x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD A GĂSIT DRUMUL SPRE GUVERNARE / Alianţa imorală

PSD A GĂSIT DRUMUL SPRE GUVERNARE / Alianţa imorală

de Lavinia Dimancea    |    09 Dec 2008   •   00:00
PSD A GĂSIT DRUMUL SPRE GUVERNARE / Alianţa imorală

Duşmani ireconciliabili până ieri, PSD şi PD-L pot să constituie azi "majoritatea puternică" cerută de Traian Băsescu. PSD a uitat brusc de poziţia de neîmpăcat pe care a afişat-o în ultimii ani faţă de partidul prezidenţial şi a votat în Comitetul Executiv Central, cu o largă majoritate, pentru negocierea unei formule de guvernare împreună cu partidul condus formal de dl Boc. Motivarea acestei decizii oportuniste este prezentată electoratului fidel bine împachetată în vorbe, astfel încât să fie ocolit proverbul "fă-te frate cu dracul până treci puntea!".


Au fost uitate atacurile reciproce dure, acuzele de corupţie şi incompetenţă sub care s-a făcut "mobilizarea" unui electorat cu opinii profund diferite de ale portocaliilor. Sub presiunea unor baroni locali ai PSD care au captivi pe unii lideri de la centru, s-a impus punctul de vedere "cu orice preţ la caşcava­lul puterii!" Lozinca "interesul naţional" transformată prag­ma­tic de interesele proprii ale unor grupări cimenteză o veritabilă Alianţă imorală care va fi total subordonată Palatului Cotroceni. Dacă pentru Traian Băsescu se anunţă cer senin, pe viitorul ţării se adună norii negri ai crizei.
Dan Constantin



Social-democraţii i-au lăsat baltă pe liberali şi vor să intre la guvernare alături de democrat-liberali. Liderii centrali şi judeţeni ai PSD au decis ieri să înceapă negocierile cu PD-L pentru formarea Guvernului, iar UDMR să fie pus pe tuşă.

După şase ore de discuţii tensionate, care au venit în continuarea altor cinci consumate duminică seară în Kiseleff, liderii PSD, întruniţi în Comitetul Executiv Naţional, la Senat, au ales cu o majoritate covârşitoare să joace cartea guvernării. 41 de pesedişti au votat pentru “o guvernare cu PD-L” şi doar 17 şi-au dat votul pentru o “alianţă cu PNL”, printre adepţii unei înţelegeri cu liberalii regăsindu-se Ion Iliescu, Adrian Năstase, plus liderii PSD Bucureşti, Constanţa, Tulcea, Buzău, Călăraşi, Sibiu şi Prahova. Conform “traducerii” votului făcute de Mircea Geoană, PSD are mandat de a negocia cu PD-L formarea unei majorităţi parlamentare care să respecte “proporţia dată de votul popular din 30 noiembrie”, cu condiţia ca UDMR să nu fie inclusă în această formulă majoritară. Geoană nu a vrut să spună însă explicit dacă PSD va renunţa la funcţia de şef al Executivului, post de care până acum a ţinut cu dinţii, spunând doar că mandatul social-democraţilor în discuţiile cu democrat-liberalii cuprinde inclusiv subiectul şefiei guvernului în interiorul unui mandat de patru ani. În schimb, vicepreşedintele Ilie Sârbu, susţinător al unei apropieri de PD-L, a explicat că membrii CEx ştiau de la început condiţia PD-L de a impune prim-ministrul. De altfel, imediat după vot, lideri ai PSD au susţinut că, prin votul dat, au acceptat ideea că premierul va fi de la democrat-liberali, însă au invocat şi teoria ca cele două partide să deţină pe rând, câte doi ani, poziţia de prim-ministru.

