x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD a amânat “sentința” în cazul lui Tudorel Toader. Urmează discuții în Coaliție

PSD a amânat “sentința” în cazul lui Tudorel Toader. Urmează discuții în Coaliție

de Ion Alexandru    |    12 Mar 2019   •   08:02
PSD a amânat “sentința” în cazul lui Tudorel Toader. Urmează discuții în Coaliție
Sursa foto: Michel CHRISTEN

Cu toate că, la sfârșitul săptămânii trecute, președintele PSD, Liviu Dragnea, anunța că, în ședința BPN care urma să aibă loc ieri, se va discuta despre situația lui Tudorel Toader, acest lucru nu s-a întâmplat. Însă, până la finalul săptămânii, premierul va face o evaluare pentru fiecare domeniu în parte, pentru a se putea cuantifica măsura în care a fost implementat programul de guvernare. Pe de altă parte, liderul PSD nu a renunțat la inițierea unei îtâlniri cu partenerul de Coaliție, Călin Popescu Tărceanu, pentru a discuta, totuși, despre soarta ministrului justiției.

Nu s-a discutat, în ședința Biroului Permanent Național al PSD, situația ministrului justiîiei, a declarat, ieri, premierul Viorica Dăncilă, la Palatul Parlamentului. Șefu Executivului a subliniat, însă, că Tudorel Toader, ca orice alt membru al Cabinetului, pe lângă sprijinul primului  minstru, trebui esă beneficieze și de sprijin politic. Asta, în condițiile în care, la mijlocul săptămânii trecute, Liviu Dragnea a anunțat că acest subiect se va discuta cel târziu la îceputul acestei săptămâni, având în vedere nemulțumirile existente în interiorul partidului cu privire la activitatea minstrului justiției.  "Domnul preşedinte Liviu Dragnea va vorbi despre acest subiect. Dacă dumnealui a făcut acest anunţ înseamnă că va fi o întâlnire legată de discuţii cu privire la domnul Toader”, a adăugat premierul.

Președintele PSD, Liviu Dragnea,  a reafirmat, ieri, că această chestiune va fi tranșată, el trăgând speranșa că, până la finalul zilei, să reușească să stabilească o întâlnire cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, pentru “a lămuri această situație”. Portofoliul de ministru al justiției este gestionat de PSD, însă ALDE a anunat în mai ulte rânduri că îl susține pentru această poziție, cu toată fermitatea, pe Tudorel Toader și că nu există niciun motiv pentru care acesta ar trebui să fie remaniat.

Contradicții pe tema celro două Ordonanță

Pe de altă parte, însă, primul ministru îl contrazice pe Tudorel Toader în chestiunea celor două Ordonanțede Urgență, referitoare la repunerea în termenul de înanintare a contestațiilor în anulare pentru cei care au fost judecați de completurile de 5 judecători de la ÎCCJ, constitute nelegal, și la modificarea și completarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală. Recent, Tudorel Toader preciza că aceste proiecte au fost redactate la Ministerul Justișiei, numai că “momentul, oportunitatea promovării proiectului de ordonanță sa de lege nu este în sarcina mea. Oportunitatea nu este a mea, ca ministru al justiției”.

Viorica Dăncilă susține, însă, că nu a văzut textul niciuneia dintre cele două proiecte de ordonanță de urgenă despre care Tudorel Toader susține că le-a redactat.

Concret, aceste două reglemetări stau și la baza nemulțumirilor din PSD la adresa lui Tudorel Toader. Dar nu doar acestea, ci au existat unele voci care au acuzat că nu a dezbătut cu magistrații celebra OUG 7/2019, înainte de a fi emisă, “pentru a nu pune într-o situație sensibilă Guvernul”.

Reamintim că, săptămâna trecută, Opoziția a depus o moțiune simplă împotriva lui Tudorel Toader, însă care nu a putut fi votată la Camera Deputaților, deoarece parlamentarii PSD nu s-au prezentat în Plen, pentru a asigura cvorumul de ședință. Motiv pentru care lucrările au fost suspendate, urmând ca votul să se reia la o dată care nu a fost încă stabilită.

