a raspuns evaziv, aratand ca o echipa a PSD, coordonata de Viorel Hrebenciuc, va discuta in aceste zile cu PRM, pentru a face "o schita a acestui mecanism de colaborare".

BUSCULADA. In tot acest timp, la portile PSD, aproape 200 de revolutionari s-au imbrancit cu jandarmii si au strigat lozinci anti-Iliescu si impotriva lui Emilian Cutean, presedintele Comisiei parlamentare pentru problemele revolutionarilor. "Jos Iliescu!", "Jos banditul!", "Jos Cutean!", "Comunisti nenorociti" au urlat protestatarii. Pentru ca acestia au incercat sa forteze intrarea in curtea PSD, portile au fost incuiate si lucrul acesta i-a scos din minti. "Tradatorilor, iesiti afara!", "Geoana, iesi afara!", "Mai Geoana, nenorocitule!", "Sa iasa sa il intrebam de soacra care si-a luat spatii comerciale. Revolutionara!" au cerut protestatarii. Ei au incercat in mai multe randuri sa ajunga la poarta blocata de jandarmi, ceea ce a dus de fiecare data la altercatii intre cele doua parti.

CONFRUNTARE. La finalul sedintei BPN, liderii PSD nu au avut curajul sa iasa pe poarta din Strada Kiseleff si au ales iesirea din spate. Primul care a dat piept cu multimea furioasa a fost Viorel Hrebenciuc, cel care a pregatit primirea unei delegatii a revolutionarilor de catre conducerea PSD. Lucrul acesta s-a intamplat la scurt timp, iar rezultatul intalnirii a fost comunicat de liderul PSD, Mircea Geoana. Aflat in mijlocul revolutionarilor, care acum l-au primit cu aplauze, el a anuntat ca, pana miercuri, Comisia de Integritate Morala a PSD va analiza revendicarile acestora, urmand sa aiba loc o noua intalnire pentru a le comunica decizia luata.

NEGOCIATORII PROTOCOLULUI CU PRM
Pesedistii care au pus la cale semnarea unui protocol cu PRM sunt Viorel Hrebenciuc (foto), Mircea Geoana si Miron Mitrea. Potrivit unor surse din partid, cel care a negociat cu peremistii detaliile protocolului a fost Hrebenciuc. De altfel, ieri, in sedinta BPN, cand s-a decis sa nu se mai vorbeasca de nici un protocol, Hrebenciuc a sarit intreband ce le va spune el acum peremistilor. Asa s-a ajuns la formula "negocieri pentru un mecanism de colaborare", "o solutie imorala pentru comunicarea publica", dupa cum a numit-o un membru al conducerii PSD. Problema colaborarii cu PRM a fost abordata si in sedinta de grup a deputatilor social-democrati. Surse din partid sustin ca aici Viorel Hrebenciuc a spus ca va exista o intelegere scrisa cu PRM, desi acest lucru nu a fost stabilit in Biroul Permanent National.

OPTIMISM
Daca pesedistii au evitat sa mai foloseasca cuvantul "protocol", PRM vorbeste in continuare despre acesta. Liderul PRM, Lucian Bolcas, a declarat ieri pentru Rompres ca protocolul de colaborare parlamentara intre cele doua partide va fi semnat miercuri, 10 mai, precizand ca nu exista nici o piedica in semnarea acestuia. Bolcas a aratat ca dezbaterile pe protocol vor continua in grupurile PSD si PRM.
×