SCENARIILE GUVERNĂRII
Potrivit primului scenariu, ar urma ca PD-L să deţină funcţia de prim-ministru, PSD pe cea de viceprim-ministru (probabil Ilie Sârbu), plus postul de preşedinte al Senatului (pentru care se află în cărţi Mircea Geoană), cel de la Cameră revenind PD-L. În cel de-al doilea scenariu, discutat ca şi primul în ultimele zile, PD-L ar urma să deţină postul de premier în primii doi, iar PSD în următorii doi ani. Mircea Geoană a şi făcut ulterior şedinţei CEx o declaraţie în acest sens pentru Mediafax, el arătând că “în cursul” mandatului unui eventual guvern PSD-PDL, funcţia de premier trebuie ocupată şi de social-democraţi. Potrivit lui Geoană, vicepremierul care ar urma să revină PSD ar avea rolul de a asigura “coerenţa” şi “filtrul” acţiunii miniştrilor social-democraţi în guvern, indiferent dacă vicepremierul va avea alocat şi un portofoliu ministerial sau nu. Liderul PSD a mai explicat că aceste obiective, inclusiv preluarea şefiei Senatului de către PSD, se “vor bate în cuie” dacă se ajunge la “concluzii bune” în discuţiile cu PDL, care are “întâietate” la negocieri, având în vedere că “majoritatea mai stabilă” se poate forma cu democrat-liberalii. “Dacă nu, căutam alta, poate opoziţia”, a conchis Geoană. Ion Iliescu, opozant al unei coaliţii cu PD-L, a plusat arătând că decizia pro-PD-L luată de CEx nu este una definitivă şi că negocierile continuă “şi cu unii şi cu alţii”, adică şi cu PD-L şi cu PNL, iar condiţia ca UDMR să nu fie cooptat într-o posibilă formulă PSD-PD-L a fost pusă ca urmare a poziţiei exprimate în acest sens de organizaţiile ardelene... “S-au plâns că nu se înţeleg deloc cu reprezentanţii UDMR, că fac probleme în constituirea consiliilor judeţene, cu primarii....”, a spus unul dintre pesedişti.

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat imediat după anunţul lui Mircea Geoană privind negocierile cu PD-L , că înţelegerea dintre udemerişti şi democrat-liberali este valabilă în prezent şi va fi şi pe viitor. “Noi avem o înţelegere cu PD-L, că mergem împreună, şi acest lucru a fost agreat şi de preşedintele Traian Băsescu”, a subliniat Marko Bela. Întrebat despre motivele cererii PSD, Marko a spus că solicitarea social-democraţilor ar avea mai degrabă o motivaţie de ordin tactic. “Noi nu am avut un litigiu explicit cu PSD în ultima vreme. Ei nu ne-au căutat. Nu am discutat. Probabil că au nişte motive de ordin tactic”, a menţionat el.

DISCUŢII LA TOALETĂ
În spatele uşilor închise, discuţiile au fost tensionate, liderii ieşiţi la ţigară pronosticând cam de la oră la oră că nimic nu este clar şi că cei dinăuntru sunt împărţiţi jumătate-jumătate în favoarea unei guvernări cu PD-L şi a unei înţelegeri cu PNL.

De altfel, pesediştii au aflat de la Geoană şi Năstase şi despre ultimele discuţii purtate în cursul nopţii de duminică cu liberalii, în care s-a convenit o alianţă PNL-PSD, cu premier în persoana lui Geoană, formulă cu care să se meargă la Traian Băsescu.

“Am stat şi am analizat fiecare variantă în parte. Cu PD-L, cu PNL, în Opoziţie. Mulţi dintre noi am ajuns la concluzia că toate variantele sunt proaste. Am ales însă PD-L şi am zis hai să încercăm. Vom vedea ce va ieşi”, a comentat unul dintre liderii judeţeni. În afara sălii de şedinţe, agitaţia a fost la fel de mare, semn că înăuntru lucrurile nu dădeau semne să se clarifice într-un sens sau altul. Miron Mitrea, adept declarat al intrării la guvernare alături de PD-L, a bătut drumul la toaletă de n ori şi niciodată singur. Ba cu Liviu Dragnea, ba cu Radu Mazăre şi cu Vanghelie, ba cu... , adunându-i în mici consfături în holul din faţa toaletei. Cum toate au avut loc nu departe de ochii presei, Mitrea a fost nevoit să şi dea o explicaţie jurnaliştilor de ce merge mereu însoţit la toaletă. “Le este frică să nu mă rătăcesc”, a spus Mitrea râzând.