Deși mai multe voci din PSD îl critică pe Tudorel Toader, pe care l-au caracterizat că are “trei viteze”: pe loc, încet și încetișor, au precizat că nu pot vota o asemenea moțiune care conține informații false. Moțiunea are drept pretext OUG 7/2019, parlamentarii opoziției anunțând că, astfel, se solidarizează cu protestatarii din justiție. Protestatari care, așa cum deja au dezvăluit chiar magistrații, reprezintă maxim 6 la sută din reprezentanții acestei bresle.

Unii dintre cei care l-au criticat pe Tudorel Toader, înainte de acest BPN, au revenit asupra propriilor poziții. Un exeplu în acest sens este vicepreședintele PSD Marian Oprișan, care, ieri, a declarat că “Tudorel Toader e un profesionist. Ştie drept foarte bine, e profesor universitar, a arătat că ştie cu ce se mănâncă Justiţia. Dacă e nevoie de mai multă determinare, doamna prim-ministru trebuie să facă o analiză. Există o singură restanţă şi eu cred că se lucrează la ea. Este vorba de punerea în vigoare a articolelor declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională”. Anterior, Oprișan a susținut că OUG 17/2019 nu trebuia dată.

Și președintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, spune că “plecarea unui ministru nu trebuie să ţină numai de stările unor membri ai PSD. (…)  E foarte greu ca, pe loc, să găseşti o personalitate de talia domnului Tudorel Toader şi, în acelaşi timp, să şi hotărăşti schimbarea sa din funcţie”.

Frans Timmermans, vizită la Palatul Victoria

Aseară, premierul Viorica Dănilă a avut o întâlnire, la sediul Guvernului, cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans. Până la închiderea ediției nu s-au cunoscut subiectele ce urmau a fi abordate, însă, cel mai probabil, pe lista discușiilor s-a aflat și chestiunea legată de justiție. “Îmi doresc o cooperare foarte bună cu Comisia şi cred că întâlnirile pe care le-am avut la Bruxelles şi în ţară au demonstrat acest lucru. (…)Asta nu înseamnă că trebuie ca fiecare punct de vedere să fie neapărat acceptat. Pot fi argumente pro şi contra, pot fi dezinformări care vedem că ajung la Bruxelles foarte des şi trebuie să vorbim despre lucrurile concrete şi lucrurile reale”, a conchis, ieri, premierul.

Curțile de apel și tribunalele se delimitează de protestatarii în robă

Zbaterile politice legate de modificările la legile justiției pot, fi, însă, tranșate exact din interiorul sistemului de justiție. Conducerile a 12 curți de apel și a 30 de tribunal au trimis Secției de Judecători de la CSM două scrisori deschise în care se delimitează de protestatarii din sistemul judiciar. Pe care îi acuză că aduc “grave prejudicii de imagine justiției în ansamblul său, acreditând în rândul opiniei publice ideea unei justiții care nu mai poate rămâne imparțială”.

Astfel, magistrații își exprimă dezacordul ferm față de modul în care se încearcă, la nivel intern și internațional, de către unii judecători (este nominalizat punctual Cristi Vasilică Dănileț), participanți la forme radicale de protest, acreditarea ideii că aceste manifestări “constituie voința și dorința majorității judecătorilor din România, în condițiile în care doar 6% din instanțe au inițiat forme de protest!” Semnatarii au cerut Secției de Judecători de la CSM o listă cu solicitări, pe ordinea de zi a acestei instituii fiind ieri luate în discuție aceste chestiuni. Principala solicitare se referă la delimitarea corpului magistraților de demersul lui  Cristi Vasilică Dănileț de a se deplasa împreună cu o delegație de 30 de magistrați la Bruxelles pentru a discuta cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

×