x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD a dat înapoi după reizbucnirea protestelor

PSD a dat înapoi după reizbucnirea protestelor

de Marius Gîrlașiu    |    05 Mai 2017   •   11:03
PSD a dat înapoi după reizbucnirea protestelor

Ameninţaţi cu iminenţa reizbucnirii protestelor, senatorii PSD-ALDE-UDMR au abandonat, pentru moment, graţierea faptelor de corupţie votată miercuri în Comisia juridică a Senatului şi au respins inclusiv graţierea abuzului în serviciu şi a conflictului de interese. Proiectul legii graţierii va ajunge săptămâna viitoare la vot final în plenul Senatului, însă amendamentele favorabile corupţilor pot fi reactivate oricând pe parcursul traseului legislativ. Liderul PSD Liviu Dragnea şi premierul Sorin Grindeanu susţin însă că nu se pune problema ca legea să graţieze corupţii.

Două mii de protestatari în Piaţa Victoriei şi un miting de amploare convocat pentru duminică pe reţelele de socializare i-au făcut pe senatorii care votaseră graţierea faptelor de corupţie să schimbe decizia adoptată miercuri în Comisia juridică a Senatului. La propunerea liberalului Daniel Fenechiu, senatorii PSD-ALDE au acceptat să revină asupra votului de miercuri şi să elimine de sub incidenţa legii graţierii pedepsele pentru luare de mită, dare de mită şi trafic de influenţă. Au votat pentru trei senatori PNL (Daniel Fenechiu, Forin Cîţu şi Iancu Caracotă), unul USR (George Dircă) şi unul UDRM (Csaszar Karoly Zsolt, în vreme ce trei senatori PSD şi unul de la ALDE s-au abţinut, iar alţi doi social-democraţi nu se aflau în sală la momentul votului. Senatorii jurişti au respins ieri inclusiv graţierea abuzului în serviciu şi a conflictului de interese, în condiţiile în care doar cinci senatori de la PSD, ALDE şi UDRM au votat în favoarea graţierii acestor fapte. Guvernul a anunţat că nu susţine graţierea pentru niciuna din cele două infracţiuni. Pentru graţierea abuzului în serviciu au votat în Comisie senatorii Şerban Nicolae, Marian Pavel şi Liviu Brăiloiu (toţi de la PSD), Ionuţ Sibinescu (ALDE) şi Csaszar Karoly (UDMR), iar social-democraţii Robert Cazanciuc şi Adrian Diaconu s-au abţinut.

Invitat în comisie, fostul preşedinte Traian Băsescu, acum senator PMP, a pledat timp de un sfert de oră pentru graţierea abuzului în serviciu. „Eu susţin să graţiem abuzul în serviciu, care a devenit un instrument de control al instituţiilor politice. La ultimul raport de activitate DNA spunea că are 2.150 de dosare în lucru pe abuzul în serviciu. În acelaşi timp, mă uit în Europa: nu cred că în toate statele membre ale Uniunii Europene găsim 50 de dosare. Noi avem 2.150”, a motivat liderul PMP.

Liber la grupuri infracţionale

În şedinţa de ieri, senatorii jurişti au votat totuşi graţierea parţială pentru constituirea unui grup infracţional organizat, în sensul în care infracţiunea prevă- zută la alin. 1 din art. 367 din Codul Penal (iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup ) va fi graţiată. Tot ieri s-a decis să fie graţiat falsul în declaraţii, rămânând forma iniţială a Guvernului în care falsul în înscrisuri oficiale şi falsul intelectual nu se vor graţia. Senatorii din comisie au decis că se vor înjumătăţi pedepsele de la 6 până la 10 ani în cazul femeilor însărcinate la momentul aplicării legii. Condamnaţii graţiaţi, care în decurs de trei ani vor săvârşi cu intenţie o infracţiune, vor executa, pe lângă pedeapsa stabilită pentru acea infracţiune, şi pedeapsa sau restul de pedeapsă rămas neexecutat ca urmare a aplicării graţierii.

Ajunge la mâna lui Nicolicea

Proiectul legii graţierii urmează să intre luni la dezbatere şi vot final în plenul Senatului, după ce, tot luni, senatorii jurişti vor adopta raportul de admitere pentru actul normativ. După adoptarea de către Senat, proiectul va ajunge în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, condusă de Eugen Nicolicea (PSD) şi, mai apoi, la votul final al deputaţilor. După adoptarea de către Parlament, legea graţierii va fi trimisă preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Prevederile legii graţierii vor intra în vigoare la 30 de zile după publicarea în Monitorul Oficial şi se aplică pentru infracţiunile săvârşite până la data de 1 ianuarie 2017.

Severin, Pinalti, Apostu și Mircea Băsescu ar fi scăpat de pușcărie

În cazul în care legea graţierii ar fi fost adoptată în forma votată miercuri seara în Comisia juridică a Senatului (graţiere pentru luare şi dare de mită, trafic de influenţă), o serie de politicieni cu greutate aflaţi deja după gratii ar fi scăpat de închisoare. Mircea Băsescu (condamnat definitiv pentru trafic de influenţă), fostul europarlamentar Adrian Severin (condamnat definitiv pentru trafic de influenţă şi luare de mită), fostul primar al Clujului Sorin Apostu (luare de mită şi trafic de influenţă) sau Gheorghe Ştefan Pinalti (condamnat definitiv pentru trafic de influenţă în dosarul privind finanțarea ilegală a PDL). Dintre politicienii aflaţi deocamdată în faza de judecată, Elena Udrea a fost condamnată recent la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul Gala Bute, fiind acuzată de instigare la luare de mită şi în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009 a lui Traian Băsescu. Fostul edil al Sectorului 5, Marian Vanghelie, este judecat şi el pentru nouă fapte de luare de mită comise pe vremea când era primar

×
Subiecte în articol: psd proteste