 

Liberalii, lăsaţi cu buza umflată de pesedişti

Liberalii au aşteptat ieri toată ziua decizia PSD, fiind pregătiţi să dea un vot în favoarea intrării la guvernare cu social-democraţii, dacă aceştia anunţau primii că vor cu PNL.

La ora zece dimineaţa, membrii Biroului Politic al PNL au intrat în şedinţă la sediul partidului şi n-au mai ieşit din clădire până după ora 18:00, când a fost anunţat votul PSD pentru continuarea negocierilor cu PD-L. În prima parte a şedinţei, încurajaţi de înţelegerea pe care Călin Popescu Tăriceanu o făcuse cu Mircea Geoană, în noaptea anterioară, majoritatea liderilor liberali erau de acord să intre la guvernare cu PSD. Puţini mai rămăseseră în afara acestei largi majorităţi: Ludovic Orban, Victor Paul Dobre, Marian Petrache, Romeo Stavarache. “La noi lucrurile sunt clare. E o largă majoritate pentru PSD. Aşteptăm să iasă ei primii să spună că vor cu noi. Dacă o fac, în cinci minute votăm şi noi să facem majoritate cu ei”, declarau pe la prânz, la unison, o serie de lideri liberali. Spre seară însă, PSD a decis să meargă mai departe la negocieri cu PD-L, lucru care i-a debusolat total pe liberali. S-au strâns iar în şedinţă, dar n-au mai avut nimic de decis pentru că au rămas oricum în afară.

SERVIM PATRIA DIN OPOZIŢIE
 “Am luat act şi de decizia PSD de a propune o formulă de coaliţie cu PD-L, lucru care dă cu totul şi cu totul alt sens discuţiilor pe care le-am avut cu ei. Pentru PNL, în afară de aceste opţiuni există clar posibilitatea de a face concesii majore faţă de principiile, valorile liberale şi elementele legate de programul nostru politic sau, din contră, de a ne menţine fermi pe anumite coordonate care cred că sunt necesare pentru orice partid care se respectă. Sigur că, în cazul nostru, acest lucru nu înseamnă altceva decât de a avea prezentă opţiunea de a merge în opoziţie”, a declarat Tăriceanu după şedinţa BPC. El a mai spus că nu închide definitiv uşa vreunei discuţii, dar că negocierile de până acum au arătat punctele divergente dintre PNL şi celelalte partide. El a spus că PNL nu a putut să accepte intenţia PD-L de a duce România spre un regim prezidenţial, prin modificarea Constituţiei, şi a spus că aştepta duminică un răspuns de la PD-L în legătură cu oferta de la negocieri, adică aceea ca PNL să dea premierul şi să îl sprijine pe Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale. Răspuns care nu a venit. Liberalii mai speră într-o răsturnare de situaţie, Tăriceanu spunând că partidul e în aceeaşi situaţie ca acum o săptămână. “De astăzi nu suntem oficial în opoziţie, suntem în aceeaşi situaţie în care eram şi acum o săptămână”, a conchis Tăriceanu. De altfel, surse liberale susţin că majoritatea liderilor PNL au respins, în şedinţa BPC varianta guvernării cu PD-L, pe motiv că “este riscantă” având în vedere experienţa din ultimii patru ani, dar nu au declarat tranşant că susţin o aliere cu PSD, o treime din aceştia pledând însă pentru trecerea partidului în opoziţie.

  • M. Iordache Apostol

 

Boc anunţă noi negocieri cu PSD+PC şi UDMR

Democrat-liberalii s-au adunat ieri în şedinţa Biroului Permanent Naţional pentru a analiza rezultatele negocierilor purtate până acum de liderii PD-L cu PNL, UDMR şi PSD+PC.

Concluzia? PD-L va continua negocierile cu PSD+PC şI UDMR, formaţiuni care şi-au exprimat până acum disponibilitatea de a forma majoritatea parlamentară şi viitorul Guvern cu democrat-liberalii.

Preşedintele PD-L, Emil Boc, a anunţat după şedinţa BPN, că în acest moment există două formaţiuni politice care şi-au arătat disponibilitatea de merge alături de PD-L pentru formarea unei majorităţi parlamentare. “Poziţia PD-L rămâne constantă în a da României un guvern cu o puternică susţinere parlamentară, care să facă faţă provocărilor pe care România le are în faţă în perioada următoare, legate în special de criza care există şi de necesitatea menţinerii şi creării de noi locuri de muncă”, a susţinut el. Boc a reamintit că propunerea de premier a democrat-liberalilor nu s-a schimbat şi că decizia de nominalizare a şefului viitorului Executiv aparţine în totalitate preşedintelui Traian Băsescu. “PD-L îşi va continua discuţiile cu cele două formaţiuni care şi-au arătat disponibilitatea de a fi alături de PD-L, într-o viitoare formulă majoritară în guvernarea României”, a anunţat liderul PD-L. Emil Boc a mai spus că politicienii ar trebui să grăbească ritmul discuţiilor, pentru a se forma viitoarea majoritate, cel mai probabil cea de-a doua rundă de negocieri urmând a avea loc în această dimineaţă.

  • Gabriela Antoniu

 

UDMR e cu PD-L în orice formulă

Ieri-dimineaţă, în a treia zi de negocieri intense între partide, udemeriştii lui Marko Bela au fost primii care au luat o decizie: vor merge pe mâna PD-L.

Asta după ce vineri, la consultările de la Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu le-a spus că sunt doriţi la guvernare. Într-o întâlnire ce a avut loc la primele ore ale dimineţii la sediul Uniunii, udemeriştii şi pedeliştii au căzut de acord că priorităţile şi programele de guvernare ale celor două formaţiuni au foarte multe puncte comune. În declaraţiile ce au urmat întâlnirii, liderii celor două formaţiuni aproape că au prezentat un program de guvernare. “Nu există diferenţe între concepţii cu privire la cele mai importante probleme de actualitate: menţinerea cotei unice, neimpozitarea profitului reinvestit, necesitatea menţinerii şi creării de locuri de muncă, rezolvarea problemelor din agricultură, reforma administrativă şi descentralizarea prin conferirea de prerogative comunităţilor locale, atragerea de fonduri europene pentru infrastructură, reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe. Deci sunt foarte multe puncte comune. Şi cum am apreciat că UDMR a fost prima formaţiune politică ce şi-a exprimat dorinţa de a veni la guvernare cu noi, opţiunea noastră e să avem un guvern cu UDMR în orice formulă”, a declarat preşedintele PD-L, Emil Boc.

Liderul Uniunii, Marko Bela, a amintit şi un punct important pentru formaţiunea sa, proiectul de lege privind Statutul minorităţilor, blocat de ani buni înParlament. “Am vorbit şi despre dezideratele specifice UDMR, lărgirea drepturilor minorităţilor, am decis că vom colabora şi vom rediscuta Statutul minorităţilor, e o lege de care este nevoie”, a spus Marko. Tot el a vorbit şi despre posibilitatea unui guvern minoritar PD-L-UDMR, deşi a susţinut că nu ar fi soluţia optimă într-o perioadă de criză, ideal fiind un guvern cu o largă susţinere majoritară. Cât despre discuţiile cu PNL, partid cu care UDMR stabilise zilele trecute “un parteneriat” în vederea negocierilor cu celelalte formaţiuni, Marko a amintit că ar fi preferat un guvern PD-L-PNL-UDMR, dar că asta “a ţinut” de decizia PNL, iar de la liberali nu s-a mai primit nici o veste în acest sens. Aflat la prima “combinaţie” de guvernare stabilită clar, Emil Boc a concluzionat: “Se închide încet cercul. În privinţa premierului, cercul se închide la Cotroceni”. Întrunit ieri după-amiază, CRU a decis să-l mandateze pe Marko să continue discuţiile cu PD-L pentru constituirea unui guvern stabil şi, “dacă se poate”, majoritar.

  • Aniela Nine